Pirmajā adventē «Lielajā dzintarā» spēlēs izcilais pianists Reinis Zariņš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pirmajā adventē, 2. decembrī, plkst. 16.00 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” uzstāsies starptautiski atzītais pianists Reinis Zariņš. Kamerzāles koncertu sērijas “Personīgi” svētku koncertā virtuozais mūziķis izpildīs vienu no 20. gadsimta klaviermūzikas virsotnēm – franču komponista Olivjē Mesiāna grandiozo, reti atskaņoto klavierciklu "Divdesmit skatieni uz Kristus bērnu”, informēja koncertzāles “Lielais dzintars” pārstāvji. 

Reinis Zariņš ir viens no ievērojamākajiem Latvijas talantiem, arī trīskārtējs Lielās mūzikas balvas ieguvējs un 11 starptautisku pianistu konkursu laureāts. Londonā mītošā mūziķa interpretācijām piemīt reti sastopams līdzsvars starp ļoti personīgu un vienlaikus nesatricināmi objektīvu izteiksmi. Kas līdzīgs raksturīgs arī izcilā franču komponista Olivjē Mesiāna daiļradei, kuru pats meistars raksturojis kā teoloģiju skaņās. Viņa cikls “Divdesmit skatieni uz Kristus bērnu” ir viena no klaviermūzikas virsotnēm, un tai tuvoties uzdrošinās vien retais pianists. Reinis Zariņš nebaidās un šo sarežģīto partitūru spēlē no galvas.

Pianists atklāj, ka šo Mesiāna mūziku iepazinis komponista simtgades svinībās jau teju pirms 10 gadiem, kad mācījies Jēlas Universitātes mūzikas skolā. Studenti kopīgiem spēkiem atskaņojuši šo darbu, katram bijušas jāspēlē divas daļas. “Man iekrita iemācīties visgrūtākās – 5. un 6. daļu. Domāju – kāpēc gan nevarētu visu ciklu iemācīties?” atminas Zariņš.

Reinis Zariņš ir viens no Latvijas izcilākajiem jaunajiem pianistiem. 2012. gadā viņš ieskaņoja divus albumus skaņu ierakstu namā “Champs Hill Records” – Eiropas un Krievijas komponistu klaviermūziku “CD Circus & Magic” un Latvijas profesionālās mūzikas pamatlicēja Jāzepa Vītola klavierdarbus, kas albuma “Jāzeps Vītols: Works for Solo Piano” veidolā nāca klajā 2013. gada maijā. Pianists ar izcilību absolvējis Jāzepa Mediņa Mūzikas skolu un Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolu Rīgā, Jēlas Universitātes Mūzikas skolu (ASV) un Londonas Karalisko mūzikas akadēmiju. 

Komponista Olivjē Mesiāna klavieru ciklu Zariņš atskaņoja Ziemassvētku festivāla ietvaros. Koncerts bija izvirzīts Latvijas Televīzijas un Latvijas Radio gada balvas “Kilograms kultūras 2016” ziemas balsojuma mūzikas kategorijā.

Raksturīgi kamerzāles koncertu sērijai “Personīgi” klausītājiem būs iespēja tikties ar mākslinieku, lai baudītu sarunas neformālā gaisotnē. Biļetes uz koncertu nopērkamas koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā, ''Biļešu paradīze''s kasēs un interneta vietnē. Koncertu organizē SIA “Lielais dzintars”. Tas noritēs vienā daļā, kopējais norises ilgums – divas stundas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti