Kultūras ziņas

Mākslinieks Māris Upzars aicina "Vakara pastaigā"

Kultūras ziņas

Laikmetīgā cirka dienas festivālā "Re Rīga!"

Pēteris Vasks turpina veicināt muzikālo jaunradi

Pētera Vaska fonda piecgadē radīti 11 jauni darbi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

“Jauna skaņdarba rašanās vienmēr ir svētki” - ir pārliecināts komponists Pēteris Vasks.   Veicināt jaunu darbu rašanos – ar tādu mērķi arī dibināts Pētera Vaska fonds, kas nu atzīmē piecu gadu jubileju.

Šajos gados ar fonda atbalstu tapuši 11 jauni latviešu komponistu darbi.

Mazajā Mežotnes pilī sestdienas, 20.augusta vakara koncertā, kas reizē bija arī Mākslas plenēra noslēgums, pirmatskaņojumus piedzīvoja Mārītes Dombrovskas un Rutas Paideres jaunie opusi lielisku mūziķu – Ievas Paršas, Hertas Hansenas un Ērika Kiršfelda atskaņojumā.

Mežotnes pils, ar gleznaino ainavu Lielupes krastā, ar pils saimnieces ieinteresētību un atbalstu rosināt rosina radošam darbam – mākslas plenēriem un  kamermūzikas koncertiem.

"Mēģinām un darām. Tā ir Vaska ideja, kas guvusi lielu atbalstu," stāsta uzņēmēja un tēlniece Regīna Deičmane. "Tas ir labs savienojums, ka cilvēki var baudīt gan vizuālo mākslu, gan mūziku. Tā kā ir Rozentāla gads, tad darbi arī ir tādi rozentāliski," norāda Deičmane.

"Šogad dzejnieka Knuta Skujenieka 80. jubilejas gadā vēlējāmies to atzīmēt. Tas ir vienīgais noteikums jaunajām komponistēm, ka jāizmanto dziesmās Skujenieka dzeja, godinot to skaņās," piebilst Vasks.

Koncertam izvēlētā gan agrāk radītā latviešu komponistu mūzika, gan Mārītes Dombrovskas un Rutas Paideres jaundarbi izskanēja patiesi lielisko mūziķu – pianistes Hertas Hansenas, čellista Ērika Kiršfeda un dziedātājas Ievas Paršas izteiksmīgajā sniegumā.

Mārītei Dombrovskai Skujenieka dzeja un liktenis ļoti saistās ar viņas dzimtas piedzīvoto smago likteni izsūtījumā. "Tas ir tik satraukti un saviļņojoši. Manas dzimtas liktenis atstājis nospiedumu manā dvēselē un sajūtās. Esmu laimīga, ka manu darbu atskaņoja tik lieliski mūziķi." stāsta Dombrovska.

"Ar Mārīti esmu sadarbojusies jau agrāk. Mani pārsteidza, kā viņa iet arvien dziļumā. Mēs spriedām, cik daudz šajā krustpunktā – no dzejas, mūzikas, izpildītājiem - ir ielikts, lai rastos brīnums," norāda dziedātāja Ieva Parša.

Rutas darbos vairāk meklējumu, eksperimentu, lai rastu adekvātu risinājumu Skujenieka dzejai skaņās.

"Pirmo reizi dzirdēt savu darbu, tas ir pārsteigums, kaut arī tas tevis radīts. Koncertā - tas ir kas cits. Jauni izteiksmes paņēmieni vajadzīgi, lai dzejai atrastu tēlu  tik piesātinātajai Knuta Skujenieka domai," piebilst komponiste Ruta Paidere.

Lielu klausītāju atsaucību izpelnījās jau klasiska vērtība – Pētera Vaska  lieliskā Grāmata čellam Ērika Kiršfelda lasījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti