Panorāma

Atklāj Rīgas Motormuzeju

Panorāma

Bēgļi ar savu piemēru cenšas mazināt neiecietību

Komponists Pēteris Vasks koncertē Londonā

Pētera Vaska mūzika skan prestižajā Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vienam no pasaulē vislabāk zināmajiem latviešu komponistiem Pēterim Vaskam šogad tiek svinēta 70 gadu jubileja. Koncerti notiek ne tikai Latvijā. Ceturtdien, 30.jūnijā, komponista mūzika skanēja arī Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Pētera Vaska vārds britu akadēmiskās mūzikas cienītājiem ir labi pazīstams. Tieši tādēļ viņa 70 gadu jubilejas koncerts notiek vienā no pasaules prestižākajām mūzikas augstskolām – Londonas Karaliskajā mūzikas akadēmijā.

Iniciatīva rīkot koncertu nāk no latviešu mūziķiem, Karaliskās mūzikas akadēmijas studentiem. "Divas māsiņas un brālītis Balanas ir tie, kuri nāca ar šo ideju un piesaistīja arī citus. Brīnišķīgs pianists, rumāņu, ļoti skaisti interpretēja manus skaņdarbus," atzina komponists Pēteris Vasks.

"Mums sadarbība ir bijusi vienmēr, bet īpaši gribējām viņam tādu notikumu uz jubileju, jo, man šķiet, viņš te tik bieži nav atbraucis, kā vajadzētu," sacīja mūziķis Roberts Balanas.

Komponists bija ieradies Londonā tikai uz vienu dienu. Viņs pirms koncerta sarunā ar mūzikas profesoru Reimondu Holdenu dalījās
bērnības atmiņās un stāstīja par savas mūzikas radīšanu un tēmām, kas mūzikā atainotas. Komponists minēja, ka būtiska viņas
mūzikas sastāvdaļa ir garīgā mūzika un dabas vīzijas.

Koncerts pulcēja gan latviešu diasporu, gan britu mūzikas cienītājus. Klausītāju bija tik daudz, ka daļai nācās palikt aiz durvīm.

"Tas jau ir tas mūsu Eiropas skaistums, tā kultūras daudzveidība. Tā  tiekas un savijas savā starpā. Kas arī tur politiski nenotiek - tādas lietas, kuras mēs saprotam un kuras mēs nesaprotam, un neviens īsti nesapratīs, - bet kulturāli tāda apmaiņa, tā jau ir skaista, jā," teica komponists.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti