Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Sprūdu

Rīta Panorāma

"Dizaina pastaigā" aicina atklāt 22 dizaina pieturpunktus Rīgā

Pirmo reizi plaši pieejama latviešu tautas mūzikas izlase "Native Music"

Pirmo reizi plaši pieejama latviešu tautas mūzikas izlase «Native Music»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau 15. reizi klajā nāk Latvijas Mūzikas informācijas centra etniskās mūzikas izlase “Native Music. Traditional / Folk / World-music Latvia”. Katru gadu tā tikusi sagatavota, domājot par pasaules mūzikas forumu WOMEX, tomēr šis gads ir īpašs. Pirmo reizi sadarbībā ar nacionālo ierakstu kompāniju “Skani” šī izlase būs pieejama arī plašākai publikai – kā pašmāju mūzikas veikalos, tā mūzikas straumēšanas vietnēs visā pasaulē.

Kā LTV raidījumā “Rīta Panorāma” skaidroja Latvijas mūzikas informācijas centra direktors, “Skani” izpildproducents Egīls Šēfers, ierasti šis albums ik gadu tiek veidots kā Latvijas tautas mūzikas reklamēšana rīks pasaulē. Šēfers norādīja: “Viņš ir nepieciešams, kad satiekas ar sadarbības partneriem, arī Kultūras ministrijai iedot, kad viņi brauc uz konferencēm un iedod [citiem]: “Re, tā skan šogad tautas mūzika Latvijā.” Tomēr Covid-19 pandēmijas kontekstā šogad nācies domāt, kā labāk sasniegt savu auditoriju, tāpēc nolemts šogad albumu padarīt pieejamu teju visā pasaulē. Šēfers arī atklāja, ka šī varētu kļūt par ikgadēju tradīciju.

Mūzikas izlasē ik gadu mēģināts parādīt aktuālo, kas tobrīd notiek Latvijas etniskajā mūzikā, skaidroja etnomuzikoloģe un albuma koncepcijas autore Lauma Bērza. Viņa atzīmēja: “Etniskā mūzika ir ļoti plašs spektrs, no tradicionāliem a cappella dziedājumiem, līdz pat improvizatoriskiem, instrumentāliem skaņdarbiem uz tautas mūzikas instrumentiem, bet kas var būt pat ambient vai citos mūzikas stilos.”

Bērza arī norādīja, ka pie Latvijas tautas mūzikas popularizēšanas pasaulē vēl esot jāstrādā, taču Latviju jau atpazīstot kā dziedātāju tautu, kā cilvēkus, kuriem patīk muzicēt lielās grupās. To starptautiski pierādījušas, piemēram, grupas “Auļi” un “Saucējas”, atzīmēja Bērza.

Jaunais albums straumēšanas platformās būs pieejams no piektdienas, 2. oktobra.

Šī gada izlasē “Native Music. Traditional / Folk / World-music Latvia” ir iekļauti grupu “ZeMe”, “Tautumeitas”, “Laiksne”, “Auļi” (sadarbībā ar grupām “Suitu sievas”, “Suitu vīri”, “Suitu dūdenieki”, “Vilkači”, “Tarkšķi”, “Vilkači”, “Dūdinieki un bundzinieki”), “Iļģi”, “Dārdi”, “Saucējas”, “Jauno Jāņu orķestris”, “Sventava” un Māris Muktupāvels, “Rikši”, kā arī mūziķu Anša Jansona un Kārļa Rudras Jirgena ieraksti.

Albuma mākslinieks ir Vadims Kožins un tā noformējumā izmantotas Gata Indrēvica un Mārtiņa Miļevska fotogrāfijas. Izlase iznākusi ar Valsts Kultūrkapitāla atbalstu.

Katru gadu Latvijas Mūzikas informācijas centra ar Valsta kultūrkapitāla fonda atbalstu forumā WOMEX veido Latvijas stendu, kurā iepazīstina ar izlasi “Native Music”. Šogad forums Covid-19 pandēmijas dēļ notiks tikai tiešsaistē no 21. līdz 25. oktobrim.

WOMEX 26 gadu pastāvēšanas vēsturē no Latvijas mūziķiem līdz šim forumā ir uzstājusies koklētāja Laima Jansone (2011. gadā), grupa "Iļģi" (2015. gadā) un Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa “Saucējas” (2019. gadā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti