Pīters Broderiks: Ar Latvijas mūziķiem mums izveidojusies laba «ķīmija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Amerikāņu dziesminieks kopā ar latviešu kori un stīgu instrumentiem baznīcas akustikā - tik interesanta kombinācija otrdienas vakarā gaida Rīgas Doma apmeklētājus. Tur projekta „Mans Doms” koncertsērijā uzstāsies daudzpusīgais amerikāņu mūziķis un komponists Pīters Broderiks. Viņam talkā nāks „Sinfonietta Rīga” stīgu kvartets un Emīla Dārziņa jauktais koris. Šis koncerts noslēgs vairāk nekā divus gadus ilgušo ziedojumu vākšanu jaunajai Rīgas Doma vitrāžai, kuru plānots atklāt jau pavisam drīz.

Divdesmit septiņus gadus veco Pīteru Broderiku var dēvēt par ļoti plaša spektra mūziķi - viņš veidojis skaņdarbus no elektroakustiskā un folkmūzikas žanra līdz akadēmiskajai un ambientajai mūzikai, veidojis skaņu celiņus arī filmām un dejas izrādēm, sadarbojies ar dāņu indiroka grupu „Efterklang”. Rīgā viņš spēlēs gan vairākas jaunas kompozīcijas, gan skaņdarbus no sava pirmā albuma „Float”, kuru atskaņojums Rīgā būs ļoti īpašs.

„Šo albumu es ierakstīju vienatnē, pats spēlēju visus instrumentus un ierakstīju balsis. Man nekad nav bijis iespējas to spēlēt dzīvajā, jo parasti uzstājos viens pats. Šo mūziku sarakstīju jau pirms astoņiem gadiem, bet tagad pirmoreiz varēšu to izpildīt koncertā tieši tā, kā biju sapņojis. Nupat mēģinājām kopā ar stīgu instrumentiem, un es uz klavierēm ik pa laikam kaut ko sajaucu, jo biju aizklausījies, cik skaisti skan stīgas. Šo brīdi biju gaidījis ļoti ilgi,” stāsta Pīters Broderiks.

Muzicēt kopā ar stīgām un kori Broderikam piedāvāja projekta „Mans Doms” autori, kas koncertam piesaistījuši latviešu māksliniekus - „Sinfonietta Rīga” stīgu kvartetu un Emīla Dārziņa jaukto kori. Mūziķi kopā spēlē jau nedēļu un saprototies teju no pusvārda.

Ir vienkārši lieliski, gandrīz pārāk labi, lai tā būtu īstenība. Ļoti labi saprotos ar mūziķiem, mums izveidojusies laba „ķīmija”,” atklāj Broderiks.

„Arī iepriekš esmu spēlējis dievnamos, bet Rīgas Doms noteikti ir lielākais un vecākais no visiem. Man ļoti patīk spēlēt baznīcās, jo te ir dabiska skaņas reverberācija, kas labi sader ar manu mūziku,” stāsta Broderiks.

Pīters Broderiks Rīgā uzstāsies jau otro reizi. Arī pirmais koncerts Ģertrūdes ielas teātrī viņam palicis spilgtā atmiņā, un ar Rīgu sākot veidoties īpaša saikne: „Esmu rakstījis dažādos stilu darbus, bet to visu vieno vēlme dalīties mūzikā un parādīt, ka daudz kas, ko es daru, patiesībā ir ļoti vienkārši. Es neesmu profesionāli apguvis klavierspēli, man vienkārši patīk spēlēt. Un man gribas iedvesmot muzicēt arī citus, jo tas nav nekas neiespējams.”

Visus ieņēmumus no koncerta biļetēm ziedos Rīgas Doma jaunajai vitrāžai „Ar degsmi par brīvu Latviju”, kuras autors ir Krišs Zilgalvis. „Ziedojumu vākšana strauji tuvojas beigām, esam savākuši apmēram 97% naudiņas. Paldies Pīteram, viņš varēs pielikt tādu treknu punktu mūsu maratonam. Bet es domāju, ka ar šo koncertu nebeigsies „Mans Doms” koncertsērija kā tāda, ar šo skaisti beigsies ziedojumu vākšana vitrāžai. Un priekšā mums ir tikpat skaista vitrāžas atklāšana un koncerts,” stāsta biedrības „Ascendum” projekta „Mans Doms” vadītājs Gatis Vectirāns.

Vitrāžas atklāšana plānota aprīļa beigās, īsi pirms valsts svētkiem. Tai saziedoti gandrīz 100 tūkstoši latu, trešo daļu veidojuši tieši ieņēmumi no koncertiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti