Etnovēstis

Valmiermuižas etnomūzikas festivāls un saruna ar fadu dziedātāju Saru Korrēju

Etnovēstis

Tuvojas festivāls "Baltica"!

Portugāļu fadu zvaigzne Sara Korrēja: Starp fadu un manu dzīvi var vilkt vienādības zīmi

Portugāļu fadu zvaigzne Sara Korrēja: Starp fadu un manu dzīvi var vilkt vienādības zīmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Fadu iemācīties ir grūti, jo fadu ir emocija. Tā ir sajūta ķermenī un dvēselē, ko ir grūti izskaidrot – ar to vienkārši piedzimst," uzsver fadu dziedātāja Sara Korrēja (Sara Correia) no Lisabonas, kura kopā ar ģitārspēles meistariem Anžēlu Freiri (Angelo Freire), Djogu Klementi (Diogo Clemente) un Frederīku Gatu (Frederico Gato) 28. maijā Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" atskaņos emocijām piesātinātās tradicionālās un populārās fadu dziesmas.  

Fadu nosaukums radies no latīņu vārda "fatum", kas tulkojumā nozīmē liktenis. Mūsdienās to dēvē arī par portugāļu blūzu. Tā saknes meklējamas 19. gadsimtā Lisabonas restorānu un bāru kvartālos, kur mazturīgie ļaudis un jūrnieki ar dziesmu palīdzību apcerēja savas dzīves likstas. Šī mūzika ir pilna kaislību, sāpju, skumju, greizsirdības un spēj savienot neciešamas sāpes ar dzirkstošu dzīvesprieku, dzīves nežēlību ar mīlestības spēku.

Sarunas brīdī Sara Korrēja atrodas Portugāles galvaspilsētā Lisabonā, no kurienes viņa arī nākusi un kur fadu sākusi dziedāt jau no deviņu gadu vecuma. Viņa neslēpj, ka dzimusi un augusi fadu mūzikā.

Viņa dzied katru dienu – gan ikdienā, gan fadu mūzikas mājās un konkursos. "Starp fadu un manu dzīvi var vilkt vienādības zīmi."

Vaicāta, vai fadu iespējams iemācīties arī no skolotāja, vai arī to var apgūt, tikai un vienīgi uzaugot fadu mūzikas vidē, dziedātāja prāto, ka iemācīties to esot grūti, jo fadu ir emocija. "Tā ir sajūta ķermenī un dvēselē, ko ir grūti izskaidrot – ar to vienkārši piedzimst." Vai tas nozīmē, piemēram, ka arī latvietis var dziedāt fadu? Sara atzīst, ka tas būtu iespējams tad, ja izdotos patiesi izjust fadu, bet noviltot šo sajūtu esot grūti: "Tā ir dziļi emocionāla pieredze.

Lai arī fadu piemīt portugāļu dvēsele, tajā var dziedāt par jebko, kas notiek pasaulē – ja vien tiek izpausta šī lielā ilgošanās."

Korrēja stāsta, ka arī citās valstīs cilvēki dzied fadu – viņa dzirdējusi gan francūžu, gan spāņu dziedātu fadu, un, viņasprāt, tas vēl aizvien esot fadu, jo tajā ir portugāļu emocija. Vai arī tad tas būtu fadu, ja tajā tiktu izdziedātas, piemēram, latviešu emocijas? "To gan es nezinu. Bet kāpēc ne?" smej Korrēja.

Jautāta, kādas vēl portugāļu emocijas bez ilgošanās tiek izpaustas fadu mūzikā, dziedātāja teic, ka tās esot ļoti spēcīgas skumjas vai prieks, ko vārdos grūti aprakstīt.

Par Saru Korrēju rakstīts, ka viņa dzied gan tradicionālo tumšo fadu, gan arī mūsdienu – priecīgāku fadu. Vai patiesi fadu var būt arī mazāk skumjš? "Jā gan. Es dziedu gan tradicionālo, gan mūsdienu fadu, jo esmu salīdzinoši jauna fadu dziedātāja.

Mana paaudze ir tā, kas atdzīvina šo žanru ar mūsdienīgākām, priecīgākām vēsmām."

Dziedātāja arī piebilst, ka mūsdienu fadu mēdz būt tekstuāli vienkāršāks, kam, viņasprāt, piemīt sava veida skaistums.

Uz jautājumu, vai arī dzīvē Korrēja pauž tikpat daudz emociju, kā dziedot uz skatuves, viņa atbild, ka viņa pati ir kā fadu: "Mana intensīvā daba izpaužas vienādi gan dzīvē, gan fadu mūzikā, jo spēcīgi izjūtu visa veida emocijas."

Interesanti, ka fadu dziedātāju vidū visbiežāk redzamas sievietes. Vai arī vīrieši var dziedāt fadu? Sara Korrēja atbild apstiprinoši, piebilstot, ka viņas mīļākais fado dziedātājs ir tieši vīrietis, un nosauc zināmākos vīriešu fadistu vārdus.

"Vīriešu dziedātais fadu ir ļoti intensīvs, un man tas šķiet brīnišķīgi skaists, lai gan pašas populārākās fadu dziedātājas tomēr ir sievietes."

Tikko Vidzemes koncertzālē "Cēsis" viesojās portugāļu fadu dziedātāja Carminho. Vai Portugālē fadu dziedātāju vidū valda draudzība vai tomēr sāncensība? "Fadu vide Portugālē ir maza, tādējādi ļoti draudzīga, atvērta, un tajā ir iespēja vienam no otra mācīties," uzsver Sara Korrēja, Carminho raksturojot kā lielu mākslinieci. Viņa ir bijusi Saras Korrējas draudzene, kad viņa vēl bijusi bērns, un tagad piedalījusies arī jaunākajā Korrējas albumā.

Visbeidzot, uz jautājumu, vai pastāv atšķirības starp fadu dažādās Portugāles pilsētās vai reģionos, Sara Korrēja atbild apstiprinoši, sakot, ka starp pilsētām pastāv dažādi fadu stili, un sarunas noslēgumā pauž sajūsmu, ka dienu pēc savas dzimšanas dienas viņa pirmo reizi uzstāsies Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti