Kultūras ziņas

Gatavošanās 2018.gada Dziesmu un Deju svētkiem

Kultūras ziņas

Justs gatavojas Eirovīzijai

Pētera Vaska "Lūgšana Latvijai"

Pēc vairāku mēnešu tehniskās profilakses atkal skan Doma ērģeles

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Doma baznīcas majestātiskajā klusumā pēc vairāku mēnešu ilgušās tehniskās profilakses no jauna tiek skaņotas ērģeles. Piektdienas, 22.aprīļa, koncertā tām lemts piepildīt Doma baznīcu ar Pētera Vaska mūziku. Iecerēts arī pirmatskaņojums “Gloria” komponista bērnības drauga un domubiedra Tālivalža Dekšņa izpildījumā, kurš līdz šim spēlējis visus komponista ērģelēm rakstītos skaņdarbus.

Turpinot svinēt komponista Pētera Vaska jubileju, piektdien Doma baznīcā izskanēs ērģeļmūzikas koncerts “Lūgšana Latvijai”, kurā piedalīsies Valsts akadēmiskais koris (VAK) “Latvija”, kā arī čellists Ēriks Kiršfelds un ērģelnieki - Kristīne Adamaite un Tālivaldis Deksnis. Koncertā tiks pirmatskaņots Pētera Vaska jaundarbu ērģelēm “Gloria”.

"Grūtākais, ka Pēterim [Vaskam] nav raksturīgi tādi nelieli skaņdarbi, miniatūras ar kaut kādām noskaņām, bet tie visi ir ļoti monumentāli, filozofiski dziļi, līdz ar to arī tehniski sarežģīti un galvenais - arī muzikāli viņus pasniegt nav viegls uzdevums," saka ērģelnieks Tālivaldis Deksnis.

Koncertā ar savu mīļāko skaņdarbu - Pētera Vaska 1990.gadu sākumā komponēto ērģeļdarbu "Te Deum", uzstāsies Kristīne Adamaite.

"Mēs ar šo darbu esam pavadījuši daudzus gadus, un man patiešām neapnīk tā mūzika. Man šķiet, ka tur ir spēks, kas vairojas, kad mēs kopā ar šo mūziku pieaugam," stāsta ērģelniece Kristīne Adamaite. "Tas ir pavasaris, un mēs visi dzeram bērzu sulas - man tieši šī konkrētā asociācija, ka tas ir dabisks spēks, kas nāk no dabas, ko mums ir devis Dievs, bet, kas nāk caur dabu pie cilvēkiem. Šāds spēks arī ir iekodēts Pētera Vaska mūzikā caur viņa personību."

Doma ērģeļu profilakse norisinājās no 11. janvāra līdz 16. aprīlim.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti