Atspere

Sitaminstrumentālists Ernests Mediņš: Kad iespējas atnāk, tās ir jāizmanto

Atspere

Es neesmu klaviernieks. Saruna ar komponistu Emīlu Zilbertu un aktieri Mārtiņu Meieru

Skaistums un patiesība. Saruna ar pianistu Reini Zariņu

Pianists Reinis Zariņš Rēzeknē pirmatskaņos jauno latviešu komponistu darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

29. janvārī pulksten 18.00 Latgales vēstniecībā "Gors" latviešu komponistu mūziku savā solokoncertā "Jaunā gada mūzika" atskaņos četrkārtējs Lielās mūzikas balvas laureāts, pianists Reinis Zariņš, informēja organizatori.

Koncertā tiks atskaņota 21. gadsimta latviešu komponistu mūzika, iekļaujot Matīsa Čudara, Lindas Leimanes un Krista Auznieka jaundarbu pirmatskaņojumus, kurus savienos Georga Pelēča "veco laiku" mūzika. Programmas nosaukums izvēlēts par godu Georga Pelēča kompozīcijai "Jaungada mūzika". Par Georgu Pelēci pats pianists izsakās: "Es nevaru iedomāties nevienu citu latviešu klasiķi, kurš dotu tādu sakārtotības un miera izjūtu līdzās jauniešu darbiem".

Koncerta programmu veido Georga Pelēča skaņdarbi "Jaungada mūzika", "Plaukstošais jasmīns" un prelūdijas, Matīsa Čudara "Drive", Lindas Leimanes "Undulations" un Krista Auznieka "Carmine". Par koncerta programmu intervijā Latvijas Radio 3 "Klasika" Reinis Zariņš sacīja: "Visiem trim jaundarbiem, kas savstarpēji nesaistītā veidā nonākuši manās rokās vienlaikus, raksturīga viļņošanās – tas efekts, kādu var novērot, skatoties uz ūdens virsmu, kas līgani šūpojas: gaismas tajā atspīd visneplānotākajās vietās, mirkļos un krāsās. Bieži vien tas izskatās pēc šķidra metāla. Tā ir viena no manām mīļākajām lietām, ko vispār šajā pasaulē man patīk darīt – vērot šādu ūdeni. Un es to jūtu visos trijos šajos jaunajos darbos. Kā tas tā ir sakritis, man nav ne jausmas, bet tajos visos šādas viļņošanās izpausmes ir. Un kas tad ir Pelēcis? Tā ir tā cietzeme. Tātad trīs reizes mēs būsim ūdenī, bet, ja kādam piemetīsies jūras slimība, tad četras reizes būsim arī uz cietzemes."

Pēc koncerta, pulksten 19.30, klausītāji un citi interesenti "Gora" Mazajā zālē tiek aicināti uz pēckoncerta sarunām kopā ar Reini Zariņu, Georgu Pelēci un Kristu Auznieku. Ieeja uz pēckoncerta sarunām – bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti