Kultūras ziņas

Dailes teātris sāk jauno sezonu

Kultūras ziņas

100 gadi Latvijas tēlniecībā

"World Jazz Festival" atklās Anna Marija Jopeka

Poļu džeza dziedātāja Anna Marija Jopeka koncertē Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

26 Rīgā sākas ikgadējais džeza festivāls “World Jazz Festival”. Trīs dienas tas notiks gan Kongresu namā, gan uz kino ''Splendid Palace'' skatuvēm. Atklāšanas koncertā uzstājas arī pazīstamā poļu vokāliste Anna Marija Jopeka. Viņa džezā iepludina gan poļu tautas mūziku, gan klasisko mūziku.

“Mūzika ir saskarsmes valoda, kas ļauj cilvēkiem būt kopā. Tas ir ārkārtīgi svarīgi šajā pasaulē, varbūt pat vairāk nekā jebkad, jo mūsdienās ir tik vienkārši nodot savu vēstījumu caur internetu, medijiem,” uzskata dziedātāja. “Tas ir kaut kas pašsaprotams un klātesošs ikdienas dzīvē. Taču, šādi komunicējot, cilvēki paliek katrs savā pusē. Ir jābūt kaut kam, kas kas spēj cilvēkus vienot, turēt kopā. Māksla ir kā garīgums mūsdienās, jo ikdienā cilvēki ir tālu no garīguma. Viņu dvēseles satiek mūziku, mākslu.”

Par savu misiju Anna Marija Jopeka uzskata mēģinājumu saturēt cilvēkus kopā, lai netiktu aizmirsts, ka visi esam viena pasaule.  

“Džezs ir brīnišķīgs. Tas ļauj cilvēkiem runāt katram savā valodā, un tā ir ļoti personiska.  Citos mūzikas žanros nav tik daudz telpas sev pašam, tur izpildītājs ir starpnieks kādam citam, kāda cita patiesības nesējs,” ir pārliecināta Jopeka. “Džeza godīgums ir ļoti skaists, un es domāju – tāpēc publika to tik augstu vērtē. Neko nav iespējams atkārot otrreiz. Katrs koncerts ir pilnīgi citādāks, jo viss ir citādāks.”

Jopeka augusi folkmūziķu ģimenē un, mazotnē mācoties poļu tautas melodijas, apjautusi slāvu kultūras sākumu. Ar laiku dziedātāja sapratusi, ka tas ir labs sākums improvizācijai. Septiņu gadu vecumā viņa sākusi mācīties klasisko mūziku un darījusi to 17 gadus. Turklāt Jopeka apguvusi nevis dziedāšanu, bet gan klavierspēli, kas esot vēl viens avots priekam un iedvesmai.

“Es mīlu iepludināt džezā tautas melodijas, ko, protams, harmonizējam. Kad rakstu savas dziesmas, pamanu tajās ietekmes no savas bērnības – poļu tautas dziesmas,” stāsta Jopeka.

Viņa arī uzsver, ka jūtas ļoti gandarīta tāpēc, ka ir bagātās, ilgstošās un dziļās Eiropas kultūras daļa.  

“Kā poļu sievietei džeza pasaulē man, iespējams, būtu ļoti maz, ko teikt, ja es pieturētos tikai pie amerikāņu standartiem. Tā nepavisam nav mana zona. Galvenais ir apjaust un spēt izteikt mūs, kas esam šajā pasaules daļā. Mēs varam lietot improvizācijas valodu, bet mūsu saknes ir pavisam citas. Un kāpēc nepaņemt iedvesmu no savām stiprajām saknēm?” retoriski jautā dziedātāja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti