Pianisma zvaigžņu festivāla noslēguma intriga – Aleksandrs Lubjancevs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Viena no Liepājā notiekošā Pianisma zvaigžņu festivāla noslēguma koncerta vislielākajām intrigām ir krievu pianista Aleksandra Lubjanceva debija Latvijā.

Pianists Aleksandrs Lubjancevs ir vairāku starptautisku konkursu uzvarētājs, saņēmis „Grand Prix” Baltijas jauno pianistu konkursā Narvā, 1.vietu Sanktpēterburgas jauno pianistu sacensībā, 5.vietu Sidnejas pianistu konkursā, 3.vietu Maskavas Čaikovska konkursā. Aleksandru Lubjancevu uzskata par vienu no Krievijas spožākajiem jaunajiem talantiem. 2011.gadā viņu ielūdza uzstāties 2. Starptautiskajā Marijas teātra pianisma festivālā kā vienu no centrālajiem māksliniekiem. Jaunais pianists jau ir koncertējis daudzviet pasaulē, vēl šajā sezonā gan kā solists ar orķestri, gan solo programmā uzstājoties Dienvidāfrikā un Amerikā, arī Japānā un tepat Igaunijā.

Svētdien, 21.aprīlī, Liepājas Latviešu biedrības namā Lubjanceva lasījumā klausītāji dzirdēs vienu no pasaulē pazīstamākajiem klavierkoncertiem – Pētera Čaikovska Pirmo klavierkoncertu.

Koncertā klausītāji dzirdēs arī uzlecošo lietuviešu zvaigzni Kasparu Uinsku un pieredzes bagāto īru pianistu Maiklu O’Rurku.

Kaspars Uinsks, kurš skolojies gan Viļņā (tur iegūstot doktora grādu), gan Varšavā un Ņujorkā, sniedzis augstu novērtētus koncertus pasaules slavenākajās koncertzālēs, toskait Kenedija centrā Vašingtonā, Londonas Vigmora zālē, Berlīnes filharmonijā un citviet. Pianista koncertgrafiks ir ļoti saspringts – tuvākajos plānos paredzēti gan koncerti ar dažādiem orķestriem, gan solo koncerti Vigmora zālē, Briseles Mākslu pilī un Norvēģijā, gan arī turneja pa Brazīliju kopā ar vijolnieku Ņikitu Borisogļebski. Kaspara Uinska repertuārs sniedzas no baroka līdz laikmetīgajai mūzikai. Sevišķi augstu recenzenti ir novērtējuši viņa pirmo soloalbumu un DVD ar uzstāšanos Berlīnes filharmonijā 2008.gadā. Pianisma zvaigžņu festivālā uzlecošā lietuviešu zvaigzne izpildīs Sergeja Prokofjeva krāšņo un piesātināto Pirmo klavierkoncertu.

Trešais no 21.Starptautiskā Pianisma zvaigžņu festivāla noslēguma koncerta solistiem ir pianists Maikls O’Rurks.

„Viņš ir pieredzes visbagātākais šajā kompānijā. Īru pianists O’Rurks ir uzstājies prestižās koncertzālēs ar pasaulē slaveniem orķestriem un diriģentiem, un, kas interesanti – atskaņos tieši īru komponista, romantisma žanra pamatlicēja mūzikā Džona Fīlda Pirmo klavierkoncertu. Tas nav ikdienas repertuārs, tas ir retums, ko atļaujas atskaņot ekskluzīvi festivāli,” saka Liepājas Simfoniskā orķestra vadītājs Uldis Lipskis.

Maikls O’Rurks ir ieskaņojis kritiķu atzītus CD ierakstus namā „Chandos”, spēlējot Debisī, Šopēna un Šūmaņa klavierdarbus. Džordža Frederika Pinto klaviermūzikas pasaules pirmatskaņojums ieguva „Le Monde de le Musique” kritiķu balvu, savukārt „American Record Guide” par O’Rurka un „London Mozart Players” iespēlētajiem Džona Fīlda klavierkoncertiem rakstīja – „nekas nevar būt labāks par šo”. Pianists ir Novosibirskas Valsts konservatorijas emeritētais profesors, sniedzis meistarkursus Ņujorkas Džuljarda skolā, Īrijas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā, arī Honkongā, Pekinā, Viļņā un citur.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti