Pirmoreiz Latvijā uzstāsies pasaulslavenais tenors Huans Djego Floress 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Viņam aplaudē "La Scala", "Metropoliten" operā, Karaliskajā Koventgārdenas un Parīzes operteātros – viens no pasaulē pieprasītākajiem tenoriem Huans Djego Floress (Juan Diego Flórez) pirmo reizi uzstāsies Latvijā, noslēdzot “Baltijas muzikālo sezonu” vasaras koncertu ciklu. Koncerts notiks 27. augustā Dzintaru koncertzālē.

Jūrmalā Floresa koncertmeistars būs lieliskais pianists Vinčenco Skalera (Vincenzo Scalera), informēja “Baltijas muzikālo sezonu” pārstāvji. Skalera ir slavenās Manhetenas mūzikas skolas absolvents, savas muzikālās karjeras laikā ir uzstājies uz pasaules prestižākajām skatuvēm kopā ar tādām zvaigznēm kā Andrea Bočelli, Hosē Karerass, Monserata Kabaljē un citiem.  Vakara programmā Volfganga Amadeja Mocarta, Gaetano Doniceti, Džuzepes Verdi, Žila Masnē, Šarla Guno un Džakomo Pučīni skaņdarbi. 

Šis koncerts noslēgs “Baltijas muzikālo sezonu” vasaras koncertu ciklu, kura ietvaros uz Dzintaru skatuves uzstājās Holivudas kulta aktieris un režisors Džons Malkovičs, slavenais pianists Deniss Macujevs, nepārspējamais čella virtuozs Miša Maiskis un izcilais diriģents Antonio Papano. “Baltijas muzikālās sezonas” sniedza savu artavu arī viena no pasaules labākajiem orķestriem – Vīnes filharmoniķu un operzvaigznes Elīnas Garančas, kā arī tradicionālā Senās mūzikas koncerta Rundāles pilī rīkošanā. 

Dižais Lučāno Pavaroti nosauca Floresu viņu par savu pēcnācēju, nepārspējamais Plasido Domingo atzinis Floresu par mūsdienu izcilāko dziedoni, “jo dziedāt tā, kā dzied viņš, nevar neviens cits”; savukārt ietekmīgais britu izdevums “The Independent” ir iekļāvis peruāņu dziedātāju “jauno trīs tenoru” skaitā.

Un tas nav nejauši. Šis retās balss tenore di grazia (“izsmalcinātais tenors” – itāļu val.) spējis atdzīvināt vairākas operas, kuras iepriekš uzskatītas par neatskaņojamām pārāk sarežģīto vīriešu partiju dēļ. Viņš viegli spēj izdziedāt uz “bis” līdz pat deviņiem augšējiem “do”. Starp citu, tieši Floress pielika punktu daudzgadīgai tradīcijai, ko ieviesa leģendārais Arturo Toskanini – nedziedāt uz “bis” slavenajā La Scala

Huans Djego Floress dzimis 1973. gadā Peru. Muzikālo izglītību vispirms ieguvis dzimtenē – Nacionālajā konservatorijā Limā. Taču jau trīs gadus vēlāk talantīgais students uzvarēja prestižā Filadelfijas Kērtisa mūzikas institūta (ASV) stipendiju konkursā.

Pirmie panākumi Floresu sasniedza 1996. gadā, kad 23 gadus vecais peruāņu dziedātājs debitēja Rosini mūzikas festivālā, aizvietojot saslimušo tenoru operā “Matilde di Šabrāna”. Viņa sniegums atstāja žilbinošu iespaidu uz speciālistiem un ļāva noslēgt līgumu ar La Scala operteātri, kura sastāvā Floress iekaroja operas mīļotāju sirdis pasaules lielākajos kultūras centros. 

2012. gadā Huans Djego Floress kļuva par kamerzengeru (tas ir vēsturisks augstākās atzinības nosaukums, ko operdziedātājiem piešķir Vācijas un Austrijas valdības).  Savulaik tas piešķirts Monseratai Kabaljē, Annai Netrebko, Tomasam Hempsonam, Renē Papē un citiem. Floress ir arī Peru augstākā nacionālā apbalvojuma – “Peru Saules” Lielā Krusta ordeņa kavalieris. 

Turklāt Floress ir pazīstams no daudzām labdarības programmām klasiskās mūzikas attīstībai savā dzimtenē, par ko izpelnījies UNESCO Labās gribas vēstnieka goda nosaukumu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti