Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 77

Rīts

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 79

Raidījumu cikls "Mikrofona aptaujai - 50": Mikrofons 78

Pasaulē disko vilnis. Aptaujā «Mikrofons 78» uzvarēja modernā un jestrā «Tai pilsētā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kad 1978. gadā sākām posties populārākās dziesmas godināšanas ceremonijai, Latvijas Radio mājā notika svinības, kam arī bija tiešs sakars ar „Mikrofonu”. Proti, rudens pusē 50 gadi apritēja vienai no mīļākajām radio balsīm Ausmai Indriksonei, ar kuru duetā jau vairāk nekā 10 gadus bijām vadījuši „Mikrofona” raidījumus, arī gada aptaujas noslēguma sarīkojumus. Visa laba vēlējumi Ausmiņai, kā viņu saucām, nāca no malu malām, tāpat arī pašceptas maizes kukuļi, konfekšu kārbas, rakstaini cimdi, zeķes un visādi citādi labumi.

"Mikrofona" aptaujai - 50

Savulaik tik iemīļotā dziesmu aptauja "Mikrofons" šogad atzīmē 50 gadu jubileju. Aizraujošais dziesmotās aptaujas stāsts aizsācies 1968. gada rudenī, tātad pirms apaļa pusgadsimta, un Latvijas Radio 2 raidījumu ciklā “Mikrofona aptaujai – 50” atskatās uz spilgtākajiem dziesmotajiem notikumiem.

Noslēguma koncerti tradicionāli notika starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu, šoreiz 30. decembrī. Diena bija neparasti salta, dzīvsudraba stabiņš termometrā bija noslīdējis līdz pat mīnus 31,2 grādiem. Filharmonijas zālē, kas bija pārpildīta līdz pēdējai iespējai, valdīja cita gaisotne. Pasauli bija pāršalcis disko vilnis, un kaut arī „Boney M” koncertēja Maskavā, nevis Rīgā, „Rivers of Babylon” uz pilnu klapi skanēja gan lauku mājās un ciematiņos, gan pilsētu ielās.

Tas, ka atkal uzvarēs kāda no Raimonda Paula dziesmām, bija paredzams, jau aptaujai sākoties, un tikpat skaidrs ātri kļuva arī tas, ka laureātes gods šoreiz pienāksies jestrajam, modernajam  meldiņam ar Jāņa Petera vārdiem „Tai pilsētai” Mirdzas Zīveres, Aijas Kukules un grupas „Modo” izpildījumā.

Krietni mazāk balsu bija Maestro pavisam cita rakstura dziesmai „Elēģija” Viktora Lapčenoka sniegumā, bet trešajā vietā visai negaidīti iekļuva bijušā radio kolēģa profesora Jura Karlsona jaunības dienu estrādes grēciņš „Negaisa laikā” ar Ilzes Bindes tekstu - soliste Mirdza Zīvere.

Par to, ka "Mikrofona" gadskārtējās dziesmu aptaujas popularitāte turpināja augt ģeometriskā proporcijā, liecināja arī fakts, ka šoreiz pirmajā desmitā bez Raimonda Paula bija iekļuvušas vēl piecu autoru dziesmas, tātad Juris Karlsons, kā arī Zigmars Liepiņš, Harijs Užāns, Zigismunds Lorencs un Gunārs Freidenfelds. Līdz aptaujai  netika populārais meldiņš Edgara Liepiņa unikālajā veikumā „Trīs runči”, cenzūrai licies, ka tajā pārāk slavināti vecie laiki.

„Mikrofona” koncerts Filharmonijas zālē 1978. gadā izskanēja trešo un pēdējo reizi, jo vietu trūkuma dēļ daudziem klausītājiem nācās palikt aiz durvīm.

Tāpēc rīkotāji sāka apsvērt citas iespējamās aptaujas koncerta norises vietas, kā, piemēram, Dailes teātris vai Rīgas Sporta pils, kurā varēja satilpt pat vairāk nekā 5000 klausītāju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti