Kultūras ziņas

Monogrāfija par Anšlavu Eglīti

Kultūras ziņas

Līgums par 5 miljonu eiro piešķiršanu Vāgnera nama atjaunošanai

Pirmoreiz Rīgā - godalgotā komponista Kaila Smita "Loks Debesīs"

Pirmoreiz Rīgā skanēs godalgotā amerikāņu komponista Kaila Smita «Loks debesīs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Nedēļas nogalē divos koncertos Rīgā un Daugavpilī izskanēs godalgotā amerikāņu komponista Kaila Smita opuss "Loks debesīs". Par šo skaņdarbu komponists un Filadelfijas koris "The Crossing" 2020. gadā tika nominēts prestižajai "Grammy" balvai. Pirmatskaņojumu Latvijā tas piedzīvo Rīgas projektu kora dziedātāju balsīs, kas patiesi aizkustinājušas skaņradi.

Rīgas projektu koris mēģinājumos netiekas bieži – vien pāris reizes gadā. Un, kā jau to priekšā teic nosaukums, tas sanāk kopā uz projektiem. Šie mēģinājumi korim ir īpaši. Tajos klāt ir godalgotais amerikāņu komponists Kails Smits, un koris koncertiem gatavo viņa starptautiski atzīto opusu "Loks debesīs". Latvijā tas skan pirmoreiz.

Rīgas projektu kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Kristofers Volšs-Sinka stāsta: "Manuprāt, tā mūzika ir vislabākā no mūsdienu amerikāņu komponistiem. Tāpēc man bija tā doma, ka vajadzētu kaut ko vest uz Latviju, un, kad es dibināju šo kori pirms pieciem gadiem, no sākuma es ļoti negribēju ņemt daudz ko amerikānisku, jo negribēju, lai mana reputācija būtu – amerikānis, kurš diriģē tikai amerikāņu mūziku, bet tad pagāja pietiekami daudz laika, un tad es domāju, ka ir laiks ņemt tieši šo mūziku."

Komponists šo mūziku ar Roberta Laksa tekstiem esot nodēvējis par "svētceļojumu a cappella korim". Viņš ir gandarīts, kā šis svētceļojums izskan rīdzinieku balsīs: "Šī kora skanējums ir patiešām pārsteidzošs, dziedātāju balsis skan ļoti silti, mīļi un jaudīgi. Koristi dzied ar lielu mīlestību un meistarību. Esmu aizkustināts."

Dziedātājam tas ir ārkārtīgi sarežģīts materiāls, atzīst Rīgas projektu kora dziedātāja Māra Rozenberga, vienlaikus norādot: "Bet tagad, kad mēs septiņas nedēļas esam to mācījušies intensīvi un esam gatavi dziedāt, tas rezultāts ir ārkārtīgi harmonisks. Ļoti, ļoti patīkami klausāms."

"Ja vēl iedziļinās vārdos, ļoti skaista dzeja par to vienīgo dziesmu, ko mēs dziedam, kas ir patiesība. Ļoti iedvesmojoši. Un neparasta, un atšķiras tomēr no tās mūzikas, ko varbūt mēs vairāk dzirdam, dziedam, no latviskās mūzikas. Bet ir ļoti interesanti," teic dziedātājs Gatis Didrihsons.

Sestdien, 8. oktobrī, Kaila Smita koncertprogramma izskanēs Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē, bet svētdien Daugavpils Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā. Abos koncertos kā īpašais viesis solās būs klāt arī komponists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti