Kultūras ziņas

Padomju laika traģikomika izrādē "Apmaiņa"

Kultūras ziņas

Rokopera "Lāčplēsis" jaunās skaņās

Turpinās pasaules mūzikas festivāls "Porta"

Pasaules mūzikas festivāls «Porta» sniedz lielisku pieredzi arī viesmāksliniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Vēl piektdien un sestdien turpinās pasaules mūzikas festivāls “Porta”. Piektdien Saldus mūzikas un mākslas skolā, bet sestdien mūzikas namā “Daile” uzstāsies muzikālā apvienība “Shishani & The Namibian Tales”, kas izdziedās Namībijas senākās tautas mūziku ošivambo un angļu valodās. 

Bet sestdien mūzikas namā “Daile” Namībijas mūzikas vēstnešiem pievienosies arī par britu ģēniju dēvētais Sems Lī. Viņš savukārt ir britu un skotu tradicionālās mūzikas aizbildnis. Abi viesmākslinieki sadziedāsies arī ar latviešu mūziķiem – “Latvian Voices” un Saulkrastu jaukto kori “Anima”. 
Mūziķes Šišani mamma ir namībiete, bet tēvs – beļģis. Kaut viņas pastāvīgā dzīves vieta ir Nīderlande, savu radošo darbu velta Namībijas kultūras popularizēšanai. Tāds pats nolūks arī abiem pārējiem koncertiem. 

“Mūsu nesenākajā projektā aranžējām Kalahari tuksnesī dzīvojošo un nepelnīti marginalizēto pirmo Dienvidāfrikas iedzīvotāju bušmeņu tautu dziesmas. Zināms absurds, ka viņu kultūras muzikālais mantojums ir plašāk pazīstams ārpus Namībijas, tāpēc mēs ierakstījām albumu, kurā rādām, cik šī mūzika ir skaista un bagātīga. Tomēr Namībijā par šo projektu intereses nebija, toties ārvalstīs to uzņem ar lielu atsaucību. Dziedam gan manā dzimtajā ošivambo, gan angļu valodā,” stāsta Šišani. 

Ar Treisiju Čepmenu salīdzinātā mūziķe pirms katra koncerta Latvijā sniedz meistarklases un veido sadarbību ar pašmāju dziedātājām “Latvian Voices”.  

“Katrs pasaules mūzikas projekts ir brīnums. Nekad mūžā nevarēju iedomāties, ka nonākšu Latvijā un dziedāšu kopā ar “Latvian Voices” dāmām.

Mēs aranžējām vienu no viņu skaņdarbiem, viņas apdarināja vienu mūsu dziesmu. Tāpēc šādu pieredzi, kad atbraucu uz valsti, par ko pilnīgi neko nezinu, bet aizbraucu, iemācījusies jaunas dziesmas un nodibinājusi jaunas draudzības un kontaktus, es uzskatu par ko nenovērtējami lielisku,” uzsver Šišani. 

Festivāla “Porta” rīkotāji min, ka Latvijas melomāni ar nepacietību gaida britu un skotu seno balāžu interpretu Semu Lī. Viņš festivālā uzstāsies kopā ar Saulkrastu kori “Anima”. 

“Sadarbība ir ļoti vienkārša, jo viņi ir lieliski sagatavojušies,” uzsver Sems Lī. “Mēs uzstāsimies ar trim dziesmām. Vienā dziesmā arī man jādzied latviski, tā gan man vēl jāapgūst. Manuprāt, pasaules mūzikas notikumi ir lieliska iespēja mūziķiem aizvest savas tautas mūziku uz citu zemi, un tiem, kas būs rīt Rīgā, - iepazīt sveštautiešu tradicionālo skanējumu. Bet pati lielākā vērtība ir šīs mūzikas esamība katrā kultūrā.  

Apzinoties, cik latviešu tautai nozīmīga ir dziedāšana, kas spēlējusi nozīmīgu lomu gan vēsturiski politiskās kolīzijās, gan ikdienas dzīvē, gribas vēlēt, lai arī angļi no tā ko aizgūtu.”

Sems Lī ar grupu spēlēs dziesmas no albuma, kas iznāks tikai nākamgad. Tāpēc rītvakara koncerts uzskatāms arī par pasaules pirmatskaņojumu. 
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti