Pavasari ieskandēs pūtēju orķestra rīkotais festivāls «Windstream»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Trešdien Latvijā sākas astronomiskas pavasaris, ko ieskandinās arī pūtēju orķestra „Rīga” nu jau ceturto gadu rīkotais pavasara festivāls „Windstream”. Festivāls piedāvās piecus dažādu noskaņu koncertus, tomēr visos tajos dominēs gaiša, iedvesmojoša un spirdzinoša muzikāla gaisotne.

Atklāšanas koncerts notiks trešdien Lielajā Ģildē, un latviešu mūzika tajā mīsies ar pasaules džeza kompozīcijām. Koncerta mēģinājumā diriģents Raitis Ašmanis mūziķus ik pa laikam mudina būt ātrākiem, dinamiskākiem un spiest gāzi grīdā - jo daļa no koncerta programmas ir veidota salsas, makarenas un citu Latīņamerikas deju ritmos.

Ar vairākām kompozīcijām koncertā pārstāvēts mūsdienu amerikāņu džeza komponists Gordons Gudvins, kuram piemīt izcils talants džezu kombinēt ar jebkuru mūzikas stilu. Koncertam izvēlēts skaņdarbs salsas ritmos ar atbilstošu nosaukumu „Kratiet savus kaulus”, stāsta Ašmanis.

„Skaņdarbs saucas „Shake your bones”, kas burtiskā tulkojumā nozīmē „kratiet savus kaulus”, jo salsa ir pilnīgi Latīņamerikai raksturīga deja, kas saistās ar sauli, jūru, kokteiļiem… Arī brīvu, atraisītu muzicēšanu, kas mums, latviešiem, diemžēl pietrūkst, mēs tā kā gribam tādā muzikālā rāmītī spēlēt. Bet mūziķiem ir labi dažkārt atraisīties, jo visa tā muzikālā frāzēšana salsā notiek savādāk, to nedrīkst spēlēt ļoti lēni, tai jābūt ar pikantu odziņu, lai salsa dod tādu spriganumu,” atzīmēja Ašmanis.

Jautrus un draiskus akcentus koncertam savukārt piešķirs Gordona Gudvina multfilmai ”Hunting Wabbits” komponētā mūzika. „Te ir mazliet tāda parodija jātaisa, lai mūziku spēlējot cilvēkiem, kuri nezina, par ko ir stāsts, vienalga rastos kāds savs priekšstats. Viņa mūzika ir ļoti krāsaina, viņš ir meistars uz to. Viņš pielieto bigbendam pilnīgi neraksturīgus instrumentus - pikolo flautu, arfu, zvaniņu, ksilofonu,…” skaidroja Ašmanis.

Trompetes solo koncerta pirmajā daļā spēlēs viesis no Igaunijas - talantīgais mūziķis Ārne Otss, kurš pārstāv Igaunijā slaveno Otsu mūziķu dzimtu.

Koncerta otrās daļas viesi savukārt būs vokālā grupa „Framest”, kas kopā ar orķestri „Rīga” atskaņos galvenokārt latviešu komponistu mūziku. Pūtēju orķestra „Rīga” direktore Ilona Breģe stāsta, ka kopā ar „Framest” orķestris „Rīga” atskaņos gan retro popdziesmas, gan nepelnīti aizmirstas pašmāju kompozīcijas. „Šeit ir tādas retro popdziesmas kā Elgas Īgenbergas „Rīgas bulvāri”, Ģederta Ramana „Rīgas dārzos liepas zied”, bet līdzās būs arī tādas dziesmas, kas varbūt ir nepelnīti aizmirstas, ko mēs gribam celt dienas gaismā - piemēram, Zigmara Liepiņa „Krīt lapa”, kas pieder viņa agrīnajam daiļrades periodam, tāpat skanēs Aleksandra Kublinska „Noktirne” un Raimonda Paula „Varbūt”. Tātad ļoti interesanta programma šajā atklāšanas koncertā,” uzsvēra Breģe.

Pavasara festivālu „Windstream” pūtēju orķestris Rīga rīko jau ceturto gadu, aicinot cilvēkus atvērt savas sirdis pavasarim, priekam un gaismai, stāsta Breģe: „Vārdam „wind” angļu valodā viena nozīme ir 'vējš', bet šis vārds nozīmē arī 'pūšaminstrumentus', un līdz ar to festivāla nosaukums varētu tikt tulkots kā „vēja pūsma” vai „vēja straume”, bet no otras puses to varētu traktēt arī kā „pūšaminstrumentu straumi” vai „pūtēju mūzikas plūdus vai vēsmas””.

Festivāls „Windstream” kopumā piedāvās piecus koncertus. To vidū būs arī uz apceri raisoši koncerti - 24.martā Rīgas Domā skanēs Brāmsa „Rekviēms”, veltīts deportāciju upuriem, bet 29.martā Jāņa baznīcā Šnitkes "Rekviēms", pieminot Lielo Piektdienu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti