Kultūras ziņas

"Krēsls" Ģertrūdes ielas teātrī

Kultūras ziņas

"Vērša gads" Bulduru Izstāžu namā

Reinis Zariņš aicina uz mājkoncertu

Pianists Reinis Zariņš aicina uz mājkoncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar Valentīna dienas noskaņās veidotu klasiskās un populārās mūzikas programmu 13. februārī dzimšanas dienu svinēs pianists Reinis Zariņš, aicinot klausītājus uz mājkoncertu.

Līdzīgus koncertus mūziķis rīkoja jau pandēmijas sākumā pērnā gada pavasarī. Tad arī mākslinieks atklāja, ka šādas attālinātās uzstāšanās ir kā dzinējspēks un dzīvesprieka avots laikā, kad satikt klausītājus klātienes koncertos nav iespējams.

“Es nespēlēju sevis dēļ, lai sevi kaut kā apkalpotu, pēc būtības tas ir priekš citiem. Un tāpēc, neredzot tos citus, kas varbūt tur ir, tas ir grūti, jā. Ticībā tas ir jādara, ka tur aiz tās kameras īstenībā šobrīd un arī vēlāk būs daudzi citi acu pāri un sirdis,” par mājkoncertu rīkošanu stāsta Reinis Zariņš.

Pianists uzskata, ka šobrīd, kad apkārtējie apstākļi ir tik sarežģīti, tieši kultūra ir tā, kas palīdz pārdzīvot šos neparastos laikus.

Viņš skaidro: “Tā norāda, liek mums domāt par mūsu dzīves jēgu un mērķiem un atrast cerību, un šobrīd mums daudziem ar cerību ir švaki. Kur mums to ņemt? Kas tad pēc tam būs? Pēc tam būs viena liela, arī ilga mocīšanās un atjaunošanās, kas, es domāju, diezgan ilgi ilgs.

Bet, lai mēs nezaudētu dzīvesprieku vispār, mums ir kaut kas vajadzīgs, kas mūs iestiprina.”

Koncerta programmā būs gan romantiski klasiskās mūzikas skaņdarbi, gan popmūzikas fragmenti, kas Reiņa Zariņa koncertos nav bieži dzirdami. Īpašs notikums būs komponista Artura Maskata jaundarba pirmatskaņojums. Jāatzīmē, ka šī nav pirmā abu mākslinieku sadarbība.

“Reinis Zariņš, manuprāt, ir viens no visbrīnišķīgākajiem māksliniekiem pašlaik Latvijā – ārkārtīgi dziļš, ārkārtīgi smalks, protams, arī ļoti profesionāls. Bet tieši viņa pasaules izjūta, viņa mūzikas izjūta, viņa tāda atdošanās tam procesam un tai radošajai pieejai – tas man pie viņa ārkārtīgi patīk un iedvesmo arī mani,” norāda Arturs Maskats.

Pirmo no topošā noktirņu cikla komponists radījis, iedvesmojoties no Emīlijas Dikinsones dzejas.

“Noktirne ir tas laiks, ko rakstīt ziemā. Tas ir tas laiks, kad dienas ir īsas un kad daudz ko var it kā tā sevī pārdomāt. Un šis mūsu laiks, šī ziema arī tā kā veicināja šīs pārdomas. Ar Emīlijas Dikinsones dzeju es saskaros pašlaik arvien biežāk, man patīk par to domāt,” stāsta komponists.

Pianista Reiņa Zariņa mājkoncerts būs skatāms 13. februārī pulksten 19.00 mākslinieka kontā vietnē “YouTube”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti