Pasaules koru olimpiāde: Romāns Vanags par «barbershop»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Viens no daudzajiem dziedāšanas vai muzicēšanas veidiem, ko varēs dzirdēt Pasaules koru olimpiādē, kas 9.jūlijā sāksies Rīgā, būs „barbershop” muzicēšana.

Diriģents Romāns Vanags stāsta, ka viena no „barbershop” lielākajām īpatnībām ir melodijas skanēšana nevis pirmajā, bet otrajā balsī.

„Barbershop” muzicēšana ir īpašs dziedāšanas veids, kas radies pirms gadsimta, un nosaukums jau vien liecina, ka tā ir frizieru mūzika, ja tā var teikt. Frizētavu kvartetu izpildījums. Interesanta lieta, ko pie mums Latvijā piekopj Ārijs Šķepasts ar savu barbershop kvartetu, un faktiski oriģināli tā ir vīru ansambļu mūzika. Interesantākā lieta, ka melodija tajā ir nevis pirmajā, bet otrajā balsī,” stāsta diriģents.

„Mūzika ir par viss kaut ko un reizēm par neko. Faktiski tēmas ir ļoti pietuvinātas dzīvei, apkārtnei, apdziedāti var tikt meiteņu brunči vai tramvajs, kas iet garām.

Laika gaitā „barbershop” ir krietni pāraudzis kvartetu dziedāšanu. Man bija iespēja 2012.gadā iepriekšējās koru olimpiskajās spēlēs vērot „barbershop” kori - sieviešu kori, kas dziedāja ļoti interesanti un kļuva pat par čempioniem,” atminas Vanags un piebilst:

„Latvijā nekas tāds vēl nav novērots, tādēļ paveras iespējas.

Kas to zina, varbūt pēc šīm sacensībām arī Latvijā radīsies kāds sieviešu, koris, kas vēlēsies muzicēt tieši šajā manierē. Vispirms būtu jāsāk ar sapratni, kā tas ir un pēc tam jāturpina ar nošu materiālu ieguvi, kas, diemžēl, mūsu nošu tirdzniecības vietās nav pieejami”.

Pasaules koru olimpiādē piedalās gandrīz 500 koru no vairāk nekā 70 valstīm, pulcējot aptuveni 27 000 dalībnieku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti