Pēdējais romantiķis patērētāju sabiedrībā. Atskats uz Father John Misty koncertu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

13. augustā koncertzālē "Palladium Rīga" uzstājās amerikāņu dziesminieks Father John Misty ar pavadošo – sešu mūziķu lielo sastāvu. Dziesminieku Rīgas skaitliski mazā, bet ļoti ieinteresētā publika patiesi aizkustināja.

Multiinstrumentālista, dziesmu autora, producenta Džoša Tilmana (Josh Tillman) diskogrāfijā ar skatuves vārdu Father John Misty (turpmāk tekstā Mistijs) šobrīd ir četri albumi, no kuriem jaunākais “God’s Favorite Customer” tika izdots pagājušajā gadā, un Latvijā viņš viesojās šī albuma popularizēšanās tūres ietvaros. Lai gan esmu dzirdējusi šī albuma dziesmas ik pa laikam skanam Latvijas radio stacijās, tomēr no mūziķa veikuma Latvijas klausītājiem vairāk būs zināmas tās dziesmas, kurās Džošs Tilmans ir piedalījies kā līdzautors, piemēram, Bejonsas dziesmai “Hold Up”. Savukārt 13. augusta vakarā, šķiet, "Palladium Rīga" pulcējās “Father John Misty fanu klubs”, (aprunājos ar cilvēkiem, kas uz šo koncertu bija atbraukuši no Somijas, Igaunijas un pat ASV),  kā arī mūzikas cienītāji, kas seko līdzi aktuālajām norisēm visdažādākajos mūzikas žanros.

Domājams, ka šajā vakarā to apmeklētāju, kas koncertā atrastos nejaušības pēc, bija ļoti maz – to varēja just zālē valdošajā atmosfērā, kas bija pati uzmanība.

Koncerta pirmā daļa bija ļoti ātra – dziesmas tika virknētas viena aiz otras, it kā mūziķis vēlētos nospēlēt pēc iespējas vairāk dziesmu kā popūrijā. Pamazām temps tika samazināts, un, šķiet, no dziesmas “Nancy From Now On” Mistijs ar visu savu uzmanību pievērsās publikai.

Viņu acīmredzami patīkami pārsteidza fakts, ka publika dzied līdzi visām viņa dziesmām šeit, zemē, kurā viņš viesojas pirmo reizi. Kā tas var būt? Internets! – viņš secināja.

Dziesminieks ir pazīstams ar savu humora izjūtu ne vien dziesmās, bet arī starplaikos, sarunājoties ar klausītājiem. Tā, piemēram, redzot kādas klausītājas izstieptajā rokā degošas šķiltavas, viņš starp balādes pantiņiem piebilda – šādi var apdedzināt pirkstu. Uz ko meitene atbildēja, ka būs jau labi. Bet no vienām šķiltavām ir maza jēga – viņš turpināja, piebilstot, ka šis neesot uzaicinājums pārējiem. Apgrieztā psiholoģija nostrādāja, un uz augšu tika paceltas vēl kādas desmit rokas, turot mazās šķiltavu uguntiņas.

Mistiju publikas entuziasms sajūsmināja un viņš sirsnīgi apsmējās.

Runājot par dziesminiekiem, vienmēr ir aktuāls jautājums – vai tu klausies dziesmu vārdos? Skaidrs, nezinot dziesmu vārdus vai nepievēršot tiem lielu uzmanību, dziesminieku mūzika vienā mirklī var šķist pārāk viengabalaina un vienveidīga. Iespējams, šī iemesla dēļ Father John Misty sastāvā ir septiņi mūziķi – multiinstrumentālisti, šādi rodot plašas iespējas dziesmu aranžējuma veidošanai. Iegūst gan katras dziesmas individuālais skanējums, gan koncerta kopējā dinamika un muzikālā dramaturģija ar Mistija deju, kas atgādina spāņu toreadora cīņas pozu.

Kas attiecas uz dziesmu vārdiem – tur katram būs savs mīļākais – vaļsirdīgais, nedaudz pretenciozais stāsts, ar kuru personificēties, vai tas būtu par mīlas nedienām, vai par eksistenciālām problēmām, saistītām ar sabiedrību kopumā. Šajā koncertā kopā tika nospēlētas 20 dziesmas no visiem dziesminieka albumiem. Piemēram, man šis koncerts no jauna atklāja dziesmu “I Went To The Store One Day”. 

Mistija dziesmās trubadūra ilgas izskan patērētāju sabiedrības dzīves ietvarā. Skaudrais ikdienas reālisms izskan veldzējošā melodijā. Taču, galu galā, viss stāsts ir par to, ka dzīvi nevajag ņemt pārlieku nopietni, vai ne tā?

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti