Popē jau trešo reizi vērsies «Vārti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Dullo dauku festivāls "Vārti" Popē šovasar notiks 20.-22. jūlijā, vēsta organizatori

“… iet dullais Dauka bojā vai tomēr viņš nāk dzimt?” ar šādu jautājumu pērn senajā Popes pilskalnā izskanēja Kārļa Būmeistera mūzikas un Maijas Kalniņas dzejas koncertuzvedums “Laiks mūsu ir upe” un noslēdzās otrais Dullo dauku festivāls "Vārti". Jautājums par Dauku turpinoši paliek atklāts, taču uz festivāla apmeklētāju un dalībnieku uzdoto jautājumu – vai būs arī trešie "Vārti", rīkotājas - Kurzemes spīganas - atbild:  “Jā, vērsim un mūs atkal vērs!”

Kārlis Būmeistars
Kārlis Būmeistars

Tie sāksies kā likumsakarīgs turpinājums iepriekšējiem, proti, šī gada festivāla "Vārti" tiks vērti reizē ar Maijas Kalniņas grāmatas “Adrese – tepat blakus” vākiem Popes Zirgu stallī.  “Ja ilgāku laiku šāda doma mani vienkārši dažkārt apciemoja  – izdot savu grāmatu, tad pērn pilskalnā sajutu  – ir laiks. Vēlos vienā grāmatā apkopot visu, ko līdz šim esmu rakstījusi un sajutusi pasaulē laižamu. Tas nebūs pieteikums pasaules literatūrā, tas būs mans sakāmais pasaulei,” par savu gaidāmo grāmatu stāsta Maija. Īpaši grāmatas atklāšanas svētkiem top koncertprogramma, kurā skanēs dažādu komponistu radītas dziesmas ar Maijas Kalniņas tekstiem. Tos, mūziķa Normunda Kalniņa aranžētus, izdziedās Liepājas teātra aktieri Viktors Ellers, Agnese Jēkabsone un Zanda Štrausa.

Festivāla notikumi turpināsies ar maģisku koncertu Popes senajā pilskalnā. "Vārtu" rīkotāju aicināts, mūziķis, komponists un saksofona spēles virtuozs Artis Gāga ir gatavs nopūst putekļus no teju desmit gadus mierā dusējušām notīm, kurās iekodētas mūziķa radītās “Muzikālās impresijas. Zīmējumi debesīs”.  Savulaik saņēmis divas Latvijas Mūzikas gada balvas kā labākā debija un kā labākais instrumentālās, filmu vai teātra mūzikas albums, šis darbs, tāpat kā Popes kalns, uz laiku nepelnīti pieklusis. "Vārtu" rīkotājas ir gandarītas, ka festivāla apmeklētājiem būs tā unikālā iespēja to sadzirdēt un piedzīvot atdzimstam tieši Popes pilskalnā.  

Dullo dauku festivāls "Vārti" nav iedomājams bez plašās Latvijas dziesminieku saimes klātbūtnes, tāpēc sestdiena, 21.jūlijs, visas dienas garumā līdz pat nākamā rīta (š)ausmai – būs dziesminieku un dzejnieku diena,

kurā savstarpēji atšķirīgos, bet vienojoši nepieradināmos dziesminiekus būs iespējams satikt un saklausīt gan par festivāla tradīciju kļuvušajos "Tuvplānos" muižas parkā, gan dziesminieku lielkoncertā, gan pie sadziedāšanās ugunskuriem. Šajā gadā festivāla norises vietu jau nedēļu pirms dullajiem daukām sāks dimdināt Austras Pumpures ideju turpinātāji Austrasbērni, kas Popē īpašā meistarklasē gatavosies koncertam "Vārtos". Savus pieteikumus meistarklasei Austrasbērni un viņu draugi aicināti sūtīt: [email protected].

Svētdien, 22.jūlijā, festivāla trešā diena sāksies greznajā Popes muižas zālē, kur uz savu koncertu aicinās Nacionālā teātra aktieris, dziesminieks Juris Hiršs. Viņš Popē viesosies pirmo reizi un, kas zina, šajās barona fon Bēra muižas gaisotnes piepildītajās, greznajās zālēs satiks to pasaku un to pelnrušķīti, ar kuru kādā no savām dziesmām sarunājies: “Izpurini savus matus, penrušķīt, varbūt kāda sēkliņa no viņiem ārā krīt… ”

Festivālu noslēgs mūziķi no  Popes dienvidu māsas Liepājas – posfolka grupa “Zari”. Apvienības, kuru veido savstarpēji ļoti dažādi mūziķi, jauda un spēks izpaužas unikālā spējā vienā veselumā sakausēt seno dziesmu un mūsdienām aktuālu skanējumu.

Darbs pie dullo dauku festivāla "Vārti" satura izveides turpinās un, kā jau šim notikumam ierasts, tas tiks pabeigts vien tad, kad svētdienas pēcpusdienā rīkotajas dos zīmi, ka trešie "Vārti" izskanējuši, ka trešie "Vārti" aizvērti.

 

Plašāk: www.dziesminiekuvarti.lv
www.facebook.com/dziesminiekuvarti

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti