«Polar Music Prize» piešķirta Čakam Berijam un Pīteram Sellarsam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

„Polar Music Prize” šogad piešķirta leģendārajam mūziķim Čakam Berijam un režisoram Pīteram Sellarsam, liecina balvas mājas lapā publiskotā informācija.

Balvu 26.augustā svinīgā ceremonijā Stokholmā laureātiem pasniegs Viņa majestāte Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs. Balvas ieguvēji katrs saņems pa vienam miljonam zviedru kronu (112 000 €).

Čaks Berijs izpelnījies „Polar Music Prize” prēmiju par ieguldījumu rokmūzikas pamatu veidošanā.

Rokmūzikas parametri tika noteikti 1955.gada maija dienā, kad Čaks Berijs ierakstīja savu debijas singlu “Maybellene”. Čaks Berijs bija rokenrola pionieris, kas padarīja elektrisko ģitāru par galveno instrumentu rokmūzikā. Katra rifa un solo partijas, ko pēdējo 60 gadu laikā spēlē ģitāristi, pamata DNA izcelsme aizved līdz Čakam Berijam,” teikts pamatojumā. „The Rolling Stones, The Beatles un miljoniem citu grupu sākušas savas gaitas, mācoties Čaka Berija dziesmas.”

Režisoram Pīteram Sellarsam prēmija piešķirta par mūzikas popularizēšanu jaunā kontekstā.

Kontraversālos operas un teātra iestudējumos Pīters Sellarss attēlojis visu, sākot ar karu un badu un beidzot ar reliģiju un globalizāciju,” teikts pamatojumā. „Pīters Sellarss mums rāda, ka klasiskā mūzika nav vis putekļainas nošu lapas un metronomiska precizitāte, klasiskā mūzika ar savu nežēlīgo spēku un sarežģītību vienmēr nemainīgi ir bijusi un turpina būt pasaules atspoguļošanas un attēlošanas veids.”

„Polar Music Prize” 1989.gadā nodibināja zviedru populārās mūzikas leģenda, grupas „ABBA” menedžeris Stigs Andersons, kuram bija milzīga nozīme grupas popularitātes kaldināšanā. Balva nosaukumu ieguvusi no Andersona ierakstu studijas „Polar Music”.

„Polar Music Prize” ir starptautiska balva, kuru piešķir par īpašu ieguldījumu mūzikas attīstībā. Komitejā, kura lemj par balvas piešķīrumiem, ir Stiga Andersona ģimenes un Zviedrijas mūziķu apvienību un biedrību pārstāvji.

Par pirmo „Polar Mucic Prize” laureātu 1992.gadā kļuva Pols Makartnijs. Starp balvas ieguvējiem ir arī Petija Smita, Džonija Mitčela, Pīters Geibriels, „Pink Floyd”, „Led Zeppelin”, Rejs Čārlzs, B. B. Kings, Ēriks Kleptons, Brūss Springstīns, Enjo Marikone, Pols Saimons, Stīvs Raihs, Vitolds Lutoslavskis, Ravi Šankars, Bobs Dilans un citas slavenības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti