Rīta Panorāma

Intervija ar politologu Filipu Rajevski

Rīta Panorāma

Domā zaļāk: spuldzītes

Pasaules pirmatskaņojums "Arktikas vīzijas:Jūra"

Pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Ešenvalda skaņdarbs «Arktikas vīzijas: Jūra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Komponists Ēriks Ešenvalds saksofonistam Oskaram Petrauskim un Liepājas Simfoniskajam orķestrim uzrakstījis skaņdarbu “Arktikas vīzijas: Jūra”. Pasaules pirmatskaņojumu diriģenta Gintara Rinkēviča vadībā darbs piedzīvos 7. martā 28. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla atklāšanas koncertā.

Saksofonam rakstīti koncerti nav bieži sastopami. Ērika Ešenvalda un Liepājas Simfoniskā orķestra atsaukšanās radīt jaundarbu ļauj saksofonistam Oskaram Petrauskim izpausties un savu izjūtu integrēt darbā, tā norāda pats mūziķis.

Petrauskis stāsta, ka uzsākot mēģinājumus, skaņdarbs vēl tiek attīstīts – saksofonam papildinot jau sarakstīto mūziku. Pirmajā mēģinājumā rodas arī jaundarba interpretācija. Ešenvalda melodiskajai mūzikai solists veido tiltu starp komponistu un klausītāju.

Komponista Ērika Ešenvalda mūzika ir kā vizuāla glezna. Tā viņš arī radot skaņdarbus.

“Es esmu tāds vizuālists – es iztēlojos. Un tad, kad es to redzu, tad man nāk impulss smadzenēs un raisās mūzika,” atzīmē komponists.

Jaunais opuss “Arktikas vīzijas: Jūra” turpina iepriekšējo darbu – “Arktikas nakts vīzijas” un multimediālās simfonijas “Ziemeļgaisma” – stāstus.

“Tā ir tāda stihija, kas iedvesmo, kas ir tīra, – tur gribas raudāt, tur gribas izraudāt kaut kādu sakrājušos sāpi un tad iet tālāk,” par arktisko elementu savos darbos stāsta komponists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti