Rīta Panorāma

"Hameleonu rotaļas – Spanovska ballīte" Dailes teātrī

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Koncerts "Paldies, kolosāli!". Intervija ar producentu Jāni Kļaviņu un aktieri Vari Vētru

Pauls: Edgara Liepiņa darbi nav pārspēti līdz mūsdienām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

"Tie bija tādi darbi, kas būtībā līdz šodienai nav pārspēti šajā žanrā. Sauksim viņu par klasiķi šajā mūsu dziedošo aktieru kompānijā. Dabīgi - viņa tembru un citas izpausmes neviens jau atdarināt nevar," tā par leģendāro aktieri Edgaru Liepiņu saka maestro Raimonds Pauls.

Smiekli caur asarām - šie bija atslēgas vārdi vai esence visai Edgara Liepiņa daiļradei. Kā uzskata muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, šo divu unikālo spēju apvienojums padarīja Edgaru Liepiņu par pilnīgi neatkārtojamu personību. Neatkārtojamība slēpās gan viņa balsī, gan leksikā, gan sarunā ar klausītāju, gan viņa spējā būt nekautrīgam un ļoti atklātam.

"Tajā pašā laikā šī viņa atklātība nekad nebija neķītra, arī tad, kad viņš nerātnās dainas savās koncertprogrammās kopā ar Mārtiņu Braunu deklamēja, tas nekad nebija tā, ka tev gribējās riebumā noskurināties - nu, kā var tik prasti, vulgāri. Edgaram Liepiņam bija šī dabiskā inteliģence, kas nāca no viņa zemnieciskajām saknēm. Tas bija reizē vienkārši, apburoši un tiešām neatkārtojami. Es domāju, ka tāda talanta nav bijis pirms viņa un droši vien arī nebūs. Viņš ir neparasts cilvēks," pauž Daiga Mazvērsīte.

Ļoti spilgta bija Edgara Liepiņa sadarbība ar Raimondu Paulu. Viņu kopīgajām programmām nebija vajadzīga nekāda reklāma, tās allaž pulcēja skatītāju tūkstošus, publiku smīdinot līdz asarām. Maestro akcentē, ka Edgars Liepiņš bija pirmais dziedošais aktieris Latvijā, kurš guva tik milzīgu popularitāti. "Auglīga bija mūsu sadarbība - gan koncerti, gan ieraksti, gan televīzijas uzvedumi. Kur vien viņš parādījās, tas vienmēr bija ar smaidu, cilvēki to uzņēma ļoti atsaucīgi, popularitāte bija milzīga," norāda Raimonds Pauls.

20.gadsimta 80.gados ļoti populāras bija arī Edgara Liepiņa koncertprogrammas, kas tapa kopā ar komponistiem Mārtiņu Braunu un Juri Kulakovu. Kopā ar grupas "Pērkons" mūziķiem tapa projekts "Ārprāc '88" par godu dziedošā aktiera 50 gadu jubilejai, kurā skanēja dziesmas ar latviešu klasiķu dzeju.

Pie koncertprogrammām Edgars Liepiņš strādāja ar milzīgu azartu un aizrautību, aizvien meklējot jaunus ceļus un izteiksmes līdzekļus. Šie meklējumi nebūt nebija viegli - to radio intervijā savulaik atzina pats Edgars Liepiņš.

"Galvenais ir atrast to problēmu, kāpēc es gribu taisīt šo estrādes programmu. Bet tas ir ļoti grūti, jo mūsu šodienas estrādes mākslā, satīras, humora žanrā tomēr trūkst spilgtu autoru, kuri spētu dziļāk un komiskāk, un sevišķi traģikomiskāk atklāt cilvēku negācijas un nebūšanas. Pietrūkst tādu autoru, kuri spētu kaut vai tādu pussolīti vai solīti paiet savam laikmetam vai savai paaudzei pa priekšu," teica Edgars Liepiņš.

Pagājuši 20 gadi, kopš viņš ir mūžībā, bet joprojām nav daudz tādu mākslinieku, kuri varētu mēroties ar Edgara Liepiņa izcilo dziesmu pasniegšanas manieri un humora izjūtu.

Kā jau esam vēstījuši, 10.jūnijā Dzintaru koncertzālē notiks Edgara Liepiņa 85 gadu jubilejai veltīts koncerts "Paldies, kolosāli!". Koncertā piedalīsies populāri dziedātāji un aktieri, kā arī komponisti Raimonds Pauls, Mārtiņš Brauns un Juris Kulakovs, kuriem savulaik bijusi veiksmīga sadarbība ar Edgaru Liepiņu. Tiešraidē koncertu translēs Latvijas Radio 2. Raimondam Paulam koncertā tiks pasniegta Edgara Liepiņa piemiņas balva, būs iegādājama nupat izdotā Edgara Liepiņa labāko dziesmu izlase.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti