NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Juuk, Viviré En Marte, Iceage, King Gizzard and The Lizard Wizard

NABA Top

Kebabu impērija, polārlāči, polārpētnieki un citi jaunumi

Top 25/10 LV jaunumi: Dz, Irklis, Podruga, The Horrors, Nick Cave/Warren Ellis u.c.

«Podrugas» neapskaužamā mīlas dzīves pieredze un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Radio Naba” topā debitē jaunā Latvijas andergraunda supergrupa “DZ” ar dziesmu “Izsmērējies”, savukārt elektroniskā apvienība “Irklis” ar singlu “Landfall” pievēršas ekstrēmiem kontrastiem un spēlēm ar vārdu nozīmi, bet Kamēlijas Straumes un Kaspara Tobja projekts “Meklētājs” ir gatavs meklēt tālāk ar singlu “Blue Day” un vasaras performaču pārgājienu.

Pašmāju mūziķi priecē arī ar jauniem pieteikumiem elektroniskās mūzikas skatuvei – jaunā multimāksliniece “Povorot Netuda” ar singlu “Mного глаз из слез”, bet Makss Lomovs klausītajiem nodod jaunu projektu “East Cho”, kura debijas EP izdots Lielbritānijas izdevniecības “Nein Records” aizgādniecībā. Alternatīvā popa apvienība “Podruga” ir atgriezusies ar diviem jauniem biedriem un jaunu skanējumu sapņainajā balādē “So Long”.

Ārzemju mūzikas topā grupa “Ohtis” kopā ar Stefu Čūru analizē savtīga antisociāla vīrieša tēlu singlā “Schatze”, bet “Slothrust” viltīgi savaldzina ar dziesmu “Cranium”, kas kulminē ar teju 2 minūšu garu ģitāras solo. Lielbritanijas rokeri “The Horrors” jaunajā mini albumā atgriežas pie savām smagajām saknēm, bet “Visionist” jeb Luis Karnels trešajā studijas albumā “Call to Arms” paplašina savas daiļrades skaņu ainavu, iesaistot dažādus viesmāksliniekus.

Kasandra Dženkinsa notver īso apziņas brīdi starp pārdzīvojumu un atlabšanu singlā “Hard Drive”. “Dropkick Murphys” publicējuši ziņas par gaidāmo albumu un singlu “Middle Finger”, kas definē panka garu. Niks Keivs un Vorrens Eliss pārsteidz ar iepriekš neizziņoto albumu un abu talantu mijiedarbības kulmināciju “Carnage”, kas dala nosaukumu ar “Radio Naba” topā iekļauto jaunumu.

“DZ” – “Izsmērējies”

“DZ” ir, iespējams, pirmspēdējā alternatīvās mūzikas apvienība, kuru klausītāji varēja baudīt klātienē, 2020. gada oktobra beigās notikušajā “Židrūns – Kovārņu Mazbērniem” koncertā. Lai gan “DZ” ir pavisam svaigs projekts, tā dalībnieki Latvijas alternatīvas mūzikas klausītājiem jau pazīstami ar savu darbību “NĒ”, “Donēts”, “Martas Asinis”, “Nikto”, “Chomsky Chess Club”, “Les Attitudes Spectrales” un citās grupās. Eksperimentālās roka grupas sastāvā ir Staņislavs Kuļikovs, Aleksandrs Aleksandrovs, Adrians Grīns, Kārlis Heimrāts un Katrīne Sabīne Kalniņa. “DZ” debijas albums, kas nosaukts grupas vārdā, pie klausītājiem nonāca februāra beigās dažādās straumēšanas vietnēs. Fiziskā formātā albumu iespējams iegūt daudziem aizmirstajā un pavisam netipiskajā datu nesējā – minidiskā, kas neizmantoti krājuši putekļus kāda Rīgas teātra telpās.

Par dziesmu “Izsmērējies” grupas pārstāvis Staņislavs Kuļikovs komentē, ka tās sākums meklējams bārā “Aleponija” kādā vakarā, kas mazliet ievilcies. Juris Simanovičs, kura vokāli dzirdami ierakstā, izteicis draudzīgu kritiku Kuļikovam, ka neraksta dziesmas ar vārdiem – tikai instrumentālus gabalus. Sarunas rezultātā nākamajā rītā Simanovičs jau bija padalījies ar savu lirisko materiālu, un “DZ” pārstāvji bez ilgas kavēšanās sapulcējās radīt tam instrumentālo pavadījumu. Tā savu gala formu drīz ieguva “Izsmērējies”, kas ir viens no trim albuma skaņdarbiem, kuros dzirdami vokāli. Mijoties rokmūzikā pazīstamu instrumentu partijām ar Katrīnes Sabīnes Kalniņas saksofonspēli, ksilofonam radniecīgajām skaņām un Jura Simanoviča balsi, dziesma kulminē eksperimentāli harmoniskā skanējumā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

“Irklis” – “Landfall”

Elektronisko/new wave/industriālo apvienību “Irklis” veido Robins Bronings (Robin Brüning) un pašmāju Aleksandrs Bērziņš. “Landfall” ir pirmais skaņdarbs no apvienības ceturtā studijas albuma dziesmu sarakstā. Jaunā albuma nosaukums “Onkalo” no somu valodas tulkojams kā dzīvnieku slēpšanās vieta, bet ģeogrāfiski attiecināms uz Somijas kodolatkritumu glabātuvi. Ar savu duālo nozīmi nosaukums atklāj albumā izvērsto tēmu par ekstrēmiem kontrastiem un ļaunprātīgu manipulēšanu ar vārdu nozīmēm (relīzē: abuse of meaning). “Onkalo” izdots Latvijas industriālās mūzikas zīmola “Sturm” paspārnē un ietver 11 skaņdarbus. Visas tajā ietvertās kompozīcijas plānots publicēt ar turku izcelsmes mākslinieka Griang veidotiem videoklipiem. Daži no tiem jau ir pieejami apvienības “Youtube” kontā, to skaitā arī klips dziesmai “Landfall”, kas jau ar pirmajām skaņām izceļas ar maģiski telpisku skanējumu.

“Meklētājs” – “Blue day”

Aiz akustisko instrumentu un elektroniskās mūzikas skaņu sintēzes performances apvienības “Meklētājs” var atrast mūziķus Kamēliju Straumi un Kasparu Tobi, kurš zināms arī kā grupas “Dzelzs vilks” taustiņinstrumentālists. Eksperimentālā apvienība pavisam nejauši aizsākās koncertmājā “Vecozoli”, kur mūziķiem satikšanās brīdī uz vietas bija pieejami vairāki sintezatori un gongi. Dzimstot idejām par sitamo instrumentu frekvenču un skaņu izpēti, apvienojot tās ar elektroniskajiem instrumentiem, “Meklētājs” atrada ceļu uz vairākiem koncertiem dažādās vietās 2019. gadā. Šogad duets ir atgriezies ar jaunu singlu “Blue Day” un plānu meklēt jaunu ceļu kopā ar atrastajiem ceļa biedriem.

Kā apvienība raksta savā relīzē, “šīs vasaras projektos plānoti pārgājieni dabā dažādos Latvijas novados ar gala pieturu – koncerts. “Meklētājs” pa ceļam pārgājienos dodas kopā ar 7 grāmatu autores Kristīnes Mucinieces jaunākās grāmatas “Klusētājs” atklāšanu un lasījumiem”. Par pārgājienu vairāk informācijas iespējams uzzināt “Meklētājs” mājaslapā vai “Facebook” lapā. Vasaras performanču piedzīvojumam klausītāji var gatavoties, noklausoties mūziķu jauno singlu, par kuru Kaspars Tobis komentēja, ka tā “tēma sākotnēji radās jaukā maija dienā no tēlaina tembru salikuma, kas pats uzvedināja melodiju. Bet tajā pašā laikā virmoja skumjas vēstošas dzīves notis. Laiks visu transformē”. Par dziesmas klipu Kamēlija Straume pauda, ka tā ”radīšanā izdzīvoju mūsu pasaules. Kur tās pārlejas viena otrā, kur tās satiekas, apvienojas un šķiras. Tāds bezrobežu cilvēka ceļš”.

“Povorot Netuda” – “Mного глаз из слез” (“Daudz acu no asarām”)

“Povorot Netuda” ir 21 gadu vecās rīdzinieces Jekaterīnas Molodovas witchhouse/industrial mūzikas projekts, kā to apraksta pati māksliniece. Jaunā multimāksliniece, kura aizraujas arī ar gleznošanu, sevi uzrunājošo elektronisko mūziku radījusi jau kopš 17 gadu vecuma, tomēr daudziem viņas skaņdarbi noteikti būs jaunums. “Mного глаз из слез”, kas vokāli lēkā no maiga uz vairāk agresīvu sniegumu, muzikāli pierāda mūziķes teikto intervijā ar “musecube”, proti, “Povorot Netuda” pārstāvētais elektroniskās mūzikas žanrs jauno mūziķi jau pašā sākumā uzrunājis tādēļ, ka tas sniedz ceļu izkļūt visām galvā nejauši dzimušajām melodijām.

“East Cho” – “Suzy, Do You Copy”

“East Cho” ir jauns projekts, aiz kura stāv Makss Lomovs, kurš iepriekš zināms ar dalību tādos projektos kā “Taran & Lomov”, “Queer on Acid” un “Phonetica”. “Radio Naba” klausītājiem, īpaši tiem, kuri ēteram pieslēdzas nakts stundās, Makss Lomovs arī zināms no raidījuma “Amber Muse”, kuru viņš kopā ar Bogdanu Taranu vada ceturtdienās pusnaktī.

“Suzy, Do You Copy” ir viena no kompozīcijām jaunā projekta debijas relīzē “Leather & Lasers”, kas izlaists Lielbritānijas “Nein Records” izdevniecības paspārnē. EP ieturēts dark disco/indie dance skaņās. Gandrīz septiņas minūtes garais singls ar noslēpumaino skanējumu un abstrakto vokālu viegli ieved transā, kur jūtama dūmu mašīnu smarža. Varbūt tas tikai pamodina ilgas pēc laikiem, kad šādus skaņdarbus varējām baudīt dzīvē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

 

“Podruga” – “So Long”

“So Long” ir jaunākais alternatīva popa projekta “Podruga” singls, kas seko 2019. gadā izdotajam “Make It Stop”. Šo 2 gadu laikā projekts piedzīvojis divkāršu dalībnieku pieaugumu – Alisei Stefanovičai (vokāls, taustiņinstrumenti, flauta) un Ričardam Daukstam (ģitāra, taustiņinstrumenti) pievienojušies Jana Petkus (basģitāra) un Kārlis Lazdovskis (bungas). Līdz ar jaunajiem dalībniekiem ir skaidri dzirdamas jaunas vēsmas grupas skanējumā. Salīdzinot ar agrāko darbību, iepriekš dominējošie elektroniskie deju ritmi singlā “So Long” tikuši aizstāti ar atmosfēriskas un dūmakainas ģitāras uzvaras gājienu, kuras skanējums, necenšoties nevienu apmānīt, velk paralēlas noskaņas ar jau pagājušajā nedēļā pieminēto Deivida Linča kulta seriālu. Protams, nemainīga palikusi samtainā un pavedinošā Alises Stefanovičas balss, kas sapņainajā balādē velta mierinājumu izsmeltas mīlestības upuriem, kuri dzīvo pašu radītā ilūziju pasaulē. Kā vēsta solistes “Instagram” ieraksts, “So Long” pamatā ir grupas biedra ideja ģitāras rifam un viņa neapskaužamā mīlas dzīves pieredze, kas iedvesmoja radīt dziesmu no viņa skatu punkta, bet pārvērst to dziedinošā un cerību pilnā vēstījumā.

“Ohtis” feat. Stef Chura – “Schatze”

Ilinoisas alt-folka trio “Ohtis”, kura sastāvā ir Sems Svinsons (Sam Swinson), Ādams Preslijs (Adam Pressley) un Neits Hāns (Nate Hahn), pēdējo reizi klausītājus ap sevi pulcēja 2019. gadā ar augsti novērtēto debijas albumu “Curve of the Earth”. Lai gan debija tika izdota nesen, apvienība kopīgi muzicē jau vairāk kā 20 gadus, bet savā radošajā darbībā bija spiesti ieturēt 15 gadu pauzi sakarā ar grupas līdera cīņu ar atkarības problēmām. Atlabšana nāca ar lielu radošuma vilni, kas otra galā izskaloja minēto debijas albumu un šogad grupa ir atgriezusies ar jaunu dubultsinglu “Schatze b/w Failure”.

Dziesma “Schatze”, kurā dzirdama arī indī roka mūziķe Stefa Čūra (Stef Chura), ir vienlīdzīgi baudāma un nedaudz kaitinoša. Kā izsakās grupas pārstāvji, tā “sniedz muzikālu analīzi par “savtīgu antisociālu vīrieti””. Melodiskais un mundrais instrumentālais pavadījums raisa pozitīvas sajūtas, bet dziesmas teksts sniedz skaudru ieskatu attiecību konfliktā no abu iesaistīto pušu skatupunkta. Sema Svinsona tēls pavisam monotonā toni atklāj savu vienaldzīgo attieksmi, bet viesmākslinieces personāžs virza dziesmas sižetu, liekot klausītājam saprast, cik bezkaunīgs savās replikās ir savtīgā vīrieša tēls. Vārds “Schatze”, par kuru dziesmā uzdots jautājums “Wtf does that even mean?”, ir nācis no kāda Sema Svinsona drauga izteikti nedraudzīgā kaķa (vāciski: “Katze”). Izklaidējošais singls izdots kopā ar video, kas teorētisko attiecību situāciju padara viegli izsekojamu un šķietami reālistisku.

“Slothrust” – “Cranium”

“Slothrust” ir rokmūzikas trio no Bostonas, kura priekšgalā sēž talantīgā dziedātāja un ģitāriste Lea Vellbauma (Leah Wellbaum). Apvienības pēdējais studijas albums tika izdots 2018. gadā, kam sekoja divi mini albumi 2019. gadā, bet šogad grupa ir atgriezusies ar singlu – priekšvēstnesi gaidāmajam piektajam studijas albumam. ”Es par “Cranium” domāju kā par absurdu riesta deju, kuru izpilda brīnumainie, sarežģītie putni ar zaigojošām astes spalvām. Tikai spalvu vietā es turu ģimenē paaudzēs mantoto pinceti, un manas rokas ir nolietas ar medu. Tā ir salda, bet izteikti neērta un valdonīga. Tā ir par vēlmi kalpot mīlestībai, bet nezinot pareizo veidu, kā to darīt, – bieži piedāvājot pārāk daudz vai kaut ko nevēlamu,” par dziesmu komentē Lea Vellbauma. “Cranium” sākas pavisam maigi, lutinot ar ģitāru un sintezatora un bungu mijiedarbību kopā ar solistes miermīlīgo balsi. Šo harmoniju kontrastē dziesmas teksta saturs, kas brīžiem rada viltota miera aizdomas. Raksturīgi “Slothrust” daiļradei, dziesma noslēdzas ar teju divas minūtes garu ģitāras solo.

“The Horrors” – “Lout”

““Lout” ir par attiecībām starp izvēli un iespēju, kompulsīvi pārgalvīgu uzvedību un likteņa izaicināšanu,par jauno singlu komentēja Feris Badvens (Faris Badwan). Šī kompozīcija ir viena no trim, kas iekļauta jaunākajā “The Horrors” mini albumā ar tādu pašu nosaukumu. Pēdējo studijas albumu “V” grupa izdeva 2017. gadā, un tas, salīdzinājumā ar jaunāko sniegumu, bija daudz vieglāks. Jaunajā singla Lielbritānijas rokeri nekaunas būt daudz skaļāki, agresīvāki un eksperimentālāki savā skanējumā, manipulējot ar vokālajām un ģitāras partijām līdz gandrīz neatšķetināmam līmenim. “Lout” iezīmē pagrieziena punktu grupas daiļradē, atpakaļ pie smagākas un industriālākas skaņas. Šobrīd grupa strādā pie sava sestā studijas albuma.

“Visionist” – “Form”

Londonas producents Luis Karnels (Louis Carnell) ar skatuves vārdu “Visionist” 5. martā izdeva savu trešo studijas albumu “A Call to Arms”, kas seko 2017. gadā iznākušajam “Value”. Pirmie divi albumi bija īpaši izceļami ar to, ka tajos mūziķis “samplēja” savus balss ierakstus, bet šajā albumā pirmo reizi klausītāji var dzirdēt “Visionist” dziedam. Pats autors uzsver, ka “ar katru albumu es gribu sevi pārbaudīt, ar šo es paplašinu to skaņas ainavu, kuru esmu veidojis gadiem. “Call to Arms” albumā esmu paturpinājis savu muzikālo sadarbību virzienu, lai tajā ienestu jaunus skaņas, dinamikas, enerģijas un ideju slāņus”. Arī “Radio Naba” topa jaunpienācējā “Form” Karnels sadarbojies ar ģitāristu Wu – lu un operdziedatāju Lizu E. Harisu (Lisa E. Harris), lai kopīgi radītu daudzslāņaini sapņaino dziesmu. Wu – lu pienesums ir improvizētās ģitāras un trokšņu partijas, kas vēlāk tika “samplotas” un strukturētas. Lizu E. Harisu  Karnels atklāja apzināti meklējot operdziedātāju, kas paplašinātu albumā pārstāvēto rasu daudzveidību, jo autors pats ir duālas etniskās piederības. Operdziedātāja mūziķi īpaši uzrunājusi tādēļ, ka viņa uzstājas ar tereminu un labi pārvalda dažādas radošās izpausmes. Intervijā ar “Talkhouse” Karnels par “Form” komentē, ka “tā ir par sevis atrašanas un savas formas iegūšanas ceļu. Tā ir viena daļa no stāsta, otra daļa ir “sapņu sabiedrība”, kur visi dara, nevis domā. Dziesma apcer rutīnu – ka rutīna ir laba, bet arī bīstama”.

Cassandra Jenkins – “Hard Drive”

“Hard Drive” ir trešā un centrālā dziesma Kasandras Dženkinsas 19. februārī izdotajā albumā “An Overview on Phenomenal Nature”. Kā albuma nosaukums liek nojaust, tā tematiskais uzsvars likts uz apkārt esošās dabas, īpaši cilvēku, novērojumu vispārīgu dokumentēšanu. Gadiem krātās pieredzes pārvērtās idejās un nedēļas laikā tika iemūžinātas klausāmā formātā. Rezultāts ir hipnotizējošas mūzikas pavadītas, delikāti izpildītas, intīmas piezīmes par cilvēku iekšējām un savstarpējām attiecībām.

Albuma nosaukumu Dženkinsa daļēji aizņēmusies no notikumiem, kas fragmentāri ietverti dziesmā “Hard Drive”. Singls atveras ar balss ierakstu no Ņujorkas modernās un laikmetīgās mākslas muzeja “The Met Breuer”, kur mūziķe apmeklēja indiešu tēlnieces Mrinalini Mukherdžī darbu izstādi “Phenomenal Nature”. Ieraksta balss pieder izstādes uzraudzei, kura kā personāžs dokumentēta dziesmas pirmajā pantā. Kopā dziesmā ir četru dažādu sarunu (ar minēto uzraudzi, grāmatvedi, draugu – braukšanas instruktoru un gaišreģi) atstāsti, kas, neuzspiežot konkrētu viedokli, klausītājam pašam ļauj nonākt pie vērtīgām atziņām. Dženkinsas “spoken-word” sniegums, ar izņēmumiem piedziedājumos, izved pa emocionālu un trauslu ceļu no traģēdijas uz pakāpenisku atlabšanu.  Skaņdarbs noslēdzas ar visnotaļ meditatīvu vēstījumu, kas arī klausītājam palīdz tuvoties iekšējam mieram un harmonijai. Vokālistes statisko dikciju brīnišķīgi kontrastē virtuozais saksofonists Stjuarts Bogijs (Stuarts Bogie) un ģitārists Džošs Kaufmans (Josh Kaufman). Piecas ar pusi minūtes garais skaņdarbs pamanījies notvert īso un sapņaino apziņas stāvokli pagrieziena punktā no smaga pārdzīvojuma uz atlabšanu.

"Dropkick Murphys" – "Middle Finger"

Ķeltu panki "Dropkick Murphys" ir atgriezušies ar jaunu singlu kopā ar ziņām par 30. aprīlī gaidāmo albumu "Turn Up That Dial", kas būs jau desmitais studijas albums grupas repertuārā. Par gaidāmo albumu viens no grupas līderiem Kens Keisijs (Ken Casey) izteicies, ka “tā visaptverošā tēma ir mūzikas nepieciešamība un grupas, kuras mūs padarījušas par to, kas mēs esam. [..] Mēs ceram, ka albums novērsīs cilvēku domas no viņu raizēm. Mēs esam laimīgi un pateicīgi, ka esam pozīcijā, kur varam dalīties ar mazumiņu prieka tādā veidā, kā mēs to spējam”. Līdz albuma izdošanas brīdim, klausītājiem ir iespēja redzēt grupu uzstājamies virtuālā, Svētā Patrika dienai veltītā koncertā “Dropkick Murphys St. Patrick’s Day Stream 2021…Still Locked Down” 17. martā. Bezmaksas tiešsaistes pasākums biļešu tirdzniecības vietā aicina interesentiem veikt ziedojumu, kuri tiks novirzīti grupai piesaistīto darbinieku finansiālam atbalstam un labdarībai.

“Middle Finger” ir enerģisks un dumpiniecisks definējums patiesam panku garam ķeltu mūzikas skaņās. Ja "Dropkick Murphys" skaņdarbi iepriekš vedinājuši apgūt kādu ķeltu deju soli, lai izrādītu komplimentu instrumentālajam pavadījumam, par šī singla pieprasītajiem roku žestiem instrukcijas ir ļoti skaidras. Bez jebkādas nožēlas vai atvainošanās par savu attieksmi dziesma vai kā minimums tās vokālā daļa rezonēs ar ikvienu, kuram iekšā ar savu protestu pret pasauli mitinās nepakļāvīgs panks.

Nick Cave and Warren Ellis – "Carnage"

Iepriekš neizziņotais Nika Keiva un Vorena Elisa albums, kurš dala nosaukumu ar “Radio Naba” topa jaunumu, bez liekas kavēšanās novērtēts kā viens no šī brīža gada labākajiem ierakstiem. Apzināti vai pandēmijas apstākļu spiesti pārējie “Nick Cave and the Bad Seeds” dalībnieki šoreiz atstāti aiz studijas durvīm, tomēr šis nav abu mūziķu pirmais kopdarbs. Keivs un Eliss kopīgiem spēkiem iepriekš radījuši skaņu celiņus vairākām pilnmetrāžas filmām, bet pāra daiļrades jaunākais veikums radīts kā patstāvīgs ieraksts. “Carnage” šķietami skatās uz pasauli un manifestē novēroto mūzikā caur prizmu, kas sevi atklājusi pēc 2019. gada albuma  traģisko notikumu ēnā radītā “Ghosteen”.

Ne vienu reizi vien “Carnage” ticis novērtēts kā dueta muzikālo spēju kulminācija, ko pierāda arī tāpat nosauktais singls. Vizuļojošais, pulsējošais un atmosfēriskais elektroniskās mūzikas fons, kuru īstajos brīžos virtuozais multiinstrumentālists Eliss papildina ar maigu vijoļspēli, sniedz ietvaru, kurā Nikam Keivam balansēt starp trauslu un smeldzīgu vokālo sniegumu. Klausoties “Carnage”, kinematogrāfiskas scēnas uzbūvē atgriezeniski motīvi, kas riņķo ne tikai dziesmas un albuma ietvaros, bet arī atbalso minēto “Ghosteen”. Spēlējoties ar metaforām un kontrastējošām ainavām, kuras izceļ izjusts instrumentālais pavadījums, “Carnage” atklāj dvēseliskus Keiva pārdzīvojumus un atklāsmes pēdējo divu gadu notikumu atskatā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti