Pirmatskaņojums Alvila Altmaņa Kvintetam klarnetei un stīgu kvaretam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

22.maijā Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē notiks koncerts "Gadsimtu ekspresijas", kurā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Alvila Altmaņa Kvintets klarnetei un stīgu kvartetam.

Programmā iekļauts arī Arnolda Šēnberga Otrais stīgu kvartets. Koncertā piedalīsies Valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" stīgu kvartets (Kristiāna Šīrante, Agnese Kanniņa-Liepiņa, Artūrs Gailis, Kārlis Klotiņš), dziedātāja Ksenija Jakuņina un klarnetists Guntis Kuzma.

Klarnete ir Alvila Altmaņa lielā mīlestība, profesija un sirdslieta - daudzus gadus viņš pats spēlē klarneti Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra rindās.

Vienmēr jutīšos parādā šim instrumentam, kura spēlē jūtos kā zivs ūdenī. Taču šoreiz ar bijību pierakstīju klāt stīgu kvartetu, kuram līdz šim tā nopietni neko nebiju rakstījis. Komponēt stīgu orķestrim ir pavisam cita lieta," intervijā "Klasikai" stāsta Alvils Altmanis.

Klarnetes kvineta tapšanas vaininieks izrādījies Alvila Altmaņa kolēģis Guntis Kuzma: "Jau labu laiku viņš lūdza, vai nevaru sacerēt kaut ko īpaši viņam, turklāt tādu, lai gandrīz nevar izspēlēt," teic Altmanis un neslēpj, ka jaunajā partitūrā interesantu epizožu netrūkšot.

Labi izprotu džezu, ko pats arī labprāt spēlēju. Kad sāku domāt par Gunta lūguma realizēšanu, padomāju, ka šajā gadījumā akadēmisko mūziku varētu samiksēt tieši ar džeza stilistiku. Vēlāk radās ideja klarneti apvienot ar stīgu kvartetu. Ja, rakstot klarnetei, jūtos ērti un brīvi, stīgu kvarteta specifiku nācās papētīt rūpīgāk," atzīst Altmanis.

Par vienu no saviem etaloniem džeza mūzikas laukā Altmanis uzskata ģeniālo Džonu Koltreinu, kura harmoniskās struktūras un lineārā domāšana zināmā mērā iespaidojusi arī jaundarbu. Par paveikto komponists jūtas gandarīts.

Altmanis ir ražīgs komponists, kurš nevar sūdzēties par pirmatskaņojumu trūkumu. Arī pēdējā gada laikā viņa darbi tiek atskaņoti bieži un regulāri. Iespējams, arī tāpēc, ka ik skaņdarbā viņš sameklē kādu odziņu, lai būtu interesanti ne tikai pašam, bet arī klausītājam.

Nav jēgas lidināties nezin kādās sarežģītās trajektorijās, fokusēt skaņas. Man svarīgi, lai klausītājs pasaka - tas bija labi," uzsver Altmanis.

Līdztekus nopietniem darbiem komponists ik pa laikam sper kādu "sānsoli", uzrakstot pa vienkāršam un demokrātiskam darbam. Ulbrokā šī gada oktobrī notiks Alvila Altmaņa iniciēts bērnu dziesmu konkurss. "Tas relaksācijai. Mans uzskats - raksti ko rakstīdams, vienalga, kādā stilā, viens meldiņš jāuzraksta vecaimammai," norāda komponists Alvils Altmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti