Kultūras ziņas

Darbu sāk Raimonda Paula mūzikas e-katalogs

Kultūras ziņas

Raimonda Paula mūzikas maratons

Pasniedz Mūzikas akadēmijas Gada balvas

Pasniedz Mūzikas akadēmijas Gada balvas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

8. janvārī svētku diena Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (JVLMA). Jau 12. reizi tiek pasniegta JVLMA un “Swedbank” Gada balvas jaunajiem mūziķiem un mācībspēkiem par veikumu aizvadītajā gadā. Jau vēstīts, ka, izturot stigru atlasi, par balvas laureātiem kļuvuši jaunie talanti – čelliste Magdalena Ceple un pianists Georgijs Osokins, bet par Gada pasniedzēju atzīts komponists un pedagogs Rolands Kronlaks.

Jau ieejot Mūzikas akadēmijā, apņem skaņu vilnis un pretim raugās Gada balvas laureātu svētku afiša. Dzird skanam Čaikovska Rokoko variācijas – te koncertam gatavojas Magdalena Ceple. Vai jaunā Latvijas čello spēles zvaigzne? Kādi bijuši aizvadītā gada galvenie notikumi –panākumi konkursos un koncertos?

"Man ir liels prieks spēlēt un saņemt šo balvu. Man patīk spēlēt visu - gan solo, gan kamermūziku. Balva nav tikai par aizvadīto gadu, bet arī iepriekš paveikto – uzvarām Davidova konkursā un arī kamermūzikas atskaņojumiem. Man bija koncerti arī Brēmenē," stāsta čelliste Magdalēna Ceple. "Šeit mana skolotāja ir Eleonora Testeļeca, bet vēl es studēju Briselē, kas dod plašāku skatījumu un arī novērtējumu."

Svinīgajā koncertā Magdalena atskaņo čella zelta repertuāru - Rokoko variācijas, bet etalons čella spēlē viņai ir Mstislavs Rostropovičs.

Gada balva arī jaunākajam Osokinu pianistu dzimtas pārstāvim, ar spilgtu talantu apveltītajam Georgijam, ko jau saņēmuši viņa tēvs un vecākais brālis. 

"Man tas ir patiess gods saņemt šo balvu Šodien es spēlēšu Šopēna koncerta 2.un 3.daļu. Domāju, ka visi no manis arī gaida Šopēnu," saka pianists Georgijs Osokins. Viņam visi lielie notikumi šogad saistīti ar panākumiem Šopēna konkursā.

"Šopēns ir ļoti īpašs - tur ir trauslums un spēks, no viņa visu laiku var smelties un smelties," turpina pianists, atklājot, ka tuvākajā laikā viņam paredzēta uzstāšanās Vācijā, Šveicē un Japānā, kā arī ASV.

"Man nav svarīgs koncertu skaits, bet gan tas, kā tu spēlē, lai tā būtu patiesa māksla," piebilst Georgijs Osokins.

JVLMA gada balva ir gan tramplīns plašākai koncertdarbībai, gan gods, gan arī finansiāls atbalsts 1200 eiro izteiksmē. Līdzās jaunajiem mūziķiem balvu saņem arī akadēmijas mācībspēkjs, un šajā gadā balva komponistam un pedagogam Rolandam Kronlakam.

"Mani izvirzīja Kompozīcijas katedra gan par jauno komponistu audzināšanu, gan sabiedriskām aktivitātēm, tostarp festivālu un meistarklašu organizēšanu. Manā klasē mācās studenti, kuriem interesē jaunās tehnoloģijas mūzikā. Mēs esam kā arhitekti, kuri būvē jaunu skanējumu un emociju pasauli," saka komponists, pedagogs Rolands Kronlaks.

Jau ziņots, ik gadu JVLMA savu jubileju svin 11.janvārī ar Gada balvas laureātu sveikšanu un koncertu. Šoreiz koncerts notiek dažas dienas ātrāk. Koncertā bez Gada balvas ieguvējiem uzstājas arī obojists Egils Upatnieks, pianiste Agnese Egliņa, JVLMA simfoniskais orķestris un jauktais koris. Koncerta diriģenti - Māris Sirmais un Andris Vecumnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti