Pastrādāt, lai labi paballētos! Atskats uz Tallinas Mūzikas nedēļu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pilsētas festivāls “Tallinn Music Week 2021” (Tallinas Mūzikas nedēļa), kura centrālie pasākumi notika laikā no 30. septembra līdz 3. oktobrim, kopā pulcēja kā mūziķus, grupas un klausītājus, tā arī mūzikas industrijas pārstāvjus no visas pasaules. Šī bija priecīga atkal satikšanās pēc garā izolēšanās laika, lai kopā apjaustu arī to, ka mūzikas un izklaides industrija kopumā ir jaunas ēras sākumā.

Festivāls “Tallinn Music Week” labi prezentē igauņu darbīgo, racionālo, kā arī ballīšu un mūziku mīlošo dabu. Trīs naktis uz vairāk nekā 15 dažāda izmēra skatuvēm festivāls pulcēja 170 mākslinieku no visas pasaules, 90 – no Igaunijas. Lielākā daļa no skatuvēm atradās “Telliskivi” radošajā kvartālā, kas 30 minūšu gājienā no pilsētas centra ir mājvieta dažādiem radošiem kolektīviem, uzņēmumiem, izklaides vietām un restorāniem.

Kad jautāju, vai arī vienkāršās nedēļas nogalēs šīs izklaides vietas ir labi apmeklētas, saņēmu apstiprinošu atbildi – jo īpaši “Telliskivi” ir gan pilsētnieku, gan tūristu iecienīta atpūtas vieta. Tā ir kļuvusi tik populāra, ka vietējie tagad meklējot jaunas vietas, kur atpūsties, un atkal atgriežas Tallinas vecpilsētā vai pilsētas pievārtē. Vecpilsētā atrodas vecākais klubs “Von Krahl”, kas pastāv jau no 1992. gada un primāri ir teātris. Kluba īpašnieks un teātra vadītājs Peeter Jalakas radošo uzņēmējdarbību šo 30 gadu laikā uzturējis, ēkas pirmajos stāvos izveidojot divus atsevišķus restorānus un bāru. Savukārt pusstundas gājienā no centra, piecas minūtes no jūras noliktavas ēkā ir atklāts tehno klubs “HALL”, kas sestdienā kļuva arī par konferences norises vietu, šādi vienlaikus atgādinot par ēku daudzfunkcionālo izmantošanu.

To, ka jādomā plašā rādiusā, atgādināja arī “Tallinn Music Week” konference. Tā, piemēram, ja agrāk pietika ar konkrētu mūzikas stilu, lai ieinteresētu klausītājus, tad mūsdienu eklektiskajā laikmetā auditorijas uzrunāšana notiek caur kopējām interesēm, idejām un dzīves stilu. Mūzikas un izklaides kultūras izpausmēm ir diplomātisks uzdevums, vai tas būtu izskaidro kādu subkultūru, noteiktas vecuma vai nacionālās grupas vērtību sistēmu, vai padarīt realitātē funkcionējošu pandēmijas drošības noteikumus. Un mākslinieks vairāk kā jebkad ir sava stāsta stāstnieks. Nav vienas sistēmas, kas kādu acumirklī padarīs slavenu, taču sistēma palīdzēs labam stāstam nonākt pie klausītāja, piemēram, izskanot kādas filmas skaņu celiņā.

Ja par favorītiem

“Tallinn Music Week” muzikālā programma ir intensīva un eklektiska. Visas skatuves vienā vakarā apskraidīt būtu neprāts, tādēļ koncentrējos uz divām trim savā starpā tuvu esošām skatuvēm, baudot atmosfēru un ļaujot atklājumiem pašiem mani atrast. Ļoti labi apmeklēta bija džeza festivāla “Jazzkaar” programma, jo festivālam ir stabila publika, kas uzticas organizatoru gaumei.

“Jazzkaar” showcase – Tobias Tammearu trio
“Jazzkaar” showcase – Tobias Tammearu trio

“Tallinn Music Week” laikā savas durvis apmeklētājiem pirmo reizi vēra klubs “D3”, kurā izdejojos pie enerģiskajiem igauņiem “Lexsoul Dancemachine” – grupa kombinē fanka mūzikas klasiskās ietekmes ar savu personīgo meistarību un spēcīgo skatuves šarmu.

"Lexsoul Dancemachine"
"Lexsoul Dancemachine"

Jaudīgi “Von Krahl” klubā uzstājās arī igauņu metalcore grupa “Horror Dance Squad”, kas aizrāva ar diviem enerģiskiem brutāliem vokāliem un atraktīvu skatuves izjūtu. Jā, ekstrēmā metāla koncerts var būt visnotaļ asprātīgs un izklaidējošs pasākums, lai gan sākumā, iespējams, nesagatavojušos klausītāju var pārbiedēt ar savu ekscentriskumu.

“Tallinn Music Week” piedāvāja iepazīties arī ar lietuviešu grupām “What’s Next in Music?” kūrētajā vakarā un ne tikai. Lietuvieši bija atveduši savas alternatīvā roka grupas, kas indie roku miksēja ar panku attieksmi un elektronikas iespējām, lielākoties dziesmas izpildot lietuviešu valodā. Kā savus favorītus izcelšu “Solo Ansamblis”, kas ir lietuviešu sintīpopa grupa, kas uzmanību paņem ar neona gaismu šovu, prātā paliekošiem, izdejojamiem ritmiem un noslēpumainu auru. Kā vēlāk izrādījās – daļa no mūziķiem ikdienā ir profesionāli aktieri, un šis apstāklis visnotaļ labi ietekmēja arī muzikālo priekšnesumu arī situācijā, kurā lielākoties mūziķi slēpās dūmos.

Ko latvieši?

“Tallinn Music Week” bija pārstāvēta arī Latvijas mūzikas skatuve gan ar indie un folkmūzikas māksliniekiem, gan ar “tumšās” mūzikas un elektronikas, eksperimentālajiem māksliniekiem.

Šoreiz lielāku uzmanību veltīju festivālu “Skaņu mežs & Üle Heli” kūrētajai skatuvei, kuras norises vieta bija Tallinas Vecpilsētas klubs “Winkel” ar pagrabstāva, kā arī augsto velvju skatuvi. Elektroniskās mūzikas māksliniece Sign Libra savā performancē tuvināja šķietamos pretstatus – tehnoloģisko, mehānisko, ko reprezentē sintezatoru iespējas, un dabisko – savu balsi, ar kuru mūziķe tik tiešām spēj imitēt dabā pazīstamās skaņas.

Sign Libra
Sign Libra

Projekts "m.a.t.a.d.a.t.a." šajā vakarā bija Toma Auniņa un aktiera Kaspara Dumbura kopdarbs – industriālās mūzikas stilistikā ieturēts rituāls.

"m.a.t.a.d.a.t.a."
"m.a.t.a.d.a.t.a."

Vakara noslēgumā uz skatuves kāpa latviešu delegātu gaidītais projekts "+K+M+B", kas apvieno māksliniekus Kristianu Brekti, Modri Svilānu un Māri Butleru, izveidojot grotesku un veļu laikam ļoti atbilstošu priekšnesumu. Izmantojot pretstatus – elektroniskas skaņu manipulācijas un arī dzīvos instrumentus kā, piemēram, mednieku tauri, deformētu dzīvo balsi un skaidri saklausāmu balsi ierakstā, folkloras buramvārdus un sprediķa runu – "+K+M+B" savienoja viena veseluma divas daļas, liekot aizdomāties par “medaļas abām pusēm”, kas aktuāli ir gan fundamentālos jautājumos, gan ikdienas sīkumos. Simbolu interpretācija un destrukcija, jo īpaši tad, kad tie satur dziļu emocionālu rētu, vienmēr raisīs emocionālu reakciju, un tas ir cilvēciski. Cik šī “+K+M+B” mākslas manipulācija būs vērtīga, cik vienkārši provokatīva, to varēs izvērtēt pēc laika.

"+K+M+B"
"+K+M+B"

Kopsavilkumā

Kad sāc orientēties Tallinas ielās un ieliņās, izrādās – norises vietas ir daudz tuvāk viena otrai. Pa ceļam vari aizkavēties, apskatot pilsētas galeriju vai ieturoties kādā no restorāniem kopā ar jauniegūtiem paziņām. Īpaša programma ir sagatavota bērniem. “Tallinn Music Week” vairs sen nav tikai mūzikas festivāls, tas ir tūrisma pasākums, kurā rūpīgi ir izplānots katrs solis, kā prezentēt pilsētu un arī visu valsti kopumā.

Mūzikas tirdziņš Tallinas Mūzikas nedēļā
Mūzikas tirdziņš Tallinas Mūzikas nedēļā

Par visu ir padomāts tā, ka noslēgumā atliek vien piebilst – cik igauņi ir viesmīlīgi! Tā, šķiet, ir mazas valsts priekšrocība, kas dod iespēju visus tik efektīvi mobilizēt. Igauņu mērķtiecība ļauj viņiem saņemt starptautisku atzinību, piemēram, 2023. gadā Tallina būs Eiropas Zaļā galvaspilsēta (European Green Capital 2023), un Tallina kandidē arī uz UNESCO Mūzikas galvaspilsētas statusu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti