Kultūras ziņas

Latviešu kultūra Luksemburgā

Kultūras ziņas

Latvijas laikmetīgā māksla Venēcijā

Franču kormūzika Latvijas Radio kora skanējumā

Pēterbaznīcā skanēs pavasarīga franču kormūzika Latvijas Radio kora izpildījumā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Radio koris, klarnetists Egīls Šēfers un diriģents Kaspars Putniņš 15. maijā plkst. 19  Rīga Sv. Pētera baznīcā sniegs pavasara noskaņu koncertu "Franču komponistu meistardarbi".

Koncerta programmā divi kanoniski 20. gadsimta Francijas kormūzikas lieldarbi – Žana Īva Daniela-Lezīra "Dziesmu dziesma" un Olivjē Mesiāna "Pieci dziedājumi".

„Es tiešām domāju, ka tiem, kam patīk franču māksla, sākot ar Matisu un Pikaso, kas jau faktiski arī ir franču mākslinieks, es domāju, ka tiem patiks arī šī mūzika, jo šeit ir daudz paralēles. Estētiski tuvas šīs mākslas. Tā tēlu valoda, formveide un krāsa,” skaidro Latvijas Radio kora diriģents Kaspars Putniņš. „Savukārt Ravēla un improsionistu attiecības ir pavisam skaidri redzamas un saprotamas.”

Putniņš stāsta, ka franču kormūzika ar pārlieku bagātību lepoties nevar, bet daži no skaņdarbiem ir uzskatāmi par kormūzikas stūrakmeņiem.

Koncertā Radio kora dziedājumu papildinās Egīla Šēfera solo. Viņa izpildījumā skanēs klarnetei solo rakstītais Olivjē Mesiāna darbs “Putnu bezdibenis” no monumentālā “Kvarteta laika galam”.

„To novērtēs tie cilvēki, kas prot izgaršot nianses. Tai mūzikai  ir daudzi slāņi virsū,” stāsta klarnetists Egīls Šēfers, „piemēram, manā skaņdarbā ir gan tas bezdibenis, gan var saklausīt pašus putnus…tīri mūzikas valodā var klausīties.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti