Pasaules koru olimpiāde: Romāns Vanags stāsta par džeza, gospeļu un spiričuelu kategoriju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvijas Radio jaunajā rubrikā, kas veltīta grandiozākajam „Rīga 2014” notikumam - Pasaules koru olimpiādei, Olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags stāsta par džeza, gospeļu un spiričuelu kategoriju. 

Koru olimpiādē, kura sāksies 9.jūlijā, piedalīsies gandrīz 500 koru no vairāk nekā 70 valstīm, pulcējot Rīgā aptuveni 27 000 dalībnieku.  Kori sacentīsies kopumā 29 kategorijās. Būs gan pavisam tradicionālas kategorijas, gan Latvijā mazāk populāri dziedāšanas veidi. Ar tiem tad Latvijas Radio arī iepazīstina savā jaunajā rubrikā.

Olimpiādes mākslinieciskais vadītājs Romāns Vanags par džeza, gospeļu un spiričuelu kategoriju saka: „Tās ir tās, kuras latviešu koriem diemžēl ne pārāk labi padodas, jo mūsu mentalitāte un interpretācijas spējas nav tās augstākās šajā jomā”.

„Te ir jārunā par autentiskumu, jo džezs tomēr ir Amerikas mūzika, un gospeļu dziedāšana tāpat ir afroamerikāņu sakrālā mūzika, ko viņi izpilda baznīcās, un tieši tāpat ir ar spiričueliem,” skaidro Vanags.

„Te mums būtu ko mācīties, jo izprast to vajag. Koriem ir vēlme šo mūziku dziedāt, tāpat kā diriģentiem to interpretēt. Šajā konkursā tad viņi varēs ko vērtīgu sev iegūt. Pirmkārt, jau arī repertuāru, jo diemžēl, braucot pēdējā laikā pa konkursiem, es redzu, ka ir diezgan liela vienveidība,” atzīst Vanags.

„Džeza, gospeļu un spiričuelu dziedāšanā ir sava skola, arī savas ritmiskās īpašības, ko ne vienmēr var atainot nošu zīmēs un kam prasītos speciālista komentārs. Man liels prieks, ka viens no maniem kolēģiem Andrē Tomass no ASV būs šeit un pasniegs meistarklases šajā dziedāšanā. Es ceru, ka tas būs vērtīgi un visiem pieejami,” saka Vanags.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti