Pirmo reizi Latvijā uzstāsies ziemeļu mūzikas etnodžeza projekts «Yggdrasil»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latgales vēstniecībā "Gors" 2. aprīlī plkst. 17 ar pirmo un pagaidām vienīgo koncertu Latvijā uzstāsies etnodžeza projekts “Yggdrasil”, atskaņojot koncertprogramma “Lipet Ei / Seven Brothers”, kurā apvienojušies hanti kultūru pārstāvošā dziedātāja Vera Kondratjeva, Fēru salu ievērojamākais komponists Kristians Blaks un citi profesionāli mūziķi no Latvijas un Igaunijas.

Etnodžeza mūzikas projekta “Yggdrasil” idejas autors ir Kristians Blaks – projekta dibinātājs, pianists un komponists, kurš dzimis Dānijā, bet kopš septiņdesmito gadu vidus dzīvo Dānijai piederošajās Fēru salās, kļūstot par visu laiku ievērojamāko Fēru salu mūziķi. Blaks, kurš ir arī izdevniecības “Tutl Records” vadītājs un populārā festivāla “Summartónar” mākslinieciskais vadītājs, iedvesmu saviem darbiem rod tieši ziemeļu tautu kultūrā un mūzikā.

Projektu “Yggdrasil”, kura nosaukums ziemeļu mitoloģijā nozīmē “Pasaules koks”, Blaks izveidoja jau 1981.gadā un tā sastāvos allaž ir piedalījušies daudzu ziemeļu valstu mūziķi. Projekts spēlē dažāda stila mūziku – no brīvā džeza līdz klasikai, bet mūzikas emociju gammā izdzīvo gan humoru un skaistumu, gan katastrofas un sabrukumu. Līdz ar gadu gaitā mainīgi plūstošo projekta sastāvu, tam līdzi mainās arī skanējums, bet vienmēr saglabājot profesionalitāti un ziemeļu skaņu, kā arī tieši “Yggdrasil” raksturīgo unikalitāti citu muzikālo apvienību vidū.

2016.gadā iznāca projekta jaunākais albums “Lipet Ei” (Seven Brothers), kura mūziķu iedvesmas avots ir vairāku aiz Ziemeļu polārā loka dzīvojošu tautu kultūra – Grenlandē, ZR Kanādā un Aleutu salās dzīvojošie eskimosi, tāpat sāmi, fērieši un jakuti. Lielākā koncertprogrammas daļa ir balstīta Ziemeļrietumsibīrijas hantu kultūrā, kuru spoži pārstāv dziedātāja Vera Kondratjeva. Hantu kultūras aktīvā pārstāve un dziedātāja Vera Kondratjeva un Kristians Blaks satikās 2015. gadā un kopš tā laika ierakstījuši ne vien kopīgu albumu, bet snieguši vairāk nekā 10 koncertus Fēru salās, Krievijā, Igaunijā un nu arī pirmo reizi Latvijā.

Latgales vēstniecībā „Gors“ gaidāmajā koncertā projekta “Yggdrasil” sastāvā uzstāsies: Vera Kondratjeva (balss, Krievija), Kristians Blaks (taustiņinstrumenti, balss, Fēru salas), Artis Orubs (sitaminstrumenti, Latvija), Villu Veski (saksofons, Igaunija) un Ains Agans (ģitāra, Igaunija).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti