Pētera Vaska mūzikas festivāls Cēsīs notiks septembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Svētdien, 6. septembrī, koncertzālē “Cēsis” notiks tradicionāli pavasarī gaidītais “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, informēja organiziatori.

Daudzveidīgajā mākslas programmā būs iespēja noskatīties filmu ar Pētera Vaska mūziku, būt klātesošam gleznotāja Arija Skrides izstādes atklāšanā un sarunā par mākslu un mūziku ar pašu komponistu, bet vakara izskaņā baudīt Pētera Vaska un viņa domubiedru – komponistu mūziku koncertprogrammā “Vox Amoris” ar izcilo latviešu vijolnieci Baibu Skridi, pianistu Vestardu Šimku un kamerorķestri ''Sinfonietta Rīga'' tā mākslinieciskā vadītāja Normunda Šnē vadībā.

“Šajā dramatiskajā laika nogrieznī mūzika un māksla cilvēku emocionālajai pasaulei ir ļoti  būtiska un nozīmīga. Pēc vairāku mēnešu pārtraukuma koncertzāle atkal ver durvis saviem klausītājiem, un ar laika noilgumu pavasarī iecerētais Pētera Vaska mūzikas festivāls izskanēs agrā rudens svētdienā. Dievišķa mūzika, mieru nesoša vizuālā māksla, kas ļaus kā caur atvērtu logu paraudzīties nākotnē ar gaismas acīm. Mīlestības tēma Pētera Vaska fantāzijā “Vox Amoris”, mūzikas dziļums un skaistums komponista opusā ‘’Klusuma auglis”, blakus mūzikai – dabas elpa un Latvijas ainavu motīvi vecmeistara Arijas Skrides gleznās un nospriegotais dramatisms britu režisora Čārlija Pola filmā “’Pravietojums” noteikti atstās vēl ilgi paliekošu pēcsajūtu”, raksturojot programmu, atklāj koncertzāles “Cēsis” mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska.

"Sinfonietta Rīga"
"Sinfonietta Rīga"

“Pētera Vaska mūzikas aprīļa” svētdiena iesāksies ar kino seansu pulksten 14.00, kurā klātesošs būs arī filmas mūzikas autors komponists Pēteris Vasks. Režisora Čārlija Pola filma “Pravietojums” (“Prophecy”, 2019) ir vēstījums par skotu mākslinieka Pītera Hausona (Peter Howson) lielās un apokaliptiskās gleznas “Pravietojums” tapšanu. Skatītājs nokļūst mākslinieka pasaulē, it kā viņa acīm skatot mākslas darba tapšanas brīdi un katru otas triepienu.

Filmā ārkārtīgi liela nozīme ir mūzikai, ko, norobežojoties no ielas trokšņiem, klausās gleznotājs. ''Pravietojumā” skan latviešu komponista Pētera Vaska daudzveidīgām dramatiskām noskaņām bagātie skaņdarbi.

Dienas turpinājumā gaidāmi divi savstarpēji saistīti notikumi – pulksten 16.00 koncertzāles Mākslas galerijā tiks atklāta latviešu ainavu vecmeistara, Vilhelma Purvīša skolnieka Arija Skrides darbu izstāde, kurai pulksten 19.00 sekos mākslinieka mazmeitas Baibas Skrides koncerts kopā ar Vestardu Šimku un orķestri “Sinfonietta Rīga”.

Izstādē būs eksponēti darbi no Skrides fonda kolekcijas un privātkolekcijām, kas noskaņās ir tuvi Pētera Vaska dabas iedvesmotajai mūzikai. Savukārt pati izstādes atklāšana iecerēta kā saruna ar mākslas zinātnieku Ansi Vasku, monogrāfijas “Arijs Skride” autoru, komponistu Pēteri Vasku un koncerta solistu Vestardu Šimku par ainavu mākslā un mūzikā. Sarunu vadīs mākslas zinātniece un izstādes kuratore Inese Baranovska.

Baiba Skride
Baiba Skride

Vakara izskaņu vainagos koncerts, kura vadmotīvs ir mīlestība. Pēc vairākiem gadiem koncertzāles “Cēsis” apmeklētājiem gaidāma atkalsatikšanās ar Vācijā dzīvojošo latviešu vijolnieci Baibu Skridi, pianistu Vestardu Šimkus, un programmas orķestrālo skanējumu  bagātinās lieliskais kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” diriģenta Normunda Šnē vadībā. Koncertā skanēs Pētera Vaska “Vox Amoris” un “Fruit of Silence”, kā arī komponista idejisko, garīgo domubiedru - Arvo Pērta, Erki Svena Tīra un Viļņa Šmīdberga skaņdarbi.

“Mīlestība bija un ir, un tā nekad nebeigsies. Manuprāt, solo vijole un stīgu orķestris ir labākais sastāvs mīlestības stāsta izdziedāšanai. Viendaļīgā kompozīcija iesākas ar klusinātu stīgu tremolo. Tad ieskanas vijoles solo – jautājot, meklējot, līdz tā izplaukst plašā kantilēnā, kuru balsta klusināts stīgu orķestra skanējums. Ceru, ka “Vox amoris” uzrunās klausītājus un pasauli un darīs mīlestībai kaut nedaudz atvērtāku," atzīmē komponists Pēteris Vasks.

Līdzās vijolniecei Baibai Skridei koncertprogrammā Pētera Vaska opusa “’Klusuma auglis” klavieru solo atskaņos ievērojamais latviešu pianists Vestards Šimkus.

Vestards Šimkus
Vestards Šimkus

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti