Piecas idejas, kā atzīmēt Starptautisko džeza dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Ikgadēji 30. aprīlī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā džeza diena. Tās mērķis ir novērtēt  džeza mūzikas lielo ietekmi un veicināt starpkultūru dialogu.

Džeza mūzika nepakļaujas definīcijām. No balles deju mūzikas līdz avangardam, no izglītības līdz dzīvesveidam – džeza mūzikai piemīt plašs diapazons. Arī Latvijas var lepoties ar profesionāliem, aizrautīgiem un inovatīviem džeza mūziķiem, kolektīviem un izdevniecībām. Piedāvājam trīs atskaites punktus, no kuriem uzsākt Latvijas džeza mūzikas iepazīšanu, kā arī iespējas, kā atzīmēt Starptautisko džeza dienu kā Latvijā, tā ārzemēs.

Latvijas Radio bigbends

2012. gadā atjaunotais Latvijas Radio bigbends ir viens no Eiropā vislabākajiem bigbendiem, kas izceļas ar savu profesionalitāti un mūsdienīgo pieeju džeza mūzikas auditorijas paplašināšanai.

Aktuāli – bigbends sadarbojas ar Latvijas populārās mūzikas izpildītājiem, piemēram, grupu “The Sound Poets”, Kristīni Prauliņu, Chris Noah un citiem. Pirmajā koncerta daļā izskan bigbenda mūziķu sarakstītas kompozīcijas, bet otrajā daļā – popmūzika, aranžēta bigbenda specifikai. Jāpiemin, ka šogad “Zelta mikrofonu” džeza kategorijā saņēma albums “Identities” – bigbenda mākslinieciskā vadītāja Kārļa Vanaga oriģinālkompozīcijas Latvijas Radio bigbenda izpildījumā.

 

Izdevniecība “Jersika Records”

2017. gadā Mareks Ameriks nodibināja džeza un improvizētās mūzikas izdevniecību “Jersika Records”, kurā katru gadu izdod vidēji līdz četriem jauniem albumiem, kā arī pārizdod sen ierakstīto, piemēram, Raimonda Paula trio 1965.–1966. gada sesijas.

Izdevniecība vērīgi fiksē Latvijas un pakāpeniski arī visas Baltijas džeza mūzikas vaibstus, blakus mūzikas ierakstiem veicot arī dažādas tematiskas intervijas, hronikas. “Jersika Records” paspārnē publiskota pianista Vjačeslava Gaņeļina, saksofonista Denisa Paškeviča un bundzinieka Arkādija Gotesmana avangarda džeza skaņuplate “Variations”, kas saņēmusi starptautisku atzinību. Tik tikko (martā) izdots vēl viens avangarda ieraksts – saksofonistu Ļuda Mockūna un Arvīda Kazlauska skaņu plate "Purvs". “Jersika Records” būs ieraksti arī melodijas un harmonijas cienītājiem – maijā tiks publiskots Kristapa Vanadziņa trio albums “The Love Garden Has Overgrown”.

Projekts “TEN KA”

Saksofonistam un komponistam Denisam Paškevičam ir projekts “TEN KA”, kurā, kombinējot modulāro sintezatoru, saksofonu un citu skaņu tehniku, mūziķis rada skaņu gleznas. Šī mūzika ir abstrakta, eksperimentāla, bet džeza klātbūtne joprojām ir sajūtama. Šādi projekts “TEN KA” labi demonstrē to, kā džeza tradīciju joprojām ļoti labi var pielietot inovācijās.

Mūziķis joprojām tur godā arī klasisko tradīciju – šajā džeza dienā klajā nāk arī Denisa Paškeviča un  Mikko ''Gunu'' Karjalainena kvinteta albums “Reflections”.

Džeza dienas svinības Latvijā

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Laikā no 30. aprīļa līdz 3. maijam Starptautiskās džeza dienas svinības tiks atzīmētas arī Latvijā – šogad digitālā formātā.

Programmu veido divi koncerti – Krista Saržanta koncerts Latvijas Nacionālajā bibliotēkā un projekta “Dream Teller” koncerts M-Darbnīcā. Interesentiem būs pieejamas vairākas starptautiski atzītu mūziķu meistarklases.

Plašāka informācija Džeza dienas mājaslapā.

Organizatoru komanda Latvijas džeza aktualitātes apkopojusi arī “Spotify” izlasē “Jazz in Latvia 2021”.

Džeza dienas svinības pasaulē

Starptautiskas džeza dienas labās gribas vēstnesis – džeza leģenda Herbijs Henkoks ir izveidojis koncertprogrammu, kurā piedalās dažādu paaudžu un dažādas valstis pārstāvoši džeza mūziķi, tajā skaitā Kenijs Garets, Džeikobs Koljers, Igors Butsmans, Dī Dī Bridžvatera, Roberta Gambarini, Antonio Sančess un citi.

Katrs atrodoties savā mītnes zemē, tie satiksies ar “teletilta” starpniecību. Koncertu varēs vērot tādās platformās kā “YouTube”, “Facebook”, jazzday.com, UN Web TV, UNESCO un ASV vēstniecību kanālos. Paralēli tiek arī piedāvāta meistarklašu un sarunu programma.

Plašāka informācija Starptautiskās džeza dienas mājaslapā. Džeza meistari satiksies arī audiovizuālā koncertā “FROMM PLAYERS 2021”, un koncertu varēs noskatīties vēl divas nedēļas pēc tam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti