Pasaules Dabas dienā Eiroradio tiešraidē – Bēthovena Pastorālās dienas koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

5. jūnijā pulksten 21.04 Latvijas Radio 3 "Klasika" pievienosies UNESCO rosinātās Pasaules Dabas dienas Eiroradio (EBU) tiešraidei no Rietumvācu Radio (WDR) mājas Ķelnē, pārraidot Bēthovena Pastorālās dienas koncertu, kurā uzstāsies Rietumvācijas Radio simfoniskā orķestra mūziķi.

Tiešraide, kas kopumā skanēs 29 EBU dalībvalstīs, būs klausāma “Klasikas” ēterā, kā arī skatāma mājas lapā klasika.lsm.lv un “Klasikas” "Facebook" lapā.

Atzīmējot Pasaules Dabas dienu, Rietumvācijas radio simfoniskā orķestra programmas centrā būs cilvēku rīcības izraisītais apkārtējās vides posts, kas simboliski kontrastē ar Ludviga van Bēthovena Pastorālo simfoniju, kas met skatu pagātnē, kad cilvēki un daba vēl joprojām bija savstarpējā harmonijā. Ludviga van Bēthovena Sestā simfonija 5. jūnijā skanēs Mihaela Gotharda Fišera pārlikumā stīgu sekstetam.

Eiroradio tiešraidē izskanēs arī ķīniešu komponista un UNESCO Labas gribas vēstnieka Tana Duna skaņdarba “Lūgšana un svētība” jaunās redakcijas pirmatskaņojums.

“Harmonijas māksla dzīvē un saskaņa ar dabu ir viens un tas pats. Abas ietver smalku balansu,” uzsver Tans Duns.

“Man visas lietas šajā pasaulē šķiet vienotas un mums ir jāaizsargā šis balanss. Ir jāaizstāv planēta un pašiem sevi. Mūzika ir dvēseles tilts, universāla valoda, kas apvieno cilvēkus visā pasaulē. Skaņdarbs “Lūgšana un svētība” ir veltījums visiem, kas tagad cieš, ieskaitot dabu.”

Izskanēs arī Tana Duna 2012. gadā sacerētā perkusiju koncerta “Dabas asaras” kamerversija divām klavierēm un trim perkusionistiem. To atskaņos Ferhana Endere (Oender), pianiste Ferzana Endera un perkusionisti Mārtins Grūbingers (Grubinger), Mārtins Grūbingers (seniors) un Slaviks Stahovs.

Eiroradio tiešraidē muzicēs arī Rietumvācijas radio simfoniskā orķestra mūziķi: vijolnieki Slava Čestiglazovs un Adrians Bleiers (Bleyer), altisti Štefans Blaumers un Mirča Mokanita (Mocanita), čellisti Orens Ševlins (Shevlin) un Mārtins Leo Šmits (Schmidt), kā arī sitaminstrumentālisti Johanness Vipermans (Wippermann), Johanness Šteinbauers un Mati Opiola (Oppiola).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti