Kultūras ziņas

LNSO atklāj jauno sezonu

Kultūras ziņas

Muzeji Rīgas Pilī gaida pārvākšanos

Sāk gatavoties Pasaules koru olimpiādei

Pasaules koru olimpiādei Rīgā reģistrējušies 260 kori

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pasaules koru olimpiādei, kas nākamgad jūlijā notiks Rīgā, reģistrējušies jau 260 kori no 41 valsts, tostarp 100 kori no Latvijas, lsm.lv informēja Pasaules koru olimpiādes organizētāji.

 

Šī ir nebijusi liela interese par koru olimpiādi, atzīst Vācijas kultūras organizācijas "Interkultur" pārstāvji. Iepriekšējai Pasaules koru olimpiādei, kas 2012.gadā notika ASV, agrās reģistrēšanās iespēju bija izmantoja četrreiz mazāk koru.

Reģistrēšanās dalībai Pasaules koru olimpiādē Rīgā turpinās vēl līdz 1.decembrim, un organizatori prognozē, ka kopumā dalībnieku skaits varētu sasniegt 400 kolektīvus.

Šobrīd dalībai koru olimpiādē Rīgā visvairāk reģistrējušies kori Ķīnā, Krievijā, Dienvidāfrikas Republikā, ASV, Indonēzijā un Vācijā. Dalību jau tagad apstiprinājuši kolektīvi arī no valstīm, kuras iepriekš nav bijušas pārstāvētas koru olimpiādē, - Kenijas, Jordānijas, Gibraltāra.

Kopumā kori olimpiādē sacentīsies 29 konkursa kategorijās, un agrās reģistrēšanās rezultāti liecina, ka populārākās ir sakrālās mūzikas, bērnu, folkloras un kamermūzikas kategorijas.

„Agrās reģistrēšanās rezultāti ir ļoti iepriecinoši un esam gandarīti arī par lielo Latvijas koru interesi. Latvijas kori būs pārstāvēti gandrīz visās kategorijās un nevēloties izcelt kādu konkrētu kori. Prieks, ka dalībai pieteikušies arī kori ar lielu starptautisko pieredzi, kas sacentīsies čempionu kategorijā,” pauda Pasaules koru olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags.

Koru olimpiādē darbosies apmēram 80 žūrijas locekļi, darbu žūrijā apstiprinājuši Roberts Kembels no Nīderlandes, Ēriks Anderss Jalkēuss no Zviedrijas, Kirbī Šovs no ASV un daudzi citi. Katras kategorijas žūrijā būs viens Latvijas pāerstāvis.

„Pasaules koru olimpiāde būs vērienīgs starptautisks notikums, kas divu nedēļu garumā Rīgu – Eiropas kultūras galvaspilsētu piepildīs ar dzīvespriecīgiem un krāšņiem dziedāšanas svētkiem. Organizējot koru olimpiādi, ārkārtīgi liela vērība tiek pievērsta mākslinieciskajai kvalitātei, tāpēc Pasaules koru olimpiādes laikā notiks pasaules līmeņa meistarklases. Arī konkursu žūrijā aicināti augstas klases eksperti,” uzsver nodibinājuma Rīga 2014 vadītāja Diāna Čivle.

Rīgā notiekošā Pasaules koru olimpiāde būs ievērības cienīga arī ar dziesmu cikla pirmatskaņojumu, ko komponists Ēriks Ešenvalds gatavo kopā ar pasaulslaveno vokālo grupu "The King’s Singers" no Lielbritānijas un "Latvian Voices". Šajā kopdarbā, kas veltīts mīlestības tēmai, satiksies britu un latviešu dziedāšanas tradīcija.

Pasaules koru olimpiādē Rīgā notiks Eiropas kultūras galvaspilsētas gada programmas ietvaros no 9. līdz 19.jūlijam. Pasaules koru olimpiādē paredzēta koru sacensība „Čempionu konkursā” un „Atklātajā konkursā” 29 dažādās kategorijās, notiks arī meistarklases, lielkoncerti un dalībnieku gājiens, tajā skaitā arī īpaši veidots koncerts Mežaparka lielajā estrādē.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti