«PND» atgriešanās, brīvā laika trūkums un karstākās debijas – jaunumi «Radio Naba»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ilgi gaidītās un beidzot sagaidītās ziņas par grupas “PND” otro studijas albumu ir klāt kopā ar singlu “Tas kas ir īsts!”, kam no pašmāju māksliniekiem “Radio Naba” topa jaunumos pievienojas arī Rabenau un Mellamellene radošā sintēze, kas no klausāmdzejas izaugusi klausāmdziesmā. Ārzemju jaunumu sarakstā priecē sievišķas balsis – divu dažādu paaudžu pārstāvētais duets “Francis of Delirium” uzlādē ar dinamisko “Let it all go”, “Dry Cleaning” atgriežas topā ar otru singlu no gaidāmā debijas albuma, bet Yu Su debijas albuma singls “Xiu” izved cauri Ķīnas Dzeltenās upes līkločiem.

“PND” – “Tas, kas ir īsts!”

Lai gan būtu visnotaļ iespaidīgi noslēgt savu radošās darbības sarakstu ar tik leģendāru gabalu, par kādu ir kļuvis “Meitene (Lēnā)”, pankroka apvienība “PND” beidzot ir atgriezusies ar svinamām ziņām. “Tas, kas ir īsts!” ir pirmais singls no topošā, otrā grupas studijas albuma “Nenosaukts”, kas seko 2008. gadā iznākušajam “Kas tas ir PND?”. Šobrīd albums jau ir ierakstīts, un tam tiek veltīts nesteidzīgs un nosvērts darbs. Albumā sagaidāmās kompozīcijas ierakstītas kluba “Depo” tumšajās telpās, dalībniekiem spēlējot vienlaicīgi un “dzīvajā”.

Paši grupas pārstāvji relīzē atgādina, ka “visi sūdi reiz beidzas un pāriet. Protams, ne visi no tiem izies dzīvi un veseli, bet sūdi agrāk vai vēlāk beigsies. Mēs ticam, ka arī šie sūdi reiz pāries un, kad pāries, mēs varēsim pienācīgi izdot otro albumu. Tāds ir plāns! Nekādu dīvāna koncertu!”. Tā kā kopš pirmā albuma pagājis ievērojams laiks, grupa ir ar mieru pagaidīt vēl mazliet, lai jaunā albuma iznākšanu varētu nosvinēt pienācīgi – ar dejām un alu. Kamēr šo brīdi sagaidīsim, varam baudīt dziesmu “Tas, kas ir īsts!”, kuras “nosaukums runā pats par sevi, tā ir par to, kas katram ir īsts, patiess un neviltots”.

Rabenau & Mellamellene – “Maz laika”

“Maz laika” ir jaunākais muzikālais veikums no pāra radošās mijiedarbības. Elektroniskās mūzikas mākslinieks, producents Reinis Rabenau un dzejniece Dana Zālīte, kura atrodama aiz pseidonīma Mellamellene, savos “Soundcloud” profilos jau iepriekš publicējuši elektroniskās mūzikas un dzejas sintēzi. Šos darbus Cēsīs dzimušie rīdzinieki pagātnē pieteikuši kā “klausāmdzeju”, bet “Maz laika” liecina par jaunu virzienu abu mākslinieciskajā kopradē. Klausāmdzejas birka šeit vairs nederēs, jo “Maz laika” precīzāk būtu raksturojama kā elektroniska pop dziesma jeb, kā ar Danu Zālīti secinājām, klausāmdziesma. Vārdu autore par skaņdarba radīšanu saka, ka tas “tapa nejauši. Ziemassvētkos. Reinis izveidoja melodiju, teica lai kaut ko paskaitu. Atvēru savu dzejoļu failu un aiztinu līdz nepabeigtam dzejolim, un kaut kā salikās kopā uzreiz”. Rabenau muzikālās izdarības klausāmas arī projektā “Antenas”, toties Danai Zālītei “Maz laika” ir pirmā publiskā parādīšanās vokālistes lomā, bet ne pēdējā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
 

“Dry Cleaning” – “Strong Feelings”

Londonas apvienība “Radio Naba” klausītājiem nav jaunums. “Dry Cleaning” topa jaunumos pabijuši pāris reizes, pēdējo reizi ar dziesmu “Scratchcard Lanyard” pagājušā gada decembrī. “Strong Feelings” ir otrais singls no 2. aprīlī gaidāmā debijas albuma “New Long Leg”, kas tiks izdots “4AD” paspārnē.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo singlu, “Strong Feelings” ir tumšāks un nopietnāks. Pulsējošā dziesma sākas ar grupas ritma sekciju, bundzinieku Niku Bakstonu (Nick Buxton) un basistu Luisu Mainardu (Lewis Maynard), kuriem pievienojas Florence Šova (Florence Shaw) ar "grandžīgo", monotono un atslābināto balsi. Tikai pēc pirmās skaņdarba minūtes, pēc rotaļīga perkusiju ievada, ienāk “šūgeizīga” ģitāras partija. Kā par dziesmas kontekstu komentē vokāliste, tā ir “par slepenu iemīlēšanos kādā, kurš par to nenojauš, un breksita graujošo lomu romantiskās attiecībās.”

“Francis of Delirium” – “Let It All Go”

Lai gan “Strong Feelings” ir iepriekš minētā singla nosaukums, šāds apzīmējums vairāk raksturo talantīgās un tikai 19 gadu jaunās Janas Bārišas (Jana Barish) vokālo sniegumu dziesmā “Let it all go”. “Francis for Delirium” ir Luksemburgā bāzētais duets, kurā apvienojušies Vankūverā dzimusī vokāliste un no Sietlas nākušais producents, bundzinieks Kriss Hjuets (Chris Hewett). Lai gan mūziķu starpā ir labi pamanāma vecuma atšķirība (aptuveni 30 gadi), viņu kopdarbi, kas pie klausītājiem sāka nonākt tikai pērn, ar atsvaidzinošu dinamiskumu apvieno noslīpētu pieredzi ar Z paaudzei piemītošu attieksmi un radošumu.

“Let it all go” tiek izspēlēta kā notikumiem bagāta novele – ar dažāda veida muzikāliem kāpumiem un kritumiem, negaidītiem pavērsieniem, un beigu galā apraujas ar neatbildētiem jautājumiem. Šis ir jaunākais singls no 2. aprīlī gaidāmā apvienības otrā īsformāta albuma “Wading”.

Yu Su – “Xiu”

Janvāra beigās pie klausītājiem nonāca elektroniskās mākslinieces Yu Su debijas plate “Yellow River Blue”. Par albuma iedvesmu kalpojusi 2019. gada turneja, kas mākslinieci aizveda no Ķīnas austrumu piekrastes līdz pat Tibetas kalnienei. Arī pats albuma nosaukums atsaucas uz Huanhe jeb Dzelteno upi, kas plūda cauri Yu Su dzimtajai pilsētai.

Čalojošais singls “Xiu” konspektīvi dod priekšstatu par iedvesmām no pieredzētā, kas iezīmējas gan skaņās, gan ritmā. Dziesma, kas ievietota kā pirmā albumā, plūst caur burbuļojošiem fragmentiem ar dzidrām sintezatoru rotaļām uz rāmākiem brīžiem, kuros sadzirdam Yu Su maigo balsi, bet izskaņas ainā dziesma, šķiet, nogrimst dzelmē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti