Kultūras ziņas

Šonedēļ norit festivāls "Kuldīgas vasaras vitrāžas"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Matīsa Čudara atgriešanās pie saknēm

Pieskarties mūzikas neizsmeļamībai. Ģitārists un komponists Matīss Čudars koncertē Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aizvadījis pirmo studiju gadu prestižajā Jeila universitātes Mūzikas skolā ASV, uz brīdī mājās un pie saknēm atgriezies ģitārists Matīss Čudars, kurš 19. jūlijā ar sava trio kolēģiem klausītājus priecēja vairāk nekā pusotru stundu garā muzikālā ceļojumā. Čudars stāsta, ka otrpus okeāna ģitārai pieķerties laika nesanāk. Un komponēšanu citiem viņš turpmāk redz kā līdzās pastāvošu muzicēšanai.

19. jūlija vakarā "M/Darbnīcas" otrais stāvs ir ļaužu pārpilns. Šķiet, te nejauši nokļuvušo nav. Cilvēki ir gatavi sēdēt uz zemes un cieši plecu pie pleca, lai mājīgā atmosfērā ļautos Matīsa Čudara Trio saspēlei. Šobrīd tā ir reta, gandrīz unikāla iespēja, jo patlaban Matīss Čudars galvenokārt uzturas ASV, kur aizvadījis pirmo studiju gadu prestižajā Jeila Mūzikas skolā.

"Protams, Jeila ir liela skola, un valsts, kur šī skola atrodas, arī ir liela, līdz ar to tie izmēri ir tādi nesamērojami ar mūsu zemi, un tas varbūt iedod nedaudz kaut kādu plašāku kontekstu, redzēt savu darbību ne tikai savā mazajā ekosistēmā, kas ir ļoti skaista ekosistēma, un tā ir svētība, ka var tādā salīdzinoši mazā ekosistēmā strādāt un tas mums ir visiem jādara," stāsta Čudars. "Es mācos Amerikā kompozīciju, man ar ģitāru tur nav nekādas darīšanas, un patiesībā ģitāru man diemžēl tur nesanāk laika patrenēties, līdz ar to tas šobrīd ir kā atgriezties – es te atgriežos mājās un pie sava instrumenta, un tas arī ir kā svaigs skats uz to, kaut kāda jauna enerģija."

Atkalsatikšanās notikusi arī ar muzikālajiem draugiem, ar ko kopā muzicēts aptuveni 10 gadu garumā.

Ivars Arutjunjans, bundzinieks, neslēpj: "Personīgi man Matīss ir ļoti tuvs draugs, un mēs pavadām ļoti daudz laika kopā arī vienkārši kā draugi, bet arī spēlējot diezgan daudzus vakarus, līdz ar to Matīss ir liela daļa no manas dzīves īstenībā."

Koncertu apmeklēja publicists Ilmārs Šlāpins, kurš atklāja: "Matīsam es esmu sekojis kādu laiciņu dažādās viņa izpausmēs, un esmu apbrīnojis, cik atšķirīgas un plašas ir viņa muzikālās intereses. Brīnišķīgs koncerts, ļoti dzīva mūzika, prieks, ka Matīss ir atgriezies pie ģitāras saknēm un mīl šo instrumentu. Ir bauda vērot, kā viņš spēlē ar visu ķermeni."

Dramaturgs Evarts Melnalksnis pēc koncerta komentēja: "To, ko viņš dara ar savu ģitāru, to ir tik aizraujoši skatīties, jo tas nav tas, ko tu iedomājies no ģitāras. Viņš lieto dažādas papildu tehnikas, spēlē uz mazajām stīgām, kas principā ir ārpus tām ierastajām stīgām, viņš lieto dažādus pedāļus, uz pirkstiem uzliek dažādus aparātus, lai skaņu dažādotu. Man šķiet – šajā mūzikā mēs sekojam nevis melodijai vai harmonijai, bet dažādiem skaņas iekšējiem slāņiem."

Matīss Čudars ir pārliecināts: "Tās iespējas ir fenomenālas mūzikā, neizsmeļamas. Un to neizsmeļamību man gribas kaut kā uztaustīt, jo… Kas ir neizsmeļams? Mūžība ir neizsmeļama, un mūzika kaut kā pieskaras tam, un, man liekas, ir svarīgi tam vispār arī ikdienā pieskarties."

Koncertā izskanējusī programma drīzumā tiks iemūžināta mūzikas albumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti