Kultūras ziņas

Lēno deju vakari fon Stricka villā

Kultūras ziņas

RMM atjaunošanā zaudēti miljoni un kavēti termiņi

Lūcijas Garūtas mūzika Reiņa Zariņa izpildījumā

Prezentēs albumu «Lūcija Garūta. Klaviermūzika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Izcilais latviešu pianists Reinis Zariņš, Liepājas simfoniskais orķestris un diriģents Atvars Lakstīgala aicina uz „Skani” jaunā albuma “Lūcija Garūta. Klaviermūzika” prezentāciju, kas notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas jumta korē 20.decembrī plkst. 12.00. Ieeja brīva.

Albums iznāk nacionālās ierakstu kompānijas "Skani" sērijā “Latvijas komponisti”, un tajā ieskaņoti "Koncerts klavierēm un orķestrim", “Prelīdes”, “Meditācija”, “Variācijas par latviešu tautas dziesmu ''Karavīri bēdājās''” un “Lellītes aiju dziesmiņa”.

"Šis albums un mana sastapšanās ar Garūtas pasauli iesākās tieši pie Klavierkoncerta. Tas ir patiesi nozīmīgs un īpašs darbs latviešu klavierkoncertu vidū sava skaudrā patiesuma dēļ, un, lai arī ir skaidrs, ka tas ir ļoti personīgs vēstījums, es tajā brīžiem saklausu arī gluži kā visas tautas sirdssāpju balsi. Varbūt tas nāk no tautasdziesmu melodiju klātbūtnes, jo tās šajā mūzikā iegūst pārlaicīgus, universālus virstoņus. Līdzīgs spēks tautasdziesmas melodijai un vārdiem ir arī variācijās, kuras stāv albuma otrā pusē kā monumentāla bākuguns. Abi šie lielizmēra darbi ir dzīva liecība autores neiznīdējamajai ticībai uz gaišu nākotni, pat ja tā atrodama tikai mūžībā," stāsta Reinis Zariņš.

"Garūtas sievišķīgums un drosme, trauslums un spēks caurvij arī albumā iekļautās miniatūras. Četras Prelīdes ir Skrjabina krāsām tuvs tiešām meistarīgs opuss, kurš vienlaikus vieno un arī kontrastē tā četrus dažādos raksturus. “Meditācija” klavieru versijā ļauj atkal tikt tuvāk autores dvēselei. Un noslēdzošā pavisam mazā “Lellītes aiju dziesmiņa” atnāca pie manis pavisam (ne)jauši - reiz, ciemojoties Garūtas dzīvoklī Rīgas centrā, es atvēru kādu viņas bilžu albumu, un no tā izbira maza lapiņa ar šo dziesmiņu, ar zīmuli pavisam viegli uzskicēta. Un veltīta tai pašai meitenītei, kuras piemiņai septiņus gadus vēlāk rakstīts klavierkoncerts," atklāj pianists.

Nupat klajā laistais albums jau saņēmis pirmo starptautisko atzinību – “Recording of the Month” godu no respektablā klasiskās mūzikas izdevuma “MusicWeb International”, īpaši izceļot Reiņa Zariņa klavierspēles tehniku un muzikalitāti, Liepājas simfoniskā orķestra un diriģenta Atvara Lakstīgalas iejūtīgo atbalstu, kā arī ieraksta īpaši augsto skaņas kvalitāti.

Prezentācijas apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt Reiņa Zariņa īpaši sagatavotu priekšnesumu, iegādāties jauno CD par īpaši pievilcīgu cenu, kā arī iegūt autogrāfus. Tāpat jaunais albums meklējams mūzikas ierakstu veikalos, kā arī digitālajās mūzikas lejuplādes un straumēšanas platformās (iTunes, Spotify, Google Play, Amazon u.c.).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti