Pirmatskaņojums: «Dod pieci!» himna – dziedātāja Ivana Dorna vēstījums par Ukrainu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

No ceturtdienas, 1. decembra, labdarības maratona "Dod pieci!" tīmekļa vietnē uzsākta ziedojumu vākšana, lai palīdzētu Ukrainas bērniem, kas Krievijas agresijas dēļ nonākuši bēgļu gaitās Latvijā. Ziedojumu, sākot no 5 eiro, ikviens var apmainīt pret savu mīļākās dziesmas atskaņošanu Latvijas Radio 5 – Pieci.lv ēterā vai "Dod pieci!" labdarības koncerta ieejas karti Latgales vēstniecībā "Gors". Līdz ar ziedošanas startu pirmatskaņota šī gada "Dod pieci!" oficiālā himna – Ukrainas dziedātāja Ivana Dorna sarakstītā un ukraiņu valodā izpildītā dziesma "Nesalaužamā" par tautiešiem, kas spiesti doties bēgļu gaitās un ilgojas pēc Ukrainas skaistuma.

"Dod pieci!" himna – personīgs Dorna vēstījums par Ukrainu

Nesalaužamā

Vārdi: Alina Tsybenko, Ivan Dorn
Mūzika: Ivan Dorn

Atdzejojuma autors: Kārlis Kazāks

Krāsojas pļava magonēs, zvaigznēs mēness plūst,
Par tevi Dievam pasakos cauri vasarām.
No rīta tērpsies dūmakā, matos tev bērzu birzs.
Cik nelaimju izraudāts ir kopā Tev un mums?
Cik vērots skaistu rītausmu, zili dzeltenu?

Es svešumā prom aizklīstu kā mazs un pamests bērns,
Bet te pie tevis atgriežos kopā ar svēteļiem.
Savijas takas, sapinas, skaistās mežģīnēs.
Bērni tavā valodā –  dvēsele tava dzied,
Es šūpuļdziesmā izdziedu, paldies par dzīvību.

Uz ienaidnieka ēnu met brīvs putns debesīs,
Neuzvarams ir skaistums tavs magoņu lūpās.
No rīta tērpsies zeltā, matos tev bērzu birzs,
Kāpēc ir auksts, kad tevis nav, te karstā svešumā?
Svešums spēj apburt mani vien zem taviem spārniem.

Es atgriežos skrandās, mana zeme,
Bez tevis vairs nebūšu es.
Ar muguru aizsedzis mīlestību,
Lai Tevi vairs nav jāzaudē.
Lai Tevi vairs nav jāzaudē.
Lai Tevi vairs nav jāzaudē.

Atbalstot "Dod pieci!" šī gada tēmu un palīdzību ukraiņu bēgļu bērniem Latvijā, iesaistīties nolēma arī populārais ukraiņu mūziķis Ivans Dorns. Runājot par "Dod pieci!" himnas vēstījumu, viņš atzīst, ka izdzied arī savu personīgo stāstu. "Pagājušajā gadā rīkojām Ukrainas Neatkarības dienai veltītu dzejas konkursu. Uzdevums bija atbildēt uz jautājumu, ko cilvēkiem nozīmē Ukraina. No vairāk nekā 300 pieteikumiem es sajutu un izvēlējos Alīnas Cibenko (Alina Tsybenko) sarakstītos vārdus, un šobrīd tos, nedaudz transformētus, var dzirdēt "Dod pieci!" himnā, kas reizē ir arī ukraiņu dvēseļu himna. "Nesalaužamā" ir dziesma par ukraiņiem, kuri ir spiesti veidot savu pagaidu dzīvi ārpus dzimtenes, tai pašā laikā viņi zina, ka pienāks diena, kad tur atgriezīsies. Dziesma ir par Ukrainas skaistumu, tās krāsām un īpašajām lietām tajā. Dziedot šo dziesmu, es izdziedu arī savu personīgo stāstu, jo, kopš 24. februāra ikviens ukrainis ir šī stāsta galvenais varonis," stāsta Ukrainas dziedātājs Ivans Dorns. Viņš norāda, ka izjūt pateicību par ikvienu iniciatīvu, kas tiek organizēta, lai palīdzētu Ukrainai, tai skaitā šī gada labdarības maratonu "Dod pieci!". "Jebkura palīdzība – pat nodoms, ir īpašas pateicības vērts. Krievijas terors ilgst gandrīz gadu, vēsture ir mainījusies, tādēļ ir ļoti svarīgi turpināt atbalstīt Ukrainas iedzīvotājus cīņā par viņu brīvību," pārliecināts Ivans Dorns.

Labdarības maratona "Dod pieci!" himnas izpildproducents Mārtiņš Makreckis jau savulaik sadarbojies ar populāro dziedātāju. "Jau no pirmās sazvanīšanās un "Dod pieci!" idejas izklāstīšanas Ivans Dorns bija ļoti ieinteresēts piedalīties šī gada labdarības maratonā. Dzirdot dziesmas fināla versiju, es redzu, ka viss ieguldītais darbs bijis tā vērts, un Ivans patiesi izstāsta stāstu, kas ikvienam no mums šobrīd liek emocionāli līdzpārdzīvot," tā Mārtiņš Makreckis.

Dziesmas "Nesalaužamā" ierakstā piedalījās arī stīgu kvartets: vijolnieki Kristiāna Krūskopa, Agnese Kanniņa un Artūrs Gailis, čellists Kārlis Klotiņš. Ierakstā piedalījās arī populārais ģitārists Surens Tomasians (Suren Tomasian). Tāpat "Dod pieci!" himnā dzirdamas arī Rīgas gospelkora dziedātāju balsis – ierakstā piedalījās Edvards Grieze, Jānis Bukšs, Estere Tauriņa, Gabriela Zvaigznīte, Katrīna Anna Vīgante, Dace Maslovska, Līga Isajeva, Zane Neimane, Klaudija Brežģe un Signe Aizupiete.

Dziesma iedziedāta ukraiņu valodā, vārdus atdzejojis Latvijas Radio 5 – Pieci.lv vadītājs, dziesminieks Kārlis Kazāks. Stīgu un perkusiju aranžējums – Oleksands Ohnivets, skaņu inženieris – Oleksijs Dudčenko (Oleksii Dudchenko). Dziesmas video veidojusi Latvijas Televīzija. Videoklipa producente – Agnese Ēķe-Cēsiniece, režisore – Zane Gargažina, bet operators Mārtiņš Šalmis.

Ik gadu "Dod pieci!" himnas izveidē talkā nāk Latvijas zināmākie un izcilākie mūziķi – Jānis Šipkēvics, Reinis Sējāns, Māra Upmane-Holšteine, Dons, Goran Gora, VIŅA, ansis, Edavārdi, Ozols, Reiks, Intars Busulis, Aija Andrejeva, Jānis Aišpurs, Ralfs Eilands, Justs, Aija Vītoliņa, Marta Grigale, Markus Riva, Lauris Valters, Jānis Stībelis, ''Latvian Voices'', Mārcis Auziņš, DJ Rudd, Iveta Apkalna, Renārs Kaupers, Ksenija Sidorova, Linda Leen, Kristīne Balanas, Valters Pūce, Laima Jansone, Evija Vēbere, ''Tautumeitas'', Aminata, Agnese Rakovska, Patrisha, ''Carnival Youth'', MESA, Rīgas Doma zēnu koris, repa apvienība "Kreisais krasts" un citi.

Īpašs labdarības koncerts ukraiņu atbalstam

Labdarības maratona norises otrajā dienā – 17. decembra vakarā Latgales vēstniecībā "Gors", pirmo reizi "Dod pieci!" vēsturē notiks arī īpašs labdarības koncerts ar grupas "Carnival Youth", repera anša, "Tautumeitu", apvienības "Latgalīšu reps", grupas "Citi zēni", kā arī "Shakima Trio", kurā apvienojušies ukraiņu mūziķe Shakima Garunts, Jānis Ruņģis un Ainars Majors, dalību.

"Nolēmām labdarības maratona "Dod pieci!" koncertu simboliski rīkot tieši Rēzeknē, lai veicinātu sabiedrības iesaisti ukraiņu bēgļu bērnu atbalstam arī Latvijas reģionos, tai skaitā, arī Krievijas pierobežā. Priecājos, ka vairāki izcili Latvijas mūziķi atsaucās šim aicinājumam, un mums šogad būs vēl viens veids, kā papildināt ziedojumu maciņu," stāsta  Latvijas Radio 5 – Pieci.lv radošais direktors un labdarības maratona "Dod pieci!" aizsācējs Latvijā Toms Grēviņš.

Labdarības koncerts apmeklētājiem ir pieejams par ziedojumu vismaz 5 eiro apmērā dodpieci.lv mājaslapā, aktivizējot papildu funkciju – ziedojums pret koncerta apmeklējumu (līdzīgi kā ziedojums pret dziesmu). Vietu skaits ierobežots.

Koncertu vadīs "Dod pieci!" ilggadējais dīdžejs Magnuss Eriņš un skrienošais dīdžejs Toms Grēviņš, kurš, turpinot pērn aizsākto iniciatīvu, arī šogad aktivizēs ziedojumus reģionos un koncerta dienā būs pieveicis 42 km distanci Rēzeknē.

"Dod pieci!" labdarības koncertu būs iespējams vērot LTV1 tiešraidē, kā arī klausīties Latvijas Radio 5 – Pieci.lv un Latvijas Radio 1 ēterā, skatīties sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kā arī Pieci.lv ''Facebook'' un ''Youtube'' kanālu tiešraidēs.

Labdarības maratonā "Dod pieci!" uzsākta ziedojumu vākšana
00:00 / 03:28
Lejuplādēt

Ziedošanas iespējas, lai palīdzētu Ukrainas bērniem Latvijā:

  • No 1. līdz 22. decembrim – tīmekļa vietnē www.dodpieci.lv, ar elektronisko norēķinu starpniecību apmainot ziedojumu pret savu mīļāko dziesmu vai ieejas karti "Dod pieci!" labdarības koncertā Latgales vēstniecībā GORS.
  • No 1. līdz 31. decembrim ziedot var arī visās ''Circle K'' uzpildes stacijās, kur tiks pieņemti gan skaidras, gan bezskaidras naudas ziedojumi. Šogad ''Circle K'' apsolījis dubultot tos ziedojumus, kas saņemti viņu degvielas uzpildes stacijās. "''Circle K'' jau vairākus gadus ir sirsnīga draudzība ar labdarības maratonu "Dod pieci!", tāpēc esam patiesi priecīgi arī šogad sniegt savu atbalstu un iespēju ikvienam visā Latvijā palīdzēt cēlajam mērķim – bērniem no Ukrainas piedzīvot vēl vienu mierpilnu dienu. Līdz pat gada beigām ''Circle K'' degvielas uzpildes staciju tīklā būs iespēja ziedot jebkādu summu veikalā pie kases, un mēs, ''Circle K'', ziedosim tikpat lielu summu," stāsta ''Circle K Latvia'' izpilddirektors Sigits Raila.
  • No 16. līdz 22. decembrim skaidras un bezskaidras naudas ziedojumus būs iespējams veikt arī labdarības maratona stikla studijā Vecrīgā, Doma laukumā. Iepriekšējo gadu pieredze liecina, ka ziedo gan dažādu paaudžu cilvēki, gan mazi un lieli uzņēmumi, kas augstu vērtē sociālo atbildību. Arī labdarības maratona "Dod pieci!" norises partneris banka ''Luminor'' aicina citus uzņēmumus un organizācijas iesaistīties."Diemžēl karadarbība Ukrainas teritorijā turpinās, tāpēc mūsu atbalsts nedrīkst apsīkt, bet gluži pretēji – tam jākļūst arvien spēcīgākam un mērķtiecīgākam. Mūsu aptaujas dati rāda, ka katrs trešais Latvijas mazais un vidējais uzņēmums ir jau ziedojis Ukrainas atbalstam, kas ir ļoti iepriecinoši, vienlaikus esmu pārliecināta, ka mēs kopā varam sniegt vēl vairāk. Tāpēc aicinu ikvienu šajā pirmssvētku laikā novērtēt mieru virs mūsu galvām un būt vēl aktīvākiem, ziedojot ukraiņu bēgļu bērniem, kas mīt Latvijā," saka ''Luminor'' vadītāja Latvijā Kerli Vares.
  • Līdz Zvaigznes dienai, 2023. gada 6. janvārim, labdarības organizācijas Ziedot.lv tīmekļa vietnē www.ziedot.lv, izvēloties projektu "Dod pieci!".

Visi saziedotie līdzekļi 100% apmērā caur projekta partneri – labdarības organizāciju Ziedot.lv nonāks Ārkārtas palīdzības fondā, lai sniegtu tiešu palīdzību ukraiņu bēgļu bērnu pamatvajadzību nodrošināšanai Latvijā.

Šogad sabiedriskie mediji solidarizējas ar ukraiņu tautu

Jau ziņots, ka sabiedrisko mediju labdarības maratons "Dod pieci!" jau devīto gadu notiks īsi pirms Ziemassvētkiem, no 16. līdz 22. decembrim, sešarpus diennaktis jeb 158 stundas raidot no īpašas stikla studijas pilsētvidē, Doma laukumā, Rīgā.

Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, kas Krievijas karadarbības dēļ bija spiesta doties bēgļu gaitās, "Dod pieci!" šogad aicina sabiedrību atbalstīt Latvijā nonākušos ukraiņu bērnus. Latvijā šobrīd atrodas vairāk nekā 35 tūkstoši ukraiņu bēgļu. Pēc Iekšlietu ministrijas aplēsēm aptuveni 31% no visiem ukraiņu bēgļiem Latvijā ir bērni.

"Dod pieci!" organizē Latvijas Radio sadarbībā ar Latvijas Televīziju un sabiedrisko mediju portālu LSM.lv. Projekta partneris ir labdarības organizācija Ziedot.lv. Labdarības maratona norises partneri ir ''Luminor'' banka un ''Circle K Latvia'', komunikācijas kampaņu veido reklāmas aģentūra ''Havas Creative''. Savu atbalstu labdarības maratona "Dod pieci!" norisē sniedz arī vairāk nekā 20 uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti