Pianists Andrejs Osokins ieraksta divus albumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pianists Andrejs Osokins šobrīd pievērsies intensīvam darbam skaņu ierakstu studijās, paralēli strādājot pie divu dažādu albumu ieraksta, intervijā Latvijas Radio 3 - "Klasika" raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" atklāj pats mūziķis. Polijā pianists strādā pie Roberta Šūmaņa un Ferenca Lista mūzikas ierakstiem, savukārt Londonā gatavo Ludviga van Bēthovena mūzikas programmu. Kurš no abiem izrādīsies Andreja Osokina debijas albums, pagaidām ir noslēpums viņam pašam.

Kā iepriekš vēstīts,14. martā plkst. 19 tiešraidē no Lielās ģildes „Klasika" pārraidīs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra koncertu "Romantisms mūzikā". Diriģenta Modesta Pitrena vadībā Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) atskaņos gan Riharda Štrausa mūziku, gan Pētera Čaikovska Pirmo klavierkoncertu, kurā solists būs daudzu prestižu starptautisku konkursu laureāts Andrejs Osokins.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Atnācis uz interviju Latvijas Radio 3 – „Klasika” studijā no koncerta mēģinājuma, Andrejs Osokins atzīst, ka sajūtas ir labas.

Man ļoti patīk gan zāle [Lielā ģilde], gan klavieres. Tās nav vieglas, bet uz tām var uztaisīt krāsainas lietas, kuras ļoti atbilst romantiskajai mūzikai un tieši Čaikovska klavierkoncertam, tāpēc ceru, ka man būs veiksmīga sadarbība ar šīm klavierēm,” teic pianists.

Kādas īpašības un meistarības kvalitātes pianistam nepieciešamas, lai Čaikovska mūzika skanētu nevainojami?

„Čaikovskis ir ļoti dīvains... Pianisma ziņā - itin kā Šopēna un Šūmaņa apvienojums. Tajā pašā laikā Čaikovska melodijas ir oriģinālas, svaigas un saulainas. Laikam jau svarīgākais ir aizmirst par tehniskajām grūtībām un būt brīvam, ļauties lielām emocijām un patiesām jūtām. Turklāt Klavierkoncerta gadījumā jābūt pastāvīgā dialogā ar orķestri: ja šī saruna būs piesātināta, arī publikai patiks. Protams, nepieciešama arī laba tehnika: koncertā ir fantastiski skaistas vietas, kur jāspēlē klusi, dziedoši. Bet Čaikovskim jau viss ir ļoti skaisti; te nav vietas Šēnberga vai Berga estētikai," stāsta pianists, skaidrojot Čaikovska mūzikas emocionālās dimensijas.

Izrādās, ka tieši Čaikovska Pirmais klavierkoncerts pirms desmit gadiem kļuvis par Andreja  debiju saspēlē ar orķestri. Turklāt arī toreiz koncertu viņš atskaņojis tandēmā ar LNSO.

„Tas bija ļoti atbildīgs koncerts. Pirms tā  ļoti nervozēju. Bet izdevās veiksmīgi. Nesen klausījos ierakstu, šķita interesanti klausīties sevi pirms desmit gadiem," atzīst Osokins.

Vēl sarunā pianists akcentē, ka repertuāru viņš allaž izvēlas ļoti rūpīgi - tādu, kas patīk no visas sirds.

Nejūtu baudu, spēlējot to, kas nepatīk," uzsver pianists.

Osokins intervijā atklāj, ka augustā klausītājus sagaida kāds latviešu komponista skaņdarba pirmatskaņojums.

Augustā pirmatskaņošu Artura Maskata speciāli man veltīto skaņdarbu, kas saistīts ar autora ceļojumu uz Gruziju un tur gūtajiem iespaidiem. Ļoti skaista mūzika!" ir sajūsmināts mūziķis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti