Pārmijas

Eksperimentam gatavi! Studijā - ērģelniece Līga Dejus un pianists Antons Rosputjko

Pārmijas

Aivars Hermanis 65. jubileju svinēs ar jaunu albumu un skaistiem koncertiem

Vecumnieks par aktualitātēm JVLMA - Pētera Plakida balvu un jauno diriģentu iznācienu

Pētera Plakida kamermūzikas balvas laureātu jau trešo gadu noskaidros izloze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

4. martā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) LMT Kamerzālē jau trešo gadu notiks Pētera Plakida kamermūzikas balvas pasniegšanas ceremonija un koncerts. Šīs balvas iniciators ir komponists un JVLMA profesors Andris Vecumnieks, bet laimīgo uzvarētāju izlozēs Plakida meita Agate.

"Mana doma – godināt ne tikai Pēteri Plakidi, kuram 4. marts ir dzimšanas diena, kāpēc arī ap šo datumu rīkojam Pētera Plakida svētkus, bet mazliet aktualizēt arī vokālo kamermūziku, tāpēc balvas kandidātus virzām trijās jomās. Tie ir pianisti jeb koncertmeistari, dziedātāji, kuri kopj kamermūzikas lauciņu, un jaunie komponisti, kuri varbūt atceras, ka bez elektroniskajām un simfoniskajām kompozīcijām ir arī vienkārši solodziesmas," stāsta Vecumnieks un atklāj, ka pēc pianista un JVLMA profesora Alda Liepiņa ierosmes kandidātus šai balvai izvēlas žūrija, savstarpēji konsultējoties: pianiste Dace Kļava, kura vairāk saistīta ar pianistiem un koncertmeistariem, dziedātājas Antra Bigača un Zigrīda Krīgere, Aldis Liepiņš un pats Vecumnieks. "Izvēlamies kandidātus – studentus, kas attiecīgajā gadā sevi parādījuši visradošāk, viskvalitatīvāk un visdaudzveidīgāk. Īpatnība ir tāda, ka

uzvarētājs balvu saņem nevis ar žūrijas lēmumu, bet izlozes kārtā, un šo izlozi jau trešo gadu pēc kārtas veiks Pētera Plakida meita Agate, kura izvilks laimīgo aploksni ar uzvarētāja vārdu."

Šogad Pētera Plakida balvas kandidāti ir tikai divi – pianiste Aija Kuzmane un dziedātājs Artis Muižnieks. "Iepriekšējos gados bija četri un pieci, bet kvantitātes mazināšanās noteikti liecina par kvalitāti," atzīmē Vecumnieks.

Arī skaņdarbi, kas skanēs 4. marta ceremonijā, būs tādi, kuri Latvijas koncertdzīvē bieži neskan: piemēram, Aijas Kuzmanes un Guntas Gelgotes versijā skanēs fragmenti no Hugo Volfa "Itāļu burtnīcas", savukārt Artis Muižnieks kopā ar Edgaru Tomševicu dziedās Ralfa Vona-Viljamsa vokālo ciklu "Ceļinieka dziesmas" – absolūtu repertuāra retumu. Koncertā neiztikt arī bez paša Pētera Plakida mūzikas: "Mazu diptihu mecosoprānam un klavierēm" dziedās JVLMA viesstudente Betija Ibata no Polijas, bet koncerta sākumā kā piemiņas veltījums Pēterim Plakidim izskanēs Vecumnieka "Elēģiskā mūzika", ko atskaņos trio "Vīzija". Šī kompozīcija rakstīta Pētera Plakida piemiņai 2019. gada pavasarī. Pēc nelielā, apmēram 45 minūšu koncerta Agates Plakides laimīgā roka noskaidros, kurš – Aija Kuzmane vai Artis Muižnieks – kļūs par šīs balvas trešajiem laureātiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti