Rīta Panorāma

Intervija ar LTV laika ziņu redaktoru Tomu Brici

Rīta Panorāma

Intervija ar Datu valsts inspekcijas direktora vietnieci Lāsmu Dilbu

Pasaulē lēnākajam skaņdarbam ieskanējusies nākamā nots

Pasaulē lēnākajam skaņdarbam ieskanējusies nākamā nots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Nedēļas nogalē ieskanējusies pasaulē lēnākā skaņdarba nākamā nots. Iepriekšējā bija skanējusi 15 mēnešus. Skaņdarbu radījis avangarda komponists Džons Keidžs, un tas jau divas desmitgades uz ērģelēm tiek atskaņots kādā Vācijas baznīcā. Paredzēts, ka kompozīcijai būs jāskan vēl vairākus gadsimtus.

Vācijas vidienē Svētā Burčarda baznīcā jau 21 gadu tiek atskaņots skaņdarbs, kas pazīstams kā lēnākais un garākais pasaulē. Tas ir amerikāņu avangarda mūzikas komponista Džona Keidža skaņdarbs "Ērģeles2" jeb "ASLSP" – saīsinājums nosaukumam "As Slow as Possible", kas no angļu valodas tulkojams kā "Cik lēni vien iespējams".

Kopumā paredzēts, ka skaņdarbs skanēs 639 gadus. Kad pēc komponista nāves viņa domubiedri sāka projektu, tieši tik ilgs laiks bija pagājis, kopš šajā baznīcā viduslaikos bija izbūvētas pirmās ērģeles.

"Keidžs būtu teicis – neko nav nepieciešams darīt. Vienkārši vajadzētu klausīties ar atvērtām ausīm, tukšu prātu – vienkārši klausīties skaņu. Šī projekta jēga – iestāties pret straujo laika ritumu," skaidroja Džona Keidža ērģeļu fonda pilnvaroto padomes priekšsēdētājs Rainers Neigebauers.

Skaņdarbam turpinot skanēt jau 21 gadu, nedēļas nogalē pienāca laiks 15. reizei, kad, saskaņā ar notīm, skaņa tika nomainīta uz nākamo. Šoreiz šis gods tika Brēmenes muzikoloģei.

"Bija septiņu nošu skaņa, tagad ir sešu nošu skaņa. Un septiņi toņi ir citāda skaņa nekā seši toņi. Vai nesaklausījāt?" vaicāja ērģelniece Ute Šalca-Laurence.

Netrenētai ausij tas tiešām šķiet izaicinājums.

Pasākuma apmeklētāja Lena Krauze atzīmēja: "Šķita interesanti, kad arvien pieauga saspringums un gaidas – tūlīt būs, tūlīt būs. Un tad – vai skaņa ir nomainījusies?"

Savukārt pasākuma apmeklētājs Dilans Abdahs atzina: "Godīgi sakot, es pat nesadzirdēju skaņas izmaiņas, jo tās ir tik smalkas."

Ērģeļu notis dienu un nakti uztur elektriski darbināmas plēšas. Skaņdarba skaņas parasti mainās tikai ik pēc dažiem gadiem. Nākamā reize – pēc 24 mēnešiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti