Pirms Vašingtonas - Pētera Vaska mūzika koncertā Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

12.februāris komponistam Pēterim Vaskam būs nozīmīga diena –  Latvijas Prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmas ietvaros – Latvijas mūziķi  Vašingtonas mākslas muzejā „The Phillips Collection”   atskaņos Pētera Vaska mūziku autorkoncertā „Vadošie Eiropas komponisti. Pēteris Vasks”. Koncertprogrammu šo  sestdien klausītāji aicināti baudīt Latvijas Nacionālās operas Beletāžas zālē.

Saskaņā ar koncertcikla veidotāju ieceri mūziķus izvēlas paši komponisti, un Pēteris Vasks šoreiz aicinājis muzicēt Latvijas labāko flautisti, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra flautu grupas koncertmeistari Ditu Krenbergu un Latvijas ilgmūžīgāko kameransambli – „RIX kvartetu”. Tā dalībnieki satikās pirms vairāk nekā 20 gadiem, kļuva par lieliskiem draugiem un domubiedriem, pēc tam izklīda pasaulē kur nu kurais, taču vairākas reizes gadā joprojām sanāk vienkopus, lai klausītājiem piedāvātu jaunas koncertprogrammas. 

„Vaska mūzika atspoguļo viņu kā cilvēku, kā personību,” saka „RIX  kvartets” altiste Ilze Kļava.

„Es ceru, ka nacionālās pašapziņas stāja, kas iekodēta šajā mūzikā, ka Pētera Vaska kods būs nolasāms jebkuram,” piebilda kvarteta pianists Jānis Maļeckis.

Pēteris Vasks ir pasaulē pazīstamākais Latvijas komponists. Kopš 90. gadu sākuma viņam jaunus opusus pasūtina pasaules ievērojamākie atskaņotājmākslinieki, kuru skaitā ir Gidons Krēmers, „The Hilliard Ensemble”, „Kronos Quartet”, Sola Gabeta. Vasks ir Arvo Perta un Gijas Kančeli garīgais radinieks, viņa mūzikā ir spēcīgi gaismas un tumsas kontrasti, dziļas sāpes un nenomācama ticība. Vaska spēcīgākie iedvesmas avoti ir Latvijas daba, latviešu tautas mūzika un putnu balsis. 

Programmā iekļautā “Zaļā ainava” (2008) ir vasaras saulgriežu smaržu un noslēpumu atbalsis skaņās, “Ainava ar putniem” (1980) ir apliecinājums komponista aizrautībai ar šo, kā viņš pats saka, “Dieva radītās pasaules muzikālāko daļu”, čellkoncerts “Klātbūtne” (2012) ir sirsnīga atzinības zīme opusa pasūtinātājas Solas Gabetas talantam, savukārt Klavieru kvartets (2001) ir sešu asi kontrastējošu posmu izvērsts virpulis ar etnogrāfisku rotaļu, dramatisku dziedājumu, ņirdzīgu maršu, eksplozīvu tokātu un himnu mīlestībai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti