Rīta Panorāma

Intervija ar Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Augustu Brigmani

Rīta Panorāma

Intervija ar Robertu Vinovski un Agnesi Cīruli

Kristapa Pētersona sinfonijas "Miegs" oriģinālais atskaņojums

Pirmatskaņojums Kristapa Pētersona simfonijai «Miegs»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

23.janvārī Lielajā ģildē notiks ikgadējais Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts. Turpinot tradīciju, tajā piedalīsies Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, Liepājas Simfoniskais orķestris, Latvijas Nacionālās operas un baleta orķestris un koris. Pie diriģenta pults stāsies Andris Poga, Guntis Kuzma, Jānis Liepiņš un Aleksandrs Viļumanis. Koncerta programmā skanēs latviešu komponistu - jubilāru simfoniskie darbi, kā arī Kristapa Pētersona jaundarba pirmatskaņojums.

Lielkoncerta lielākā intriga šoreiz saistās ar Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra uznācienu. Orķestri vadīs divi diriģenti - Andris Poga un Guntis Kuzma, pirmatskaņojot Kristapa Pētersona (1982) simfoniju lielam orķestrim ar skanīgu un reizē noslēpumainu nosaukumu - "Miegs".

Pirms gada, kad tikko bija izskanējis Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts, komponists un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kontrabasists Kristaps Pētersons no orķestra mākslinieciskā vadītāja Andra Pogas saņēma uzaicinājumu uzrakstīt jaundarbu, un Kristaps Pētersons piedāvāja savu ideju.

"Atnāca un teica - pilnīgi skaidrs, vēlos rakstīt simfoniju par tēmu "Miegs" dažādās telpiskās grupās. Tas, ka tas būs kaut kas neordinārs un no orķestra spēles viedokļa kaut kas netradicionāls, tas bija skaidrs jau no pirmā brīža. Kad vēlā rudenī saņēmu notis, pirmajā brīdī bija šoks, jo likās - kā to visu var sakoordinēt," atklāj Andris Poga.

Jaundarbs ir tik oriģināls, ka orķestris ir sadalīts divās lielās grupās, kas spēlē gan uz skatuves, gan foajē, bet atsevišķas grupas vēl arī dažādās citās Lielās ģildes telpās. Mēģinājumu laikā to visu tehniski koordinē ar rācijām. Simfonijai ir divi diriģenti - Andris Poga un Guntris Kuzma.

"Princips ir līdzīgs, kā skatoties skulptūru. Nedaudz pamainot skata leņķi, redzamā bilde izskatīties savādāka. Tas ir trīsdimensionāli. Šeit sanāk vērot no iekšienes," saka Kristaps Pētersons. "Akustiski visprecīzāk un vislabāk šis skaņdarbs izskanēs tam klausītājam, kas sēdēs zāles centrā," piebilst Andris Poga.

Kristapa Pētersona jaundarba "Miegs" stāsts nav par aizmigušu cilvēku, bet gan par miegu, kurā mēs piedzīvojam dažādas fāzes.

Kā vēstīts, Latviešu simfoniskās mūzikas lielkoncerts skanēs 23.janvārī Lielajā ģildē. Tajā klausītājus gaida tikšanās arī ar čella zvaigzni Marko Ilonenu, kurš kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri diriģenta Jāņa Liepiņa vadībā atskaņos šī gada jubilāra Pētera Vaska Pirmo čellkoncertu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti