Policisti ierodas pārbaudīt Covid-19 sertifikātus un sagandē koncertu Lubānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pamazām atsākas klātienes kultūras pasākumi, tomēr līdz ar jaunajiem drošības noteikumiem tie nes līdzi arī jaunus izaicinājumus pasākumu rīkotājiem un skatītājiem, bet dažkārt pat mēdz sagādāt arī nepatīkamus pārsteigumus, kas aizēno visu pasākuma norisi.

Par policistu sagandēto koncertu Lubānā
00:00 / 05:47
Lejuplādēt

Spilgts piemērs tam ir sestdien notikušais Broņislavas Martuževas piemiņai veltītais koncerts Lubānas estrādē. Koncerta rīkotāji bija izpildījuši visas drošības prasības, pirms koncerta rūpīgi pārbaudīja Covid-19 sertifikātus, skatītāju vietas bija izveidotas ar distanci. Taču koncerta laikā ieradās policisti un vēlreiz visiem skatītājiem pārbaudīja dokumentus, ignorējot koncerta norisi, staigājot starp krēslu rindām un uzrunājot pārbaudāmos, turklāt pārbaude bija gana ilga. Līdz ar to koncerts bija neglābjami sabojāts kā māksliniekiem, tā skatītājiem.

Uz Latvijas Radio jautājumu, vai tā varētu būt standarta prakse arī citos kultūras pasākumos, Valsts policijā (VP) gan atbildēja noliedzoši un atvainojas par situāciju Lubānā, kas drīzāk gan bijis neraksturīgs gadījums.

Gremdēšanos koncerta vēstījumā pārtrauc divi policisti

Sestdien Lubānā notikušajā koncertā uz skatuves satikās divas spilgtas mākslinieces – dziedātāja Aleksandra Špicberga un aktrise Dace Bonāte. Skanēja dzeja un dziesmas ar Martuževas vārdiem, kam piemīt dziļš garīgs vēstījums, kas klausītājam dod šobrīd tik ļoti svarīgo iespēju – pacelties pāri ikdienībai un gremdēties pārlaicīgās pārdomās. Tiesa gan, tas ir arī koncerts, kas prasa nopietnu iedziļināšanos un pilnu pieslēgšanos mākslinieku sniegumam.

Policists pasākumā pārbauda Covid-19 sertifikātus.
Policists pasākumā pārbauda Covid-19 sertifikātus.

Tomēr koncerta atmosfēru jau pavisam drīz pēc tā sākuma pilnībā izjauca divu policistu ierašanās, kuri sāka staigāt starp rindām un lika skatītājiem uzrādīt Covid-19 sertifikātus, lai gan pārbaude bija jau notikusi pie ieejas. Policisti vēlreiz pārbaudīja visu apmeklētāju dokumentus, kas bija gana ilgs process.

Dziedātāja Aleksandra Špicberga atzīst, ka, redzot zālē notiekošo, viņa pat brīžiem turējusi ciet acis, lai spētu koncentrēties priekšnesumam, ko tiešraidē pārraidīja arī portāls LSM.LV.

Špicberga atzina: "Sajūtas bija diezgan trakas, jo viņu klātbūtne pilnībā izbojāja visu koncertu. Stāvot uz skatuves, dziedot un redzot, kas tur notiek, es brīžiem pat taisīju acis ciet, lai censtos noturēties pie pareizajiem vārdiem, lai "neizsistos" pilnīgi ārā."

"Kad man bija mazās pauzītes, es sēdēju un domāju, ko lai tagad dara, jo koncerts arī tiek ierakstīts, ne tikai skatāms klātienē. Es sapratu, ka es tomēr nevaru neko teikt no skatuves, kaut ko lūgt vai aizrādīt, jo to skatās arī tiešraides skatītāji. Bet es centos tāpēc vēl vairāk caur dziesmu vārdiem uzrunāt klausītājus, cerot, ka vārdos varbūt ieklausīsies arī pārbaudītāji,"  sacīja Špicberga.

Arī skatītāji neapmierināti

Ka policistu klātbūtne bija ļoti traucējoša, atzina arī diriģente Aira Birziņa, kura bija koncerta skatītāju vidū. Viņa ļoti labi saprot, ka visas šīs situācijas ir jaunas, drošība ir ļoti svarīga, bet veikt kontroli pasākuma laikā ir nepieņemama prakse, kas būtībā sagrauj šo mākslas notikumu.

Viņa teica: "Ja notiek uzvedums, kas ir pārdomāts, kurā ir nopietna mūzika, nopietna dzeja, tad jebkas, kas staigātu starp rindām, būtu traucējošs. Šajā reizē tas bija vēl ar kontroli, kur pie katra cilvēka jāapstājas, un tad – vai nu viņš parāda papīra sertifikātu, vai meklē telefonā kodu;  tas tiešām bija traucējoši."

Birziņa turpināja: "Es noteikti atbalstu to, ka ir vajadzīga sistēma, kā to vislabāk izdarīt, bet tas nevar būt priekšnesuma laikā. Jābūt taču elementārai kulturālai attieksmei un cieņai pret izpildītājiem un skatītājiem. Zaļumballē, diskotēkā var staigāt starp dejotājiem un pajautāt sertifikātus, bet ne jau koncertā vai izrādē."

Policijā notikušo sauc par neraksturīgu un atvainojas

VP Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja priekšnieka pienākumu izpildītājs Dimitrijs Kohanovs gan norādīja, ka tā nebūs ierasta metode.

Viņš skaidroja, ka policijai par pamatpienākumu tiešām ir uzlikts kontrolēt to, kā pasākumu rīkotāji ievēro Covid-19 ierobežojumus, bet policijas pienākums ir to darīt, maksimāli netraucējot pasākuma norisi, kontroli veicot pirms vai pēc pasākuma.

Notikušo Lubānā Kohanovs dēvēja par neraksturīgu gadījumu un policijas vārdā atvainojās koncerta rīkotājiem un skatītājiem.

"Es neiedziļināšos sīkumos, bet teikšu tā, ka ir sanācis tā, kā ir sanācis. Katrā ziņā tas nebija darīts mērķtiecīgi un tā arī netiks darīts. Šis ir tāds neraksturīgs gadījums. Bet katrā ziņā mūsu darbiniekiem ir dots uzdevums veikt šīs pārbaudes, maksimāli neietekmējot pasākumu gaitu. Es darbinieku vārdā atvainojos sabiedrībai par sagādātajām neērtībām. Bet ar neērtībām tomēr ir jārēķinās un jāsadzīvo ar tām, jo vienā dienā šī ķeza nebeigsies, tomēr būs mums zināmas neērtības," viņš sacīja.

KM aicina policistus ņemt vērā pasākumu specifiku

Kultūras ministrija (KM) ir atbildīgā institūcija, kas virza apstiprināšanai valdībā drošības nosacījumus Covid-19 apstākļos vai arī, samazinoties saslimstības rādītājiem, šos drošības pasākumus atvieglo. Savukārt to, kā pasākumu rīkotāji ievēro noteiktos drošības pasākumus, kontrolē VP vai pašvaldības policija.

KM pārstāve Lita Kokale ministrijas vārdā aicināja ņemt vērā kultūras nozares specifiku: "Šo pasākumu norisē VP savas funkcijas būtu jācenšas veikt tā, lai netraucētu kultūras pasākuma baudīšanu. Un jāorganizē pārbaudes vai nu pasākuma sākuma vai izskaņas daļā, netraucējot māksliniekus un skatītājus, cik nu tas vien ir iespējams."

Jauno dziedātāju Aleksandru Špicbergu gadījums Lubānā mudinājis arī aizdomāties, ka būtu svarīgi, ja mēs iemācītos arī viens otram vairāk uzticēties un darītu lietas kopējā mērķa labā, jo citādi, burtiski izpildot rīkojumus un neiedziļinoties būtībā, var sanākt pamatīgs "lāča pakalpojums", kā tas bija ar koncertu Lubānā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti