Dienas ziņas

4.maija svinības Rīgā

Dienas ziņas

Latgale gatavojas Latgales kongresa simtgadei

Oratorija Latgales kongresa simtgadei

Pirmatskaņos Latgales kongresa simtgadei veltīto Dubras oratoriju «Marija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

4.maijā Rēzeknes koncertzālē „Gors” un 5.maijā Lielajā ģildē Rīgā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Riharda Dubras jaunais opuss – oratorija "Marija".

Koncertu Rēzeknē, kur gan ieeja ir tikai ar ielūgumiem, translēs arī Latvijas Televīzijā un Latvijas Radio. Līdzās Dubras jaundarbam tajā skanēs arī Jāņa Aišpura un Pētera Vaska mūzika. Koncertu varēs vērota arī uz lielā ekrāna Rēzeknes Festivāla parkā. Kā norāda rīkotāji, ielūgumi uz koncertu piešķirti apmēram 500 Latgales sabiedriskajiem darbiniekiem - skolotājiem, ārstiem un citiem.

Dubras jaundarbu atskaņos valsts akadēmiskais koris "Latvija", ērģelniece Iveta Apkalna, etnodziedātāju grupa, bet pie diriģenta pults stāsies Māris Sirmais.

Komponists Rihards Dubra iepriekš Latvijas Radio 3 „Klasika” stāstīja, ka oratorijas „Marija” rašanās impulss saistīts ar Latgales kongresa 100 jubileju, un jaundarbā autors līdzās licis gan Dievmāti, gan mitoloģisko Māru. „Tas bija īpašs pasūtījums – es pat teiktu, ka savā ziņā tās rakstīšana mani ir audzinājusi un izglītojusi," atzīst komponists.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Bija dažādi viedokļi un vēlmes, kādam šim darbam jābūt – tas, ka Marijas un arī Māras tēma bija svarīga, tas bija skaidrs, jo tā ir Latgalei nozīmīga. Taču lielākā problēma bija tā, ka nekādi nevarējām izšķirties, kāds tieši būs saturs, teksts. Mazliet tobrīd kārpījos pretī - kāpēc gan ar to man būtu jānodarbojas?! Man patīk rakstīt notis, bet, ja gribētu rakstīt vārdus, būtu rakstnieks," pasmaida komponists.

"Taču beigās, kad laiks jau sāka spiest un bija jāsāk oratorija, lai varētu to laikā pabeigt, nezinu, kas tas bija par pēkšņu impulsu, bet paņēmu katoļu lūgšanu grāmatiņu, kur ir dziesmu teksti, atšķīru nodaļu ar visiem Dievmātes tekstiem. Un man burtiski atvērās mute, jo līdz tam nebiju pamanījis, ka ir arī dziesma ar šādu tekstu: "Sentēvu Māra un latviešu māte"... Baznīcas dziesmu grāmatā! Un teksts ir par to, lai Viņa sirdīs palīdz radīt svētu ticību.

Un tas momentā man pašam kalpoja par pierādījumu tam, ka šīs divas personas īstenībā ir... viena un tā pati!

Atklājās burtiski cita pasaule, un šis ir tas retais gadījums, kad uzreiz man bija skaidrs darba nosaukums - "Marija"," stāsta Dubra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti