Pianisma zvaigžņu festivālu turpina pianistu duets un džeza trio

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu 20.aprīlī turpina divu starptautiski pazīstamu pianistu– Polīnas Fradkinas un Pola Rozenbauma dueta un pasaules klases džeza Džūliana Džozefa trio uzstāšanās.

 Klavieru duets uzstāsies plkst.15:00 Liepājas Graudu ielas koncertzālē, bet Džūliana Džozefa trio – plkst.18:00 Liepājas Latviešu biedrības namā.

Polīna Fradkina ar solo priekšnesumiem regulāri uzstājas gan Krievijā, gan ārvalstīs, piedalījusies Jurija Bašmeta organizētajos mūzikas festivālos Vācijā, 2010.gadā nominēta Sanktpēterburgas Avangarda balvai. Pianistei ir bijis tas gods spēlēt arī Dānijas karalienei. Lielāko Polīnas Fradkinas repertuāra daļu viedo klasiskā mūzika, taču viņa labprāt atskaņo arī modernāku mūzikas virzienu darbus un iesaistās dažādos aizraujošos mūzikas projektos, nojaucot striktās robežas starp stiliem, žanriem un etnosiem. Piemēram, tā ir fantastiskā koncertprogramma ar nosaukumu „In-Temporalis”, kur Polīna Fradkina muzicē kopā ar kubiešu sitaminstrumentālistu Joelu Gonsalesu. Interesants šķiet fakts, ka pianistes vectēvs – komponists Izrails Finkelšteins ir bijis Dmitrija Šostakoviča asistents Ļeņingradas konservatorijā.

Pols Rozenbaums, savukārt, ir viens no vadošajiem savas paaudzes dāņu pianistiem. Viņš koncertējis ASV, Eiropā, Meksikā, ierakstījis vairāk kā 20 albumu. Pianista ieskaņotais Pola Rudersa klavierkoncerts „Dramaphonia” 1995.gadā bijis nominēts „Grammy” balvai. Pols Rozenbaums ir īpaši pazīstams ar romantiskās un laikmetīgās mūzikas interpretācijām.

„Daudzus gadus viņš ir sadarbojies ar slaveno dziedātāju Āgi Hoglandu, skaņu ierakstu namā „Chandos Records” trijos albumos ieskaņojot visas Musorgska dziesmas krievu valodā, un šie ieraksti ir guvuši ievērojamu atzinību starptautiskajā mūzikas presē,” zina stāstīt muzikologs Orests Silabriedis. Šobrīd pianists aktīvi sadarbojas arī ar izcilo dāņu džeza kontrabasistu Madsu Vindingu.

Šo lielisko mākslinieku dueta izpildījumā festivālā skanēs Kūlava, Stravinska, Ravela un Grīga mūzika, par kuru mākslinieki koncertā solījuši arī paši pastāstīt.

Sestdienas vakarā festivāla publika varēs baudīt pasaules klases džezu.

„Tie ir vislielākie džeza svētki Liepājai – pie mums jau ceturto reizi atgriežas šeit tik ļoti mīlētais džeza lielmeistars Džūlians Džozefs. Un šoreiz tā būs fantastiska iespēja baudīt dižā džezmeņa sniegumu kopā ar viņa slaveno trio – basistu Džasperu Hoibiju un sitaminstrumentālistu Marku Mondesiru,” savu sajūsmu pauž festivāla mākslinieciskais vadītājs Atvars Lakstīgala.

„Džūlians Džozefs ir viens no izcilākajiem Atlantijas okeāna kreisā krasta pianistiem un jau divus gadu desmitus viens no izcilākajiem personāžiem laikmetīgā džeza telpā,” stāsta muzikologs Orests Silabriedis, „Ražīgs komponists un aranžētājs, apbrīnots un cienīts grupu vadonis, iedvesmas pilns sadarbības partneris un izglītības darbinieks, gudrības pilns un aizraujoši stāstošs radio cilvēks – vārdu sakot, īsts mūzikas jomas varonis.”

Britu džeza pianistam Džūlianam Džozefam būtiski ir visi mūzikas virzieni – no klasiskās mūzikas līdz rokam un popam. Kā mājās viņš jūtas uz ikkatras skatuves un jebkuras grupas vai orķestra priekšā – gan solista ampluā, gan vadot trio, kvartetu, bigbendu un simfonisko orķestri.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti