Rīta Panorāma

Intervija ar kardiologu Dr. Robertu Federu un nefroloģi Dr. Danu Kigitoviču.

Rīta Panorāma

Japānas svētnīcā uzstāda stīpu veselībai

"Pia memoria" – orķestris "Rīga" ar koncertu pieminēs pirms 80 gadiem izsūtītos

«Pia memoria» – orķestris «Rīga» ar koncertu pieminēs pirms 80 gadiem izsūtītos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmdien, 14. jūnijā, pulksten 19.00 tiešsaistes koncertā “Pia memoria” orķestris “Rīga” pieminēs pirms 80 gadiem deportētos Latvijas iedzīvotājus un viņu dzimtu likteņus, informēja orķestra pārstāvji. Piedalīsies solisti – čelliste Māra Botmane un mežradznieks Mārcis Miķelsons.

Koncerts tiešraidē no Rīgas Doma būs skatāms bez maksas orķestra “Youtube” un “Facebook” kontos un klausāms Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Orķestra “Rīga” diriģenta, mākslinieciskā vadītāja Valda Butāna veidotajā latviešu un ārvalstu komponistu skaņdarbu programmā traģisma noskaņas mīsies ar gaišām skumjām un apceri.

Kā koncerta aprakstā norāda orķestra pārstāvji, sakrālā tematika kā dziļš iedvesmas avots ir viens no norvēģa Knuta Nīsteda (1915–2014) un latviešu komponista Romualda Jermaka (1931) radošo gājumu kopsaucējiem. Koncertā iekļauti abu brieduma gados rakstītie opusi mirušo piemiņai – Nīsteda Rekviēms deviņiem metāla pūšaminstrumentiem “Pia memoria” (“Mīlošā piemiņā”) un dziedinošā pirmā daļa “Requiem aeternam” no Jermaka Rekviēma soprānam, tenoram, vīru korim un ērģelēm Viļņa Šmīdberga pārlikumā pūtēju orķestrim. Instrumentālu versiju bez kora balsīm tai veidojis Valdis  Butāns.

Komponistes Gundegas Šmites (1977) skaņdarbs “Mir geht ein Licht auf”, kuru radot pētīta Johana Sebastiana Baha daiļrade, ir personīgs, laikmetīgās mūzikas valodā komponēts veltījums tēva piemiņai. Savukārt programmā iekļautā trešā daļa “Kade pārnāksi, bāleliņ?” no Selgas Mences (1953) oratorijas “Laika vējos” atgādinās par latviešu tautai kopīgām sūrajām vēstures lappusēm.

Jakova Raskina pārlikumā pūtēju orķestrim izskanēs otrā daļa “Adagio” no Jāņa Ivanova (1906–1983) Koncerta čellam ar orķestri, kurā pārdomu noskaņas raisīs čellistes Māras Botmanes un orķestra saspēle. Mežraga tembrālās nokrāsas iemirdzēsies orķestra “Rīga” mežragu grupas koncertmeistara Mārča Miķelsona solo “Pasakā mežragam ar orķestri”, kuru komponējis Mendelis Bašs (1919–2012).

Klausītāji dzirdēs arī “Elēģiju” – vienu no romantiskākajiem, tēlainākajiem amerikāņu komponista Džona Bārnsa Čānsa (1932–1972) skaņdarbiem simfoniskajam pūtēju orķestrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti