Dienas ziņas

Valdības namā pulcējas bijušie premjeri

Dienas ziņas

Dagdā attīsta invalīdu biedrības darbību

Pasniedz Jāņa Dūmiņa balvu

Pasniedz kordiriģenta Jāņa Dūmiņa piemiņas balvu «Iedvesmas stāsts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Iedvesma ir interpretācijas pamats” – tā savulaik sacījis izcilais kordiriģents Jānis Dūmiņš. Šis teiciens rosinājis biedrību „Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai” izveidot ikgadēju balvu kora mūzikas mākslā “Iedvesmas stāsts”, lai cildinātu iedvesmojošu veikumu un godinātu tā īstenotāju.

Pirmo reizi šī balva pasniegta pērn, šogad biedrības pārstāvji devās uz Kuldīgu, lai to pasniegtu Ernesta Vīgnera Kuldīgas Mūzikas skolas direktorei Marutai Rozītei.      

Tas man bija ļoti svarīgi un liels pārsteigums, tā, saņemot kordiriģenta un pedagoga Jāņa Dūmiņa balvu “Iedvesmas stāsts”, saka Maruta Rozīte.

Viņa pie profesora konservatorijā mācījusies kordiriģēšanu, pēc augstskolas beigšanas sadarbība kļuvusi daudz ciešāka, jo Maruta uzņēmās gan mūzikas skolas vadīšanu Kuldīgā, gan koru diriģēšanu, un visur bija vajadzīgs profesionāls padoms un vērtējums.

Maestro nesavtību un ziedošanos kora mūzikai pārņēmusi arī Rozītes kundze, kuras vadītais meiteņu koris "Cantus" guvis pat starptautisku atzinību. 

“Ir bijuši visādi brīži, jauns atnāc, neko nesaproti, viņš ir tas, kas man licis dziļi ieelpot, pavērtēt.. Viņš bija mans skolotājs ar ļoti lielo burtu,” atceras Kuldīgas Mūzikas skolas direktore Maruta Rozīte.

Balvu "Iedvesmas stāsts" iedibinājusi biedrība „Maestro Jāņa Dūmiņa piemiņas atbalstīšanai”. Tā sāka darboties pēc maestro aiziešanas mūžībā 2011.gadā.

Sākotnēji biedrība rūpējās par tiešas piemiņas saglabāšanu, piemēram – pieminekļa izveidi, šobrīd lielāka uzmanība pievērsta Dūmiņa ideju un centienu popularizēšanai. 

Par savu ieguldījumu Latvijas kora dziedāšanas attīstībā maestro apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, dziesmu svētku virsdiriģents viņš bijis vairāk nekā 10 reižu. Viņš ne reizi vien atzinis, ka dziedāšana korī ir mākslinieciski tēlainas domāšanas veidošana, bet diriģenta darbs ir dullo cilvēku darbs, jo tas iet pāri spēkiem.

Balva “Iedvesmas stāsts” ir ikgadēja un pasniegta otro reizi.

“Balvas centrālais elements ir bronzas medaļa, uz kuras ir redzams Jāņa Dūmiņa neatkārtojamais žests, ko es labprāt saucu par antenu debesīs, un tad arī tā ļoti var atcerēties, ka pašiem arī ir kāda roka debesīs,” stāsta profesora meita Ilze Dūmiņa.

Šobrīd biedrība īsteno vairākus starptautiskus kultūras projektus, viens no apjomīgākajiem ir "Dziesmu ziedi", kas notiks vairākus gadus diriģenta dzimšanas dienā, un tajā izmēģināt kora dziedāšanu var ikviens interesents.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti