Kultūras ziņas

Arkādija Fomina stipendijas jaunajiem mūziķiem

Kultūras ziņas

"Maiguma ilūzija" – veltījums sievietēm

Sekū Kojate – Gvinejas koras virtuozs

Pirmoreiz Latvijā viesojas jaudīgais Gvinejas koras virtuozs Sekū Kojate

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā uz savu pirmo koncertu mūsu pusē ieradies Gvinejas koras virtuozs Sekū Kojate. Viņš šim 13. gadsimtā izgudrotajam unikālajam afrikāņu daudzstīgu instrumentam radījis elektrisko versiju. Mūziķis pielīdzināts leģendārajam Džimijam Hendriksam, un viņa meistarību apliecina arī vairākas balvas un nominācijas, tostarp “Global Music Awards” zelta medaļa par 2015. gadā izdoto albumu “Sabaru”.

Angļu izdevums “The Guardian” Sekū Kojati rakstojis kā vienu no Āfrikas kontinenta aizraujošākajiem koras meistariem. Ceturtdienas vakarā sauli, pamatīgu enerģijas lādiņu un pārsteigumus mūziķis ar kvartetu sola VEF Kultūras pilī.

Fakti, ko minēt, lai iepazīstinātu ar Gvinejā mūziķu ģimenē dzimušo multiinstrumentālistu Sekū Kojati, ir iespaidīgi, – viņš tiek uzskatīts par vienu no Āfrikas kontinenta jaudīgākajiem koras spēlmaņiem, izgudrojis elektrisko šī 21 stīgu instrumenta versiju un spēles manierē pielīdzināts leģendārajam Džimijam Hendriksam.

Viņa par godu vectēvam dotais vārds tulkojumā no maninku valodas nozīmē – iespējams, īstenojams.

Ļoti cienu Džimiju Hendriksu par viņa virtuozitāti un visu, ko viņš mūzikā darīja, bet esmu lepns būt arī es pats, ar skanējumu, ko es radu. Jo sevišķi neprastās skaņas, ka uz sava instrumenta radu ko līdzīgu ģitāras skaņai,” stāsta mūziķis.

Kojate stāsta, ka koru iemācījies spēlēt agrā bērnībā no tēva. Tas ir tradicionāls afrikāņu instruments, un tā spēles prasme tiek nodota no paaudzes paaudzē.

“Pusaudža vecumā rokmūzikas, blūza, regeja un džeza ietekmē nolēmu paeksperimentēt ar wah-wah pedāli un tā nonācu līdz elektronskai koras versijai,” skaidro Kojate.

Šī ir pirmā reize, kad Sekū Kojate viesojas Latvijā. Turklāt šajā sastāvā, kur katrs kvarteta dalībnieks pārstāv savu Āfrikas kontinenta daļu, debitē pirmo reizi. Koncerts klausītājiem sola sagādāt daudz pārsteigumu, enerģijas un saules. Nākamā kvarteta muzikālā pieturvieta ieplānota Vīnē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti