«Porta» - festivāls atvērtiem un brīviem cilvēkiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Šīs nedēļas nogalē turpināsies pasaules mūzikas festivāls „Porta”. Tajā piedalīsies mūziķi no Indijas, Irānas, Austrijas un Latvijas. Koncerti notiks gan Rīgā, gan arī Saldū un Ogrē. Festivāls Latvijā notiek jau 14. reizi, un šogad tas ir viens no „Rīga 2014 - Eiropas kultūras galvaspilsēta” programmā iekļautajiem pasākumiem.

Austrijas duets „Catch-Pop String-Strong” šosestdien pirmais kāps uz mūzikas nama „Daile” skatuves, uzsākot Pasaules mūzikas festivāla „Porta” galveno koncertu. Ar ko šīs mākslinieces ir īpašas, stāsta Festivāla „Porta” sabiedrisko attiecību kuratore Ilze Lasmane-Bolča:

„Divas dāmas, kas ir akadēmiski izglītotas stīgu instrumentālistes, bet viņas reāli uzvedas kā huligānes uz skatuves, un tas ir tas jaukums, tā ir tā žanru laušanas taka, pa kuru pasaules mūzika iet. Un otra mākslinieku apvienības ir no Indijas. Spēlējusi gan karaļnamos, gan ļoti iespaidīgos festivālos, un tas ir „Prem Joshua & Band”.”

„Prem Joshua & Band” ir ansamblis, kura sastāvs definē pasaules mūzikas būtību. Grupas līderis ir no Vācijas, basa ģitāru spēlē japānis, bet taustiņinstrumentus - dānis, un kopā ar indiešu vokālisti un dejotāju viņi spēlē senās indiešu tradīcijās balstītu mūziku.

Festivālā būs arī mūziķi no Latvijas. Piektdien Saldus mūzikas un mākslas skolā un svētdien Ogres Kultūras centrā uzstāsies grupa „DaGamba”, kurā muzicē bijušie „Melo M” dalībnieki un irānis Hamidreza Rahbaralams.

„Īstenībā, tas viss bija diezgan smieklīgi, jo šeit Latvijā ir sufistu templis, kurš atrodas Zolitūdē, un izrādās, ka viņi skatās Eirovīziju. Bija tā, ka es tieši piedalījos ar Ralfu Eilandu Eirovīzijā, un viņi bija redzējuši to skaņdarbu, kurš arī bija tāds austrumniecisks. Un tad es saņēmu no viņa zvanu, ka vajadzētu satikties,” „DaGamba dalībnieks čellists Valters Pūce  stāsta, kā izveidojās latviešu un irāņu mūzikas kopīgais projekts.

Kā pastāstīja Ilze Lasmane-Bolča, festivāla „Porta” būtība ir ietverta nosaukumā. „Porta” tulkojumā no latīņu valodas nozīmē „vārti”. Tādēļ festivāls ir paredzēts atvērtiem un brīviem cilvēkiem. Biļešu skaits gan ir ierobežots, un tās var paspēt iegādāties „Biļešu paradīzē”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti