Labrīt

VVD vadītāja: Būtiņģē noplūdusī nafta Latvijas videi nodarījusi kaitējumu ap 58 000 eiro

Labrīt

Ārvalstu investoru padome: pandēmijas laiks ne visiem uzņēmējiem iezīmējis kritumu

Pirmo reizi raidīs tiešraides koncertu no Liepājas ar robotizētām kamerām

Pirmo reizi no «Lielā dzintara» raidīs tiešraides koncertu ar robotizētām kamerām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

29. janvāra vakarā pirmo reizi digitālajā tiešraidē koncertzālē “Lielais dzintars”, Liepājas Simfoniskā orķestra izpildījumā izskanot Volfganga Amadeja Mocarta 40. simfonijai, izmantos mūsdienīgas video iekārtas, kas nodrošinās daudz plašākas iespējas digitālajā vidē.

Pirmo reizi no «Lielā dzintara» raidīs tiešraides koncertu ar robotizētām kamerām
00:00 / 05:03
Lejuplādēt

Koncertzāle “Lielais dzintars” jaunās video iekārtas saņēma pagājuša gada nogalē, tagad notikuši nepieciešamie testi, lai šīs iespējas jau varētu izmantot, piedāvājot klausītājiem attālinātu tiešraides koncertu.

“Lielais dzintars” ir kļuvis par pirmo koncertzāli Latvijā, kam būs tik profesionāla un moderna video aparatūra, lai varētu filmēt koncertus un konferences, uzsver koncertzāles “Lielais dzintars” vadītājs Timurs Tomsons. Šādas iespējas viņš novērtējis, strādājot līdz šim citviet Eiropā.

“Pirmo reizi izmēģināsim kopā ar simfonisko orķestri, tās ir vairākas kameras ar miksēšanas pultīm un citām nepieciešamām lietām, lai tiktu pie orķestra attēla.

Tās ir robotizētas kameras, kas visas vadāmas no pults, un to dara viens cilvēks. Mūsdienu tehnoloģijas, ko izmanto Eiropā. Esam priecīgi, ka būsim pirmā koncertzāle, kas šo ieviesa Latvijā,” sacīja Tomsons.

Gandarīts par šādu iespēju ir Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis, jo šādas iekārtas Eiropas koncertzālēs tiek izmantotas jau vairākus gadus, turklāt Berlīnē šo projektu iniciējuši paši mūziķi. Ir sanācis tā, ka šoreiz pašiem nav jārūpējas par digitālo koncertzāli, bet šo darbu ir paveikusi koncertzāles komanda, saka Lipskis.

“Es esmu sajūsmā un fascinēts, cik mērķtiecīgi un gudri koncertzāles līderis Timurs Tomsons iet uz priekšu.

Tas paver mums milzīgas iespējas darba procesā.

Ja mēs uzaicinām no ārpuses profesionāļus, tas dienā izmaksā daudz, bet, ja ir stacionāras un attālināti vadāmas kameras, ir režisors un palīgs, kuri pārzina zāli un gaismas, tas ir pilnīgi cits līmenis,” norādīja Lipskis.

Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis atklāj, kādas iespējas sniegs šāda digitālā koncertzāle, arī slīpējot orķestra skanējumu: “Ja mums ir viesdiriģents, bet mūsu galvenais diriģents atrodas tālu prom, mēs viņam varam nosūtīt ierakstu. Arī mūziķi var slīpēt savu skanējumu, tās ir milzu iespējas kvalitātes celšanā, mēs varam sasniegt klausītāju ārpus mūsu kontinenta.”

Ir izdevies piesaistīt arī profesionāļus ar muzikālu izglītību no koncertzāles un orķestra vidus, kuri spēs strādāt ar jaunajām iekārtām, Uldis Lipskis turpina: “Cilvēks, kurš lasa partitūru, kurš zina, kurā brīdī kas ir jārāda mūzikā. Mūsu flautists Reinis Lapa, kurš ir beidzis Latvijas Mūzikas akadēmiju kā simfoniskā orķestra diriģents, iesaistīsies kameru režijā, kādi ir tuvplāni utt., viņš ir cilvēks, kurš palīdz kino profesionāļiem.”

Koncertzāle “Lielais dzintars” vienlaikus var kļūt par digitālu mediju, kas īpaši aktuāli ir šajā pandēmijas laikā.

Nākotnē ir gaidāmi vēl citi izaicinājumi, kā uzlabot koncertzāles mājaslapu un veidot šo video platformu. Koncertzāles vadītājs Timurs Tomsons norādīja: “Mēs jebkuru koncertu varam translēt ārpus mūsu sienām, kļūt par globālu koncertzāli. Mums ir nākotnes plāni, kā ar to strādāt, tā, protams, nebūs Latvijas Televīzijas kvalitāte, bet mēs koncentrēsimies uz skaņu, ko varam translēt caur bildi, tāds bildes radio.”

Plašākai publikai pirmo reizi piedzīvot šīs digitālās koncertzāles iespējas būs 29. janvāra vakarā, kad no koncertzāles “Lielais dzintars” Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) un diriģents Guntis Kuzma atskaņos Volfganga Amadeja Mocarta 40. simfoniju solminorā. Koncertu bez maksas tiešraidē varēs vērot LSO oficiālajā mājaslapā, ziņu portālos un sociālajos tīklos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti